Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τις ιογενείς αναπνευστικές λοιμώξεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Ιανουαρίου 2022

Η πανδημία covid-19 έκανε κάθε άνθρωπο πιο εξοικειωμένο με, μέχρι πρότινος, περίπου άγνωστες λέξεις και ορολογίες όπως η «ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού». Η κοινή γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Οι ιοί είναι διαφορετικοί από τα βακτήρια. Στην πραγματικότητα είναι κάψουλες που περιέχουν γενετικό υλικό. Για να αναπαραχθούν οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα στο σώμα και κάνουν (τρόπον τινά) «πειρατεία» στον μηχανισμό που ωθεί τα κύτταρα να λειτουργούν. Τα κύτταρα του οργανισμού συχνά καταστρέφονται απ' αυτή τη διαδικασία και την «πειρατεία» ενός ιού. Υπάρχουν ιοί όπως του κοινού κρυολογήματος ή κοινής γρίπης, του Έμπολα, του έρπητα γεννητικών οργάνων, της ανεμοβλογιάς και της ιλαράς. Εμείς στο παρόν blog θα ασχοληθούμε με τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε απ' αυτές. 

Αυτές οι λοιμώξεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με το σημείο του αναπνευστικού στο οποίο εντοπίζονται και το οποίο πλήττουν. Υπάρχουν του ανώτερου (π.χ. ωτίτιδα, ρινίτιδα, αμυγδαλίτιδα, φαρυγγίτιδα κτλ), του μέσου (π.χ. λαρυγγίτιδα, βρογχίτιδα, επιγλωττίτιδα κτλ) και του κατώτερου αναπνευστικού (π.χ. εμπύημα, πνευμονία και πνευμονικό απόστημα). Η πλειοψηφία τέτοιου είδους λοιμώξεων έχουν εποχική έξαρση και ο ασθενής γιατρεύεται όταν ο ιός κάνει τον κύκλο του. Όταν μιλάμε για θεραπεία ουσιαστικά μιλάμε για προσπάθεια ανακούφισης των συμπτωμάτων. Τι πρέπει να κανείς για να μην κολλήσει ή, αν κολλήσει, να το περάσει όσο πιο ελαφριά γίνεται;


  • Πλένετε τακτικά και σχολαστικά τα χέρια σας και αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπο. Επίσης κάντε χρήση και αντισηπτικού κάθε φορά που αγγίζετε μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο για την καθαριότητα του οποίου δεν είστε σίγουροι.
  • Καθαρίστε τακτικά και απολυμάνετε κάθε επιφάνεια του σπιτιού ή του γραφείου. Δώστε έμφαση σε κινητό τηλέφωνο, τηλεκοντρόλ, πληκτρολόγιο, πόμολα ή ακόμα και παιχνίδια των παιδιών. 
  • Αποφεύγετε μέρη με μεγάλο συνωστισμό και ειδικά τους κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται σωστά. 
  • Χρησιμοποιήστε μάσκα όσο πιο συχνά γίνεται, ειδικά όταν συναναστρέφεστε με πολλούς και άγνωστους ανθρώπους και όταν μπαίνετε σε κλειστούς χώρους. 
  • Καλύψτε, με ένα χαρτομάντηλο ή το εσωτερικό μέρος του αγκώνα, κάθε βήχα ή φτέρνισμα. Αυτό αφορά πρωτίστως την ασφάλεια των άλλων. 
  • Αποφύγετε την κοντινή επαφή με ανθρώπους που έχουν σίγουρα κάποια ίωση ή είναι πιθανό να έχουν προσβληθεί. 
  • Κάντε, προληπτικά, χρήση ρινικού σπρέι που καθαρίζει την αναπνευστική οδό από τυχόν ιούς και μειώνει το ιικό φορτίο.
  • Μείνετε σπίτι αν αισθάνεστε αδιαθεσία ή έχετε υποψία πως κολλήσατε κάποιον ιό. 
  • Κάνετε τα απαραίτητα εμβόλια που συστήνει ο προσωπικός σας γιατρός κι αυτή είναι μια κίνηση που πρέπει να γίνεται προκαταβολικά και δεν αφορά, μόνο, την Covid-19. 
  • Διατηρήστε υγιεινό τρόπο ζωής (με άσκηση και σωστή διατροφή) και ένα δυνατό ανοσοποιητικό. Μην αμελείτε να πίνετε πολύ νερό και φυσικούς χυμούς. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .