Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, τι είναι και πως θα... ξεφουσκώσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

25 Φεβρουαρίου 2021

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ) ή αλλιώς «σπαστική κολίτιδα». Είναι βέβαιο πως στο άκουσμα των συγκεκριμένων λέξεων σου έρχεται... φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα και, πίστεψέ μας, δεν είσαι μόνη/ος. Υπολογίζεται ότι η συγκεκριμένη διαταραχή του παχέος εντέρου αφορά περίπου το 20% του πληθυσμού των δυτικών κοινωνιών και ειδικά ηλικιών μεταξύ 20 και 40 ετών. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες απ' ότι στους άνδρες (αναλογία 2 προς 1) και το κακό είναι ότι παρά τις μελέτες δεκαετιών μόνιμη θεραπεία δεν έχει βρεθεί. Για καλή σου τύχη ωστόσο υπάρχει σειρά καταπληκτικών και άκρως αποτελεσματικών προϊόντων (σ.σ.: προβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιβιωτικά, σπασμολυτικά ή ακόμα και αντικαταθλιπτικά) που προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα. 


Ποιά τα συμπτώματα του ΣΕΕ: 

α) Κοιλιακός πόνος / φούσκωμα / αέρια

β) Προβληματική και μη σταθερή κινητικότητα παχέος εντέρου (διάρροια ή δυσκοιλιότητα), βλέννη στα κόπρανα

γ) Ναυτία / γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση


Ποιες αιτίες προκαλούν ΣΕΕ:

α) Μη προσεκτική δίαιτα / ακανόνιστα γεύματα

β) Στρες / ψυχολογικές διαταραχές

γ) Γαστρεντερικές μολύνσεις


Πόσο σοβαρό είναι το ΣΕΕ;

Παρότι τα συμπτώματα θυμίζουν σοβαρότερες παθήσεις (π.χ. καρκίνος παχέος εντέρου) το ΣΕΕ δεν απειλεί την υγεία ενός ασθενούς. Αυτό που απειλούν και επηρεάζουν είναι η ποιότητα της ζωής του καθώς σε εξάρσεις του φαινομένου επηρεάζεται και η κοινωνικότητά του.


Ποιά τα συμπτώματα «συναγερμού»:

Κι επειδή, όπως προαναφέραμε, κάποια συμπτώματα του ΣΣΕ μοιάζουν με εκείνα πολύ σοβαρότερων παθήσεων επικίνδυνων για την υγεία, αν τα δείτε να επιμένουν επισκεφθείτε άμεσα γαστρεντερολόγο για λεπτομερείς εξετάσεις. Ποιά είναι αυτά τα συμπτώματα που πρέπει να σας στείλουν στον γαστρεντερολόγο, ειδικά αν είστε πάνω από 40 ετών;


α) Αίμα στα κόπρανα

β) Έλλειψη όρεξης για φαγητό, απώλεια βάρους δίχως δίαιτα ή άλλο προφανή λόγο

γ) Διάρροια στον ύπνο

δ) Πυρετός συνδυασμένος πόνο στην κοιλιά

ε) «Επιβαρυμένο» προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό


Αντιμετώπιση ΣΕΕ:

Διατροφή: Στα άτομα που υποφέρουν από τη συγκεκριμένη πάθηση δίνονταν μια γενική οδηγία περιορισμού ή αποφυγής της γλουτένης και γαλακτοκομικών, οσπρίων, λαχανικών, ορισμένων φρούτων και δημητριακών. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια εντοπίστηκαν συγκεκριμένα συστατικά και δεν «ενοχοποιούνται», συνολικά, κάποιες τροφές. Αυτά τα συστατικά αποκαλούνται / περιγράφονται με τα αρχικά FODMAP και βρίσκονται σε σειρά τροφίμων. Ας κατηγοριοποιήσουμε λοιπόν τις ουσίες (και τροφές) που καλό θα είναι να αποφεύγεις:


ΜΗΝ

Λακτόζη: Γάλα αγελάδας, γιαούρτι, κρέμα, παγωτό, ανθότυρο

Φρουκτόζη: Αχλάδι, μήλο, ροδάκινο, κεράσι, μάνγκο, μελάσα, μαρμελάδα

Φρουκτάνες: Σκόρδο, σιτάρι, κρεμμύδι, κάσιους, σίκαλη, αγκινάρα, σπαράγγι, λαχανάκι Βρυξελλών, μπρόκολο, παντζάρι, κριθάρι

Γαλακτο-Ολιγο-Σακχαρίτες: Φακή, ρεβίθι, φασόλι, σόγια

Πολυόλες: Κουνουπίδι, μανιτάρι, μπιζέλι και γλυκαντικά που συναντάμε σε τσίχλες ή καραμέλες δίχως ζάχαρη. 


ΝΑΙ

α) Προβιοτικά

β) Γιαούρτι σπιτικό, γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, σκληρό τυρί (φέτα), βαρόμουρο, ακτινίδιο, λεμόνι, πορτοκάλι, πεπόνι, γκρέιπφρουτ, καρότο, αγγούρι, ελιές, μοσχάρι, αρνί, κατσίκι, χοιρινό, κοτόπουλο, ψάρι, αυγό, προσούτο, καρύδι, φυστίκι Αιγίνης, αμύγδαλο, βρώμη, ζυμαρικά δίχως γλουτένη, κινόα, λευκό ρύζι. 

γ) Βιταμίνη D, ψευδάργυρος, γλουταμίνη


Συμπερασματικά, οι ασθενείς με ΣΕΕ οφείλουν να περιορίσουν το στρες και να προσέχουν σχολαστικά τη διατροφή τους. Σε περιόδους έξαρσης και σε συνεννόηση με τον γιατρό και τον φαρμακοποιό τους μπορούν να προμηθευτούν προβιοτικά, αντιδιαρροϊκά, αντιβιωτικά, σπασμολυτικά ή ακόμα και αντικαταθλιπτικά για ανακούφιση και περιορισμό των συμπτωμάτων. 


Extra tip1: Η δίαιτα FODMAP για την οποία σας μιλήσαμε πιο πάνω προβλέπει την αποµάκρυνση από τη διατροφή του ασθενούς, για περίπου 4 με 6 εβδοµάδες, συγκεκριµένων τροφών. Μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων θα υπάρξει σταδιακή επιστροφή τους στο διατροφολόγιο του ασθενούς προκειμένου να γίνει πιο ακριβής η αντιμετώπιση του προβλήματος καθώς κάθε οργανισμός είναι μοναδικός και έχει διαφορετικές ανάγκες. 


Extra tip2: Δεν υπάρχει εξειδικευμένη εξέταση για το ΣΕΕ και η διάγνωση γίνεται με βάση το ιστορικό του ασθενούς και το οριστικό συμπέρασμα εξάγεται αποκλείοντας διάφορες άλλες, πιο σοβαρές, ασθένειες. 


ΥΓ: Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν συμπεράσματα σοβαρών και μακχροχρόνιων ιατρικών και επιστημονικών ερευνών ωστόσο η ομάδα του #carespot συστήνει απολύτως να συμβουλεύεστε τον προσωπικό σας γιατρό πριν ακολουθήσετε τη συμβουλή οποιουδήποτε. 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .