Shape
carespot.gr
carespot.gr

Yoga για παιδιά: ποιά είναι τα οφέλη;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

23 Μαρτίου 2021

Τι γνώμη έχεις για τη γιόγκα; Περισσότεροι από 55 εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη «δήλωσαν» ότι απολαμβάνουν τα σημαντικά της οφέλη εκ των οποίων το 37% συμπλήρωσε ότι έχει ήδη μεταδώσει την αγάπη για τη γιόγκα στα παιδιά. Μάλιστα σε κάποιες χώρες όπως η Γεωργία η γιόγκα άρχισε να αποτελεί πειραματικό μάθημα σε σχολεία. Γιατί; Επειδή αποδείχθηκε ότι υπήρχαν πολλά οφέλη στους μαθητές τα οποία βελτίωναν εντυπωσιακά την απόδοσή τους στα υπόλοιπα μαθήματα στα οποία συχνά είχαν δυσκολίες. Είτε λοιπόν γίνεται στον χώρο του σχολείου, είτε σε ειδικό στούντιο, είτε στο σπίτι με τους γονείς, η γιόγκα είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι και γεμάτη οφέλη για τα παιδιά. Ιδού και η σχετική λίστα. 


1) Διαχείριση του άγχους: Οι ασκήσεις αναπνοής και χαλάρωσης της γιόγκα βοηθούν τα παιδιά να διαχειριστούν το στρες τους. Διδάσκοντας τα παιδιά να μειώνουν τα επίπεδα έντασης και άγχους σε τόσο μικρή ηλικία θα τα κάνει πιο εγκρατείς και ικανούς ανθρώπους στη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων ως ενήλικες. 

2) Συναισθηματική εγκράτεια: Μέσω της γιόγκα ένα παιδί θα μάθει από μικρό να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του και να αντιμετωπίζει με ηρεμία το παρόν αποφεύγοντας τον πανικό. 

3) Τόνωση αυτοεκτίμησης: Δεν χρειάζονται και πολλές επεξηγήσεις. Τα παιδιά είναι πολύ ευάλωτα σε διάφορες καταστάσεις που αντιμετωπίζουν είτε στον οικογενειακό, είτε τον φιλικό, είτε τον σχολικό περίγυρο. Αρνητικά σχόλια τα επηρεάζουν πολύ και τα κάνουν να κλείνονται στο... καβούκι τους χάνοντας την πίστη στον εαυτό τους και τις δυνάμεις τους. Η γιόγκα έρχεται να τους τονώσει την αυτοεκτίμηση και να τους δώσει την ώθηση που χρειάζονται να κοιτάξουν κατάματα και να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση στη ζωή. 

4) Αγάπη και έλεγχος στο σώμα: Μέσω της γιόγκα ένα παιδί θα μάθει από μικρό να ελέγχει το σώμα του αλλά, παράλληλα, και να το... διαβάζει. Θα μάθει τα σωματικά του όρια του και ίσως πειραματιστεί να τα ξεπεράσει. Στο φινάλε θα μάθει να αγαπά το σώμα του και να το φροντίζει. 

5) Συγκέντρωση και μνήμη: Αναφέραμε στην αρχή ότι υπάρχουν χώρες που άρχισαν να βάζουν τη γιόγκα στις σχολικές αίθουσες. Αυτό δεν έχει γίνει τυχαία. Η γιόγκα βοηθάει στη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, άρα κάνει τα παιδιά καλύτερους μαθητές. 

6) Δύναμη και ευλυγισία: Ως ένα είδος άσκησης, είναι λογικό η γιόγκα να δυναμώνει ένα σώμα και παράλληλα να το κάνει πιο αθλητικό και πιο ευλύγιστο. 

7) Πειθαρχία μείωση παρόρμησης: Τα παιδιά, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους, είναι λογικό να αποτελούν απείθαρχες και παρορμητικές προσωπικότητες. Η γιόγκα θα τα βοηθήσει να συγκρατούν αρκετά τους εαυτούς τους. Θα γίνουν πιο σκεπτόμενοι, πειθαρχημένοι και λιγότερο προκλητικοί νεαροί πολίτες. 


ΑΠΛΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΓΙΟΓΚΑ

  • Άσκηση αναπνοής: Πάρε βαθιά ανάσα (εισπνοή) και κράτησέ τη μετρώντας ως το τρία. Βγάλε τον αέρα (εκπνοή) λες και προσπαθήσεις να σβήσεις ένα κερί. Επανέλαβε 5 φορές. 
  • Ιπτάμενο πουλί: Μείνε όρθιος/α με τα χέρια ανοιγμένα και οριζόντια και τα πόδια ανοιχτά. Φαντάσου ότι είσαι ένα όμορφο δυνατό πουλί και προσποιήσου ότι πετάς. Όταν τα χέρια σου φτάνουν κατακόρυφα, πάνω από το κεφάλι, πάρε ανάσα (εισπνοή). Και βγάλε (εκπνοή) τον αέρα όταν τα χέρια σου επιστρέψουν στην οριζόντια θέση. 
  • Καθρέφτη καθρεφτάκι: Απαιτεί να είσαι με άλλα 2-3 άτομα παρέα. Ένας γίνεται αρχηγός και στέκεται απέναντι από τους άλλους κάνοντας γκριμάτσες με το πρόσωπο κι εκείνοι οφείλουν να λειτουργούν ως... καθρέφτης του επαναλαμβάνοντας τις γκριμάτσες. Κυκλικά θα πρέπει να γίνουν όλοι αρχηγοί. 
  • Συγκέντρωση μυαλού / αγάπης: Βρες την αγαπημένη σου θέση στο σπίτι, ή ξάπλωσε στο κρεβάτι ή ακόμα και το πάτωμα. Κλείσε τα μάτια και συγκεντρώσου σε κάθε θόρυβο τριγύρω, ακόμα και πιο μακρινούς, εκτός του χώρου. Μετά, πάντα με τα μάτια κλειστά, αντί να συγκεντρωθείς στους ήχους φέρε στο νου πολύ αγαπημένα σου πρόσωπα. 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .