Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πόσο επηρεάζει το σπέρμα και την ανδρική γονιμότητα η Covid-19

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

11 Ιανουαρίου 2022

Covid-19 και γονιμότητα. Έχετε αναρωτηθεί αν είναι σωστό να προσπαθήσετε να γίνετε γονείς αμέσως μετά την ανάρρωση από covid-19; Αν ναι, πολύ καλά κάνετε και αναρωτιέστε. Γιατί, τελικά, μπορεί αυτό το τάιμινγκ (διαβάστε εδώ για το Κύπελλο Ferti Lily) ) να μην είναι και το πλέον ενδεδειγμένο. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη με εστίαση στην ανδρική γονιμότητα, παρατηρήθηκε ότι υπάρχει επιρροή στο σπέρμα

Πώς επηρεάστηκε; Με μικρότερη κινητικότητα και μικρότερη πυκνότητα, δηλαδή χαμηλότερη ποιότητα, μέχρι και δύο μήνες μετά την ανάρρωση ενός άνδρα από covid-19. Στη μελέτη πήραν μέρος 120 Βέλγοι που ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τον κορωνοϊό αλλά μόλις οι 5 αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι άπαντες συμμετείχαν στην έρευνα εφόσον είχαν αναρρώσει και δεν είχαν συμπτώματα για τουλάχιστον μία εβδομάδα

Σημαντικό επίσης είναι να τονιστεί ότι δεν μιλάμε για άνδρες μόνο μεγάλης ηλικίας αλλά γενικά υγιείς με μέσο όρο τα 34,7 έτη! Οι άνδρες έδωσαν δείγμα από σπέρμα και αίμα σε διάφορες περιόδους ενώ συμπλήρωσαν και ερωτηματολόγιο. Τα πρώτα δείγματα πάρθηκαν μία εβδομάδα μετά την ανάρρωση και τα τελευταία περίπου 53 μέρες μετά. Το 60% των ανδρών λοιπόν που πήραν μέρος στην έρευνα εμφάνισαν προβλήματα στην κινητικότητα του σπέρματος τον πρώτο μήνα μετά την ανάρρωση και το ποσοστό έπεσε στο 37% μεταξύ πρώτου και δευτέρου μήνα. Στο 37% των ανδρών παρουσιάστηκε μείωση της πυκνότητας του σπέρματος κατά τον πρώτο μήνα και έπεσε στο 6% τον δεύτερο. 


Extra info: Μία άλλη ανησυχία σχετικά με την Covid-19 και το σεξ αφορά το αν μεταδίδεται ο ιός μέσω του σπέρματος κατά την ολοκλήρωση της σεξουαλικής επαφής. Τα ευρήματα δείχνουν ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος όταν περάσει μία εβδομάδα από τη μόλυνση.

Extra blog1: Ο ρόλος της βιταμίνης D στη γονιμότητα.

Extra blog2: Πόσα ξέρεις για το πρόβλημα της φίμωσης και τη λύση της περιτομής;

  

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .