Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Πως να το διαχειριστείς

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Μαΐου 2021

Γνωρίζεις τα αρχικά Σ.Ε.Ε.; Πιθανώς να τα γνωρίζεις αν ανήκεις στο περίπου 20% του παγκόσμιου πληθυσμού που ταλαιπωρείται από το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ή αλλιώς σπαστική κολίτιδα) απ' όπου προκύπτουν και τα αρχικά. Πρόκειται για διαταραχή του παχέος εντέρου. Αυτή η διαταραχή που συναντάται κυρίως σε ανθρώπους μεταξύ 20 και 40 ετών, είτε κάνει υπερκινητικό το έντερο είτε άτονο. Το σίγουρο είναι ότι ο ασθενής (που συνήθως είναι γένους θηλυκού, αναλογία 2 προς 1 σε σχέση με τους άντρες) υποφέρει. Έχει πόνο στην κοιλιά, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, βλέννη στα κόπρανα, ακόμα και ναυτία ή γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. 


Τι προκαλεί την πάθηση; Αν και ερευνάται επί δεκαετίες, δεν έχουν καταλήξει οι επιστήμονες σε έναν ή δύο συγκεκριμένους παράγοντες. Είναι βέβαιο ότι επηρεάζει μια μη προσεκτική δίαιτα με γεύματα δίχως προγραμματισμό, το άγχος και οι έντονες ψυχολογικές δοκιμασίες και πιθανές γαστρεντερικές μολύνσεις. Γιατί πονάμε όταν έχουμε Σ.Ε.Ε.; Επειδή η κινητικότητα του παχέος εντέρου στη διαδικασία της πέψης (διάταση και σύσπαση που προωθεί τα κόπρανα στον πρωκτό) γίνεται αντιληπτή σε αντίθεση με το φυσιολογικό άτομο που δεν αισθάνεται το παραμικρό. 


Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι το Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι προάγγελος καρκίνου. Οι ασθενείς Σ.Ε.Ε. δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για κάτι χειρότερο και δεν απειλείται η ζωή τους, μόνο η ποιότητά της. Εξειδικευμένη εξέταση δεν υπάρχει και η διάγνωση γίνεται ύστερα από επίσκεψη σε γαστρεντερολόγο με βάση το ιστορικό του ασθενούς και το οριστικό συμπέρασμα εξάγεται αποκλείοντας άλλες ασθένειες. 


Αναφορικά με την αντιμετώπιση του συνδρόμου, μαζί με μια σειρά εξαιρετικών προϊόντων, συνίσταται ο περιορισμός ή αποφυγή της γλουτένης και γαλακτοκομικών, οσπρίων, λαχανικών, ορισμένων φρούτων και δημητριακών. Δεν... ενοχοποιούνται όλα τα γαλακτοκομικά ή όλα τα λαχανικά και τα όσπρια. Στη λίστα εκείνων που πρέπει να αποφεύγονται είναι τα εξής: γάλα αγελάδας, γιαούρτι, κρέμα, παγωτό, ανθότυρο, αχλάδι, μήλο, ροδάκινο, κεράσι, μάνγκο, μελάσα, μαρμελάδα, σκόρδο, σιτάρι, κρεμμύδι, κάσιους, σίκαλη, αγκινάρα, σπαράγγι, λαχανάκι Βρυξελλών, μπρόκολο, παντζάρι, κριθάρι, φακές, ρεβίθια, φασόλια, σόγια, κουνουπίδι, μανιτάρι, μπιζέλι και γλυκαντικά που συναντάμε σε τσίχλες ή καραμέλες δίχως ζάχαρη. 


Σημαντικό επίσης είναι, πέρα από την προσοχή στη διατροφή τους, οι ασθενείς να περιορίσουν το άγχος. Σε περιόδους που τα συμπτώματα είναι έντονα, και πάντα σε συνεννόηση με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό, μπορούν να προμηθεύονται προβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιβιωτικά, σπασμολυτικά ή ακόμα και αντικαταθλιπτικά. 


Extra info1: Το Σ.Ε.Ε. δεν συνδέεται με καρκίνο, ωστόσο υπάρχουν κάποια συμπτώματα που αποκαλούνται συναγερμού και αν επιμείνουν αυτά τότε πρέπει άμεσα να επισκεφθείτε γαστρεντερολόγο για να τσεκάρει αν σας συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό. Τα συμπτώματα συναγερμού είναι αίμα στα κόπρανα, μειωμένη όρεξη για φαγητό, διάρροια στον ύπνο, πυρετός μαζί με πόνο στην κοιλιά. 

Extra info2: Διαβάστε ΕΔΩ το προηγούμενο blog για το σημαντικό αυτό θέμα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .