Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς καταλαβαίνω αν το παιδί μου χρειάζεται λογοθεραπεία;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Ιουλίου 2021

Πόσο καλά επικοινωνείς με το παιδί σου; Πόσο καλά επικοινωνεί εκείνο με σένα και όλους τους υπόλοιπους; Μήπως οι δάσκαλοι στο σχολείο σου κάνουν παράπονα ότι δεν το καταλαβαίνουν; Αναγκάζεσαι συχνά να κάνεις τον... διερμηνέα όσων προσπαθεί να πει σε άλλους; Είναι αυτές οι ερωτήσεις των οποίων οι απαντήσεις σε αγχώνουν. Κι αυτό γιατί διαπιστώνεις ότι το παιδί σου δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τον περίγυρο και συχνά έχει ξεσπάσματα θυμού ή επιλέγει να κλειστεί στον εαυτό του. Δεν υπάρχει λόγος να το φέρεις βαρέως. Υπάρχει λύση. Λογοθεραπεία λέγεται και είναι αποτελεσματική. Τι ορίζεται ως λογοθεραπεία; Η επιστήμη που καταπιάνεται με τις διαταραχές και τη θεραπεία του λόγου σε παιδιά αλλά και ενήλικες. Ωστόσο, πριν απευθυνθείς σ' έναν ειδικό για να αξιολογήσει την κατάσταση, είναι καλό να δεις τι λίστα με κάποια συμπτώματα που λειτουργούν ως... καμπανάκι αναφορικά με την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνήσει με τον περίγυρό του. 


1) Το παιδί είναι σε ηλικία που θα έπρεπε να έχει αναπτύξει λόγο αλλά εκείνο επιλέγει να επικοινωνεί με χειρονομίες, κλάματα ή κραυγές. 

2) Μιλάει αλλά τα όσα λέει δεν είναι κατανοητά από τους άλλους και ειδικά από 'κείνους που δεν βλέπει κάθε μέρα με συνέπεια να αναγκάζεστε να εξηγείτε εσείς σε όλους τι θέλει να πει για να γίνει κατανοητό.

3) Η ομιλία είναι αρκετά καθαρή αλλά παρουσιάζονται δυσλειτουργίες στη σύνταξη, τη χρησιμοποίηση ρημάτων ή την επιλογή μεταξύ ενικού και πληθυντικού. 

4) Καταφέρνει να συμμετέχει σε συζητήσεις, να χρησιμοποιεί πολλές λέξεις αλλά κάνει διαρκώς λάθη στην άρθρωση μπερδεύοντας γράμματα, π.χ. το «θ» με το «φ» ή το «δ» με το «β». 

5) Στις κουβέντες του υπάρχουν «κολλήματα» και τραύλισμα με επαναλήψεις σε λέξεις ή συλλαβές. Επίσης αργεί να αρχίσει μια πρόταση. 

6) Υπάρχουν στιγμές που αισθάνεσαι ότι έχει κουφαθεί αφού αρνείται να απαντήσει ή να ανταποκριθεί όταν φωνάζουν το όνομά του ή προσπαθούν να συζητήσουν μαζί του. 


Extra info1: Η επικοινωνία ενός ατόμου χωρίζεται στη λεκτική και τη μη λεκτική. Η πρώτη αφορά τον λόγο και την ομιλία ενώ η δεύτερη τη γλώσσα του σώματος (σ.σ.: βλέμμα, χειρονομίες, στάση σώματος κτλ.). Ο λόγος χωρίζεται στον αντιληπτικό και τον εκφραστικό με τον δεύτερο να παρουσιάζει τις μεγαλύτερες δυσκολίες. 

Extra info2: Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου η διαταραχή ομιλίας και επικοινωνίας μπορεί να εκφραστεί και με διαταραχή κατάποσης, δηλαδή να υπάρξει δυσκολία ενός ανθρώπου να καταναλώσει στέρεα ή ακόμα και υγρή τροφή. 

Extra info3: Σε αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει όταν ακούμε τη λέξη θεραπεία, η λογοθεραπεία έχει πιο παιχνιδιάρικη και διασκεδαστική μορφή για ένα παιδί. Δεν γίνεται σε κλασικό ιατρικό περιβάλλον αλλά σε αίθουσες με κατάλληλο εξοπλισμό που μετατρέπουν τη θεραπεία σε παιχνίδι. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .