Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ράφα Ναδάλ: Το Μεσογειακό υπερτρόφιμο που καταναλώνει καθημερινά ο Ισπανός πρωταθλητής

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Ιουνίου 2022

Ράφα Ναδάλ: Το Μεσογειακό υπερτρόφιμο που καταναλώνει καθημερινά ο Ισπανός πρωταθλητής

Σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα, οι ελιές και το ελαιόλαδο αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής. Κατά πως φαίνεται το ίδιο ισχύει και για κορυφαίους αθλητές όπως είναι ο Ράφαελ Ναδάλ. Ο 36χρονος τενίστας κατέκτησε (5/6/2022) το 14ο Roland Garros και συνολικά 22ο Grand Slam τουρνουά της καριέρας του. Όπως είναι φυσικό ένας αθλητής κορυφαίου επιπέδου και ένας εκ των κορυφαίων της ιστορίας στο τένις, γυμνάζεται πολύ και σκληρά και είναι συνεπής και προσεκτικός σε ό,τι τρώει. Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στο να έχει ενέργεια κατά τους απαιτητικούς αγώνες και παράλληλα να παραμένει υγιής και να επιβραδύνει τη γήρανση. Ως Ισπανός μάλιστα ο Ράφαελ Ναδάλ γνωρίζει την αξία και της ελιάς και του ελαιόλαδου και γι' αυτό τα περιλαμβάνει στο καθημερινό διατροφικό του πλάνο! Ναι, κάθε μέρα υπάρχει στο φαγητό του και ελαιόλαδο και ελιές. Με αφορμή το επίτευγμα του 36χρονου τενίστα, ας μιλήσουμε λίγο παραπάνω για τη σπουδαία διατροφική αξία της ελιάς που αποτελεί ένα αληθινό super food που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί. Εξάλλου, είναι και ένα τρόφιμο που δεν έχει πολλές θερμίδες και δεν συνδέεται με παχυσαρκία.


Θρεπτική αξία ελιάς

  • 115-145 θερμίδες ανά 100 γρ.ελιάς ή αλλιώς 60 θερμίδες ανά 10 ελιές. 
  • Νερό σε ποσοστό 80%
  • Πρωτεΐνη 0,8 γρ.
  • Υδατάνθρακες 6,3 γρ.
  • Ζάχαρη 0 γρ.
  • Φυτικές ίνες 3,2 γρ.
  • Λίπος 10,7 γρ  


Οφέλη Υγείας της Ελιάς / Ελαιόλαδου

Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Τα διαιτητικά αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τις πιθανότητες για εμφάνιση χρόνιων ασθενειών, όπως καρκίνος και καρδιακά νοσήματα. Οι ελιές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά με τα οφέλη υγείοας να κυμαίνονται από την καταπολέμηση φλεγμονών έως τη μείωση ανάπτυξης μικροοργανισμών στο σώμα. Μελέτη έδειξε ότι ακόμα και η κατανάλωση πολτού ελιάς αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της γλουταθειώνης, ενός από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στον οργανισμό. 

Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς: Η υψηλή χοληστερόλη και η αρτηριακή πίεση αποτελούν αμφότερες υψηλού ρίσκου παράγοντες για εμφάνιση καρδιακού νοσήματος. Το ελαϊκό οξύ, το βασικό λιπαρό οξύ που περιέχεται στις ελιές, σχετίζεται με την καλή υγεία της καρδιάς. Ρυθμίζει τα επίπεδα χοληστερόλης και προστατεύει την LDL, δηλαδή την «κακή» χοληστερόλη από την οξείδωση. Επιπρόσθετα άλλες μελέτες έδειξαν ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο μειώνουν την αρτηριακή πίεση.

Δυναμώνει τα κόκκαλα: Η οστεοπόρωση χαρακτηρίζεται από τη μείωση της μάζας των οστών και της ποιότητας και ανθεκτικότητάς τους. Κι αυτό σημαίνει ότι μεγαλώνουν οι πιθανότητες για κάταγμα. Οι δείκτες οστεοπόρωσης στις μεσογειακές χώρες είναι πιο χαμηλοί απ' αυτό που ισχύει στις πιο βόρειες χώρες της Ευρώπης. Κι αυτό συμβαίνει επειδή μερικά χημικές ενώσεις στις ελιές και το ελαιόλαδο συνεισφέρουν ώστε να μη χάνουν τη μάζα τους και την ανθεκτικότητά τους τα κόκκαλα. 

Προστατεύει από καρκίνο: Οι ελιές και το ελαιόλαδο καταναλώνονται στη Μεσόγειο όπου οι δείκτες εμφάνισης καρκίνου και χρόνιων ασθενειών είναι χαμηλότεροι σε σχέση με δυτικές χώρες. Κι αυτό γιατί υπάρχει η ισχυρή ένδειξη ότι οι ελιές και το ελαιόλαδο μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Μέρος αυτού οφείλεται στην υψηλή αντιοξειδωτική τους δράση και του ελαϊκού οξέως που περιέχουν. Έρευνες έδειξαν ότι αυτές οι χημικές ενώσεις που βρίσκονται στις ελιές διακόπτουν τον κύκλο ζωής των καρκινικών κυττάρων στο στήθος, το παχύ έντερο και το στομάχι. Βεβαίως, μιλάμε για ισχυρές ενδείξεις με αφορμή τεστ που έχουν γίνει σε ζώα και αναμένονται περισσότερα σε ανθρώπους. 

Βοηθάει στην αντιμετώπιση ρευματοειδούς αρθρίτιδας: Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που χαρακτηρίζεται από παραμορφωμένους συνδέσμους που προκαλούν μεγάλο πόνο. Αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί από τι ακριβώς προκαλείται, πρόκειται για την κατά λάθος... επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος στα υγεία κύτταρα. Το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τους φλεγμονώδεις δείκτες και μειώνει το οξειδωτικό στρες σε ανθρώπους με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μάλιστα υπήρξαν και αναφορές περί βελτίωσης και ενδυνάμωσης των χεριών και ελάφρυνσης του πόνου. 

Ευνοεί τον εγκέφαλο και περιορίζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού: Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από μια διακοπή ή δυσκολία της κυκλοφορίας του αίματος στον εγκέφαλο ή από θρόμβο αίματος. Σε ανεπτυγμένες χώρες το εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί τη 2η πιο συνηθισμένη αιτία θανάτου, μετά το καρδιακό επεισόδιο. Η σχέση του ελαιόλαδου και της πιθανότητας εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου έχει μελετηθεί εκτενώς. Μεγάλη έρευνα 841.000 ανθρώπων έδειξε ότι το ελαιόλαδο ήταν η μοναδική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών που σχετίζονται με μειωμένες πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο. 


Πιθανές παρενέργειες

Αλλεργίες: Ενώ η αλλεργία στο άνθος και τη γύρη της ελιάς είναι πιο συνηθισμένη, δεν ισχύει το ίδιο με τον καρπό της ελιάς και το ελαιόλαδο. Ωστόσο υπάρχει η σπάνια πιθανότητα ένας άνθρωπος να εμφανίσει αλλεργία στο στόμα ή τον λαιμό από κατανάλωση ελιάς. 

Βαρέα μέταλλα: Οι ελιές περιέχουν μέταλλα και άλλα συστατικά όπως βόριο, θείο και λίθιο. Η κατανάλωση υψηλής ποσότητας απ' αυτά τα μέταλλα μπορεί να βλάψει την υγεία, ακόμα και να προκαλέσει καρκίνο. Ωστόσο η περιεκτικότητα αυτών των μετάλλων στις ελιές είναι πολύ χαμηλά και γι' αυτό θεωρούνται ασφαλείς. 

Ακρυλαμίδιο: Το ακρυλαμίδιο έχει συνδεθεί με αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε μερικές μελέτες ωστόσο άλλες μελέτες αμφισβητούν τη συσχέτιση. Πάντως γι' αυτό συστήνεται να μη γίνεται μεγάλη κατανάλωση τροφών που περιέχουν ακρυλαμίδιο, συνεπώς συστήνεται και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης ελιάς. Υψηλή περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο έχουν οι μαύρες ελιές της Καλιφόρνια και όχι οι μεσογειακές. 


Τελικό συμπέρασμα 

Οι ελιές είναι ένα αλμυρό και γευστικό σνακ που τρώγεται μόνη ή προστίθεται σε γεύματα και σαλάτες. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και υψηλή σε υγιή λιπαρά. Έχουν συνδεθεί με μια σειρά από σημαντικά οφέλη υγείας μεταξύ των οποίων είναι και η καλύτερη υγεία της καρδιάς. Αυτός ο καρπός είναι εύκολο να προστεθεί στο καθημερινό διατροφολόγιο αφού ωφελεί και παράλληλα βοηθάει στη διατήρηση της σιλουέτας καθώς δεν περιέχει πολλές θερμίδες. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .