Shape
carespot.gr
carespot.gr

Superfoods: Ποιές είναι οι καλύτερες υπερτροφές

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Μαΐου 2021

Super foods ή σε απλά ελληνικά, υπερτροφές. Είναι βέβαιο ότι έχεις ακούσει τις λέξεις. Είναι εξίσου βέβαιο ότι γνωρίζεις ποιές είναι ώστε να τις βάλεις στο διατροφολόγιό σου και να βελτιώσεις την υγεία σου; Είναι καιρός να μάθεις ποιές τροφές αποκαλούνται υπερ-τροφές αλλά και τι προσφέρει η καθεμιά στον οργανισμό σου. Κι επειδή καταλαβαίνουμε ότι είναι από πολύ δύσκολο έως σχεδόν αδύνατο ένας σύγχρονος άνθρωπος με τον απαιτητικό τρόπο ζωής να καταφέρει να τις βάλει όλες στην καθημερινότητά του, υπογραμμίζουμε την αξία των εξαιρετικών και αποτελεσματικών συμπληρωμάτων που βοηθούν να καλυφθούν τα -διατροφικά- κενά του καθενός. Ας δούμε λοιπόν μαζί τη λίστα των υπερ-τροφών. 


1) Πράσινα λαχανικά: Κάθε φορά που καθόμαστε στο τραπέζι για γεύμα ή δείπνο είναι απαραίτητο να υπάρχει κάτι πράσινο στο μενού. Όσο πιο πράσινο το λαχανικό, τόσο καλύτερα. Τα λαχανικά είναι εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών όπως το φολικό οξύ, ο ψευδάργυρος, το κάλσιο, ο σίδηρος, το μαγνήσιο αλλά και η βιταμίνη C. Αν προσθέσουμε και τα καροτενοειδή αυτό το... κοκτέιλ προσφέρει προστασία (μειώνει τις πιθανότητες, δεν τις μηδενίζει) από καρδιακά προβλήματα ή διαβήτη αλλά και μερικές μορφές καρκίνου. 

2) Berries (μούρα): Είναι βέβαιό ότι έχεις διαβάσει διάφορα παράγωγα (cranberries, blueberries, raspberries) των berries να περιλαμβάνονται σε διατροφικά σκευάσματα (π.χ. μπάρες) που επέλεξες ενώ πλέον χρησιμοποιούνται και σε καλλυντικά αφού είναι εξαιρετικά για την επιδερμίδα. Δεν πρέπει επίσης να λησμονήσουμε και την υπέροχη strawberrie, δηλαδή τη φράουλα που ανήκει στην ίδια οικογένεια. Ολα τα berries περιορίζουν τις πιθανότητες για καρδιακά προβλήματα και μερικές μορφές καρκίνου ενώ βοηθούν και το πεπτικό σύστημα. 

3) Πράσινο τσάι: Ερχόμενο, αρχικά, από την Κίνα αυτό το έξοχο ρόφημα περιλαμβάνει μια σειρά από ιατρικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες που έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Ένα από τα πιο δυνατά αντιοξειδωτικά του πράσινου τσαγιού είναι οι κατεχίνες που θωρακίζουν τον οργανισμό από καρδιακά προβλήματα, διαβήτη και μερικές μορφές καρκίνου ενώ βοηθάει και στην προσπάθεια για απώλεια βάρους. 

4) Αυγά: Ιστορικά έχει γίνει πολλή κουβέντα για τα αυγά και το πως επηρεάζουν τον οργανισμό ενός ανθρώπου λόγω της υψηλής χοληστερόλης. Δεν χωράει ωστόσο η παραμικρή αμφιβολία πως ένα αυγό αποτελεί αληθινό superfood. Περιέχει βιταμίνες Α και Β, χολίνη, σελήνιο, σίδηρο, φώσφορο και φυσικά υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη. Επίσης ένα αυγό περιέχει αντιοξειδωτικά όπως η ζεαξανθίνη και η λουτεΐνη οι οποίες είναι γνωστό ότι βοηθούν και στη διατήρηση της καλής όρασης. Παρά λοιπόν τους φόβους για την κατανάλωση αυγών, αν ένα υγιές άτομο καταναλώνει 6 με 12 αυγά την εβδομάδα είναι πιθανό να αυξήσει και την λεγόμενη «καλή» χοληστερόλη στο σώμα του. 

5) Όσπρια: Μπορεί να μην αποτελούν... δημοφιλή μαγειρική επιλογή (και ειδικά στα παιδιά) ωστόσο είναι απαραίτητο να υπάρχουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο πιάτο μας. Τα όσπρια είναι πλούσια σε βιταμίνη Β, ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνες και οι έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι προστατεύουν από διαβήτη τύπου 2 και μειώνουν την πίεση. 

6) Ξηροί καρποί - καρύδια: Τα καρύδια, το αμύγδαλο, τα πεκάν, το φυστίκι αιγίνης, τα κάσιους, ακόμα και οι κολοκυθόσποροι είναι πλούσια «πράσινη» πρωτεΐνη και λιπαρά καλά για την υγεία της καρδιάς. Έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση ενώ βελτιώνουν και την ψυχολογία προστατεύοντας από το στρες. Σε ισορροπημένη διατροφή η κατανάλωση ξηρών καρπών - καρυδιών βοηθάει και στην απώλεια βάρους. 

7) Γιαούρτι: Πρωτεΐνη, κάλσιο, βιταμίνη Β, ποτάσιο και προβιοτικά είναι μόνο μερικά από τα σημαντικά που περιλαμβάνει το γιαούρτι το οποίο μειώνει τη χοληστερόλη και την πίεση και βοηθάει στην πέψη. Έχει και αντιφλεγμονώδη δράση επίσης. Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχεις σχεδόν καθημερινά στο διατροφολόγιό σου ένα κεσεδάκι γιαούρτι. 

8) Σκόρδο: Επί αιώνες το σκόρδο δεν αποτελεί μόνο συστατικό διατροφής αλλά και γιατροσόφι αφού άπαντες έχουν αναγνωρίσει τις πολλές και σημαντικές ευεργετικές του επιπτώσεις σε έναν οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, την πίεση και δυναμώνει το ανοσοποιητικό ενώ προφυλάσσει από κάποιους τύπους καρκίνου. 

9) Ελαιόλαδο: Η Μεσογειακή διατροφή είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο και το ελαιόλαδο είναι στην κορυφή αυτής της διατροφής όχι μόνο για τη γεύση αλλά και για τις ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του οργανισμού. Το ελαιόλαδο στη διατροφή ενός ανθρώπου βοηθάει ποικιλοτρόπως. Μειώνει τις φλεγμονές, τον κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων και διαβήτη ενώ τα αντιοξειδωτικά που περιέχει και οι βιταμίνες Ε και Κ προστατεύουν από κυτταρικές βλάβες και οξειδωτικό στρες. 

10) Κουρκουμάς: Αυτό το κίτρινο μπαχαρικό που μας ήρθε από την Ινδία και συνδέεται με το τζίντζερ (*) χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στην κουζίνα κάθε νοικοκυράς. Πέρα από τη νοστιμιά που δίνει, προσφέρει καλά και στην υγεία. Φέρεται να μειώνει τις πιθανότητες καρδιακών νοσημάτων, μορφών καρκίνου και διαβήτη και βοηθάει στην γρήγορη επούλωση πληγών. 

11) Σολωμός: Πρόκειται για ένα από τα ψάρια με τη μεγαλύτερη διατροφική αξία. Έχει «καλά» λιπαρά (η μεγαλύτερη πηγή Ωμέγα3 λιπαρών), πρωτεΐνη, βιταμίνη Β, ποτάσιο και σελένιο και μειώνει το ρίσκο καρδιακών νοσημάτων, διαβήτη και βοηθάει στη διατήρηση σωστού βάρους. 

12) Αβοκάντο: Αυτό το φρούτο με υψηλή θρεπτική δύναμη συχνά τυγχάνει αντιμετώπισης λαχανικού στη μαγειρική. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και «καλά» λιπαρά. Όπως και το ελαιόλαδο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά. Τρώγοντας αβοκάντο μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιακά νοσήματα, διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και διαφόρους τύπους καρκίνου. 


Extra info1 (*): Το τζίντζερ μπορεί να πει κανείς ότι ανήκει επίσης στην οικογένεια των superfoods αποτελώντας «όπλο» για τη ναυτία και τη μείωση πόνων από χρόνιες και οξείες φλεγμονώδεις καταστάσεις. 

Extra info2: Ευεργετικές συνέπειες στον οργανισμό έχει και η κατανάλωση γλυκοπατάτας και μανιταριών. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .