Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόσο καιρό έχει αντισώματα ο οργανισμός μετά από νόσηση covid-19

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Φεβρουαρίου 2022

«Μόλις ανάρρωσα από covid-19, για πόσο χρονικό διάστημα θα έχω αντισώματα στον οργανισμό μου και άρα προστασία από επαναμόλυνση»; Αυτή αποτελεί μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις που κάνουν παγκοσμίως στους γιατρούς οι άνθρωποι που κόλλησαν κορωνοϊό και τον ξεπέρασαν. Οι πιο πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι τα αντισώματα που αναπτύσσει ένας οργανισμός που έχει προσβληθεί από covid-19 συνήθως μένουν από 3 έως 6 μήνες. Υπάρχουν και «ακραίες» περιπτώσεις που ανιχνεύθηκαν μέχρι και 22 μήνες μετά αλλά είναι πολύ σπάνιες. Περίπου στο 88% των περιπτώσεων στο διάστημα 3-6 μηνών ο οργανισμός είχε αναπτύξει και διατηρούσε αρκετά αντισώματα για να προστατευθεί από επαναμόλυνση αλλά και σοβαρή νόσηση σε περίπτωση επαναμόλυνσης. 

«Το... πιτ - μπουλ παραμένει ζωντανό και ενεργό για λίγο και ελπίζουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο. Αυτός ο... φύλακας στις μπροστινές πύλες του οργανισμού προστατεύει αλλά κουράζεται μετά από 3 έως 6 μήνες», εξήγησε σχετικά ο Dr. Πίτερ Τσιν-Χονγκ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Πάντως άπαντες συμφωνούν ότι τα αντισώματα που αναπτύσσει ο οργανισμός δεν αρκούν από μόνα τους και σίγουρα όχι για πάντα γι' αυτό εξακολουθεί να συστήνεται έντονα ο εμβολιασμός για όλους. Όπως λένε οι επιστήμονες, παραμένοντας κάποιος ανεμβολίαστος μετά τη νόσηση από covid-19 διατρέχει πέντε φορές μεγαλύτερο κίνδυνο επαναλοίμωξης συγκριτικά με κάποιον που έχει κάνει το εμβόλιο. 

Πως λειτουργεί η (προσωρινή) ανοσία λόγω των αντισωμάτων που αναπτύσσει ο οργανισμός μετά από μόλυνση; Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος και οι πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο σώμα αναγνωρίζουν και σκοτώνουν το παθογόνο σε περίπτωση που παρουσιαστεί ξανά προστατεύοντας από επαναμόλυνση ή σοβαρή νόσηση. Τα τέσσερα συστατικά της ανοσίας που έχουν όλοι όσοι περιλαμβάνουν:


  • Αντισώματα και πρωτεΐνες που κυκλοφορούν στο σώμα και αφού αναγνωρίσουν ιούς τους ουδετεροποιούν.
  • Βοηθητικά T cells (κύτταρα) που αναγνωρίζουν κάθε παθογόνο.
  • Φονικά T cells που σκοτώνουν κάθε παθογόνο.
  • Β cells που δημιουργούν νέα αντισώματα όταν το σώμα τα χρειάζεται. 


Extra info: Όπως προαναφέρθηκε, ο εμβολιασμός συστήνεται για όλους, ακόμα και όσους νόσησαν αφού τα φυσικά αντισώματα δεν διαρκούν για πάντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι βάσει δεδομένων σημειώνονται δύο επαναμολύνσεις ανά 100.000 μεταξύ εκείνων που έχουν εμβολιαστεί σε σύγκριση με το 10 ανά 100.000 μεταξύ όσων απέφυγαν το εμβόλιο. 


Extra blog: Πόσο επηρεάζει το σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα η covid-19;


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .