Σκασμένα χέρια: Γιατί συμβαίνει και τι να κάνετε
14 Δεκεμβρίου 2023
Καθώς μεγαλώνει ένας άνθρωπος παρατηρεί διάφορες αλλαγές στο σώμα του. Μία απ' αυτές αφορά στα χέρια. Γίνονται πιο ξηρά και το δέρμα «σπάει» πιο εύκολα. Επίσης είναι πιθανό το δέρμα στα χέρια να αποκτήσει πιο κόκκινο χρώμα και να ξεφλουδίσει. Όλα τα συγκεκριμένα σημάδια είναι σημάδια ξηρού δέρματος μια διαδεδομένη κατάσταση και όχι πολύ εύκολη.
Η κατάσταση γίνεται χειρότερη τον χειμώνα που είναι πιο σκληρός με την επιδερμίδα. Το κρύο και ο αέρας εξατμίζουν την υγρασία από το δέρμα όπως και η παραμονή σε εσωτερικούς πολύ ζεστούς χώρους λόγω κλιματισμού.
Τα «σπασίματα» του δέρματος στα δάχτυλα πιθανότατα θα καταστήσουν πολύ δύσκολες και επίπονες τις πιο απλές καθημερινές υποχρεώσεις / εργασίες όπως η πληκτρολόγηση στο pc ή το τηλέφωνο, η αλλαγή σελίδας σε βιβλίο ή εφημερίδα, το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και το ράψιμο ενός κουμπιού.
Σε ιατρικούς όρους το στεγνό δέρμα είναι γνωστό ως xerosis (ξήρωση, ξηροδερμία ή ξηροπάθεια). Συχνά αποτελεί φυσικό μέρος της ωρίμανσης ενός οργανισμού, ωστόσο μπορεί και να πρόκειται για σημάδι δερματίτιδας. Αυτός ο ερεθισμός της επιδερμίδας έχει τρεις τύπους, και όλοι προκαλούν στεγνό δέρμα που φαγουρίζει και «βγάζει» εξανθήματα. Σ' αυτό το blog θα εξηγήσουμε τις αιτίες των ξηρών χεριών αλλά και τις θεραπείες.
Τι προκαλεί ξηρό και «σπασμένο» δέρμα στα χέρια;
Είναι αρκετοί οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν στο ξηρό και σκασμένο δέρμα. Συχνά υπάρχει και συνδυασμός αυτών. Το σίγουρο είναι ότι καθώς γερνάει ένας άνθρωπος το δέρμα του γίνεται πιο λεπτό και πιο στεγνό και παράγει λιγότερα έλαια. Ο ήλιος, ο άνεμος και άλλα στοιχεία παίζουν το δικό τους ρόλο επίσης. Ιδού μερικά «πράγματα» που συντελούν στο ξηρό δέρμα:
- Ηλικία
- Αλκοόλ
- Αντισηπτικό
- Δερματίτιδα
- Έκζεμα
- Συχνό πλύσιμο χεριών
- Ξηρό κλίμα, χαμηλά επίπεδα υγρασίας
- Ψωρίαση
- Ευαισθησία σε συντηρητικά, αρώματα και άλλα χημικά συστατικά σε σαπούνια και καθαριστικά
- Υπερβολική έκθεση στον ήλιο
- Πλύσιμο πιάτων ή ρούχων στο χέρι και χωρίς χρήση γαντιών
Περιποίηση ξηρών και «σκασμένων» χεριών
Η κατάσταση των ξηρών και σκασμένων χέρια συνήθως αντιμετωπίζεται στο σπίτι σε δύο άξονες, την πρόληψη και την ενυδάτωση. Η πρόληψη περιλαμβάνει τα εξής:
- Μην πλένετε υπερβολικά τα χέρια σας
- Να φοράτε αδιάβροχα γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή καθαρίζετε
- Αποφύγετε σαπούνια που περιέχουν χημικά συστατικά και τεχνητά αρώματα
- Διαλέξτε απαλά υποαλλεργικά καθαριστικά που έχουν φτιαχτεί ειδικά για ευαίσθητες επιδερμίδες
- Χρησιμοποιήστε υγραντήρα στο σπίτι τον χειμώνα για να διατηρείτε την υγρασία στον αέρα
- Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας αρκετό νερό και φυτικό τσάι
Με την πάροδο των ετών και όσο γερνάει ένας άνθρωπος θα πρέπει να κάνει αλλαγές στην καθημερινή του ρουτίνα ώστε να αποφύγει τα ξηρά και σκασμένα χέρια. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:
- Λιγότερη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
- Χρήση αντηλιακού
- Μείωση του χρόνου στο ντους / μπάνιο
- Κατανάλωση περισσότερων υγρών
- Κόψιμο καπνίσματος
Χρησιμοποιώντας λοσιόν / κρέμες χεριών
Ενυδατώστε τα χέρια σας τακτικά κατά τη διάρκειας μιας μέρας, ειδικά μετά από ένα ντους ή το πλύσιμο των χεριών.
Δεν υπάρχει μια λοσιόν ή κρέμα που να είναι κατάλληλη / καλύτερη για όλους. Ψάξτε για προϊόντα που δεν περιέχουν τεχνητά αρώματα ή που αναγράφουν στην ταμπέλα ότι είναι κατάλληλα για ευαίσθητες επιδερμίδες. Χρησιμοποιήστε μια παχύρευστη κρέμα χειρός ή λοσιόν που έχει την τάση να προσφέρει καλύτερα αποτελέσματα από τις πιο light φόρμουλες κρέμες ή λοσιόν. Ψάξτε για προϊόντα που περιέχουν petrolatum, wax και shea butter.
Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν λοσιόν ή κρέμες στα χέρια πριν πέσουν για ύπνο και τα καλύπτουν με γάντια ή κάλτσες ώστε να ενυδατωθούν πιο αποτελεσματικά όλο το βράδυ.
Σκασμένα χέρια ή έκζεμα;
Όταν η επιδερμίδα των χεριών γίνεται σκληρή είναι απαραίτητο να εντοπιστεί ο λόγος που συμβαίνει αυτό. Είναι απλά ξηρά και σκασμένα χέρια ή «κρύβεται» κάτι άλλο; Π.χ. τα ξηρά και σκασμένα χέρια μοιάζουν πολύ και με το έκζεμα. Η διαφορά τους έγκειται στην αιτία. Τα στεγνά, ξηρά και σκασμένα χέρια οφείλονται στο χειμωνιάτικο κλίμα. Το έκζεμα αποτελεί μια γενετική κατάσταση. Τα στεγνά και σκασμένα χέρια αποτελούν έναν τύπο δερματίτιδας.
DIY / Φτιάξε ενυδατική χεριών με προϊόντα από το σπίτι!
Πέρα από τα πολλά και εκπληκτικά προϊόντα που μπορείτε να προμηθευτείτε από το φαρμακείο ώστε να ενυδατώσετε τα χέρια σας, υπάρχει και εναλλακτική αν «πιάνουν» τα χέρια σας. Δηλαδή να δημιουργήσετε εσείς μια ενυδατική κρέμα με πράγματα που έχετε στο σπίτι! Γίνεται; Φυσικά και γίνεται. Σας έχουμε δύο διαφορετικές και πολύ απλές συνταγές.
1) Υπάρχει η συνταγή με αβοκάντο, λάδι καρύδας και λιωμένο κερί από μέλισσες. Αφού πολτοποιήσετε το αβοκάντο (σ.σ.: περιέχει Ω3 λιπαρά και βιταμίνη Β) βάζετε σε ένα μπολ δύο κουταλιές από το λιωμένο φρούτο προσθέτοντας τέσσερις κουταλιές λιωμένο κερί και οκτώ λάδι καρύδας. Ανακατέψτε έως ότου τα τρία υλικά γίνουν ένα. Το αβοκάντο ενυδατώνει και καταπολεμά την ξηρότητα ενώ το κερί μέλισσας αναπλάθει.
2) Γι' αυτή τη συνταγή θα χρειαστείτε μπανάνα, μέλι, βούτυρο και λεμόνι. Βάζετε σε ένα μπολ μέλι, χυμό ενός λεμονιού και μια κουταλιά βούτυρο και ύστερα προσθέτετε μια πολτοποιημένη μπανάνα. Ανακατεύετε έως ότου ομογονοποιηθούν τα υλικά και γίνουν ένα. Η μπανάνα λόγω των βιταμινών αλλά και το μέλι φροντίζουν για ενδυάτωση και ανάπλαση. Βάλτε μίγμα στα χέρια σας και αφήστε για 15-20 λεπτά και ύστερα ξεπλύντε με χλιαρό νερό.
Πότε πρέπει να δείτε γιατρό
Αν τα ξηρά και σκασμένα χέρια σας προκαλούν μεγάλη δυσφορία και πόνο μιλήστε με τον δερματολόγο σας. Αναζητήστε ιατρική βοήθεια άμεσα αν τα χέρια σας έχουν πρήξιμο, αιμορραγία ή απέκτησαν μια κρούστα. Τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις μιας πιο σοβαρής κατάστασης. Μην αφήσετε δίχως προσοχή και θεραπεία το ξηρό και σκασμένο δέρμα αφού μπορεί να «κρύβει» είτε δερματίτιδα αλλά ακόμα και διαβήτη ή ασθένεια στα νεφρά όπως η νεφρική ανεπάρκεια.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .