Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τι κάνει ένα οξύμετρο και γιατί πρέπει να υπάρχει σε κάθε σπίτι

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

3 Νοεμβρίου 2021

Το θερμόμετρο είναι μια μικρή, εύκολη στη χρήση και υπερ-απαραίτητη συσκευή που κάθε οικογένεια έχει στο σπίτι της. Στην ίδια κατηγορία, της μικρής, εύκολης στη χρήση αλλά υπερ-απαραίτητης συσκευής ανήκει και το οξύμετρο. Εσείς έχετε στο δικό σας σπίτι; Αν όχι, κακώς. Πολύ κακώς. Τι είναι το οξύμετρο; Ας αρχίσουμε από την οξυμετρία. Πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο που μετράει μισό αιώνα ζωής και δουλειά της είναι να τσεκάρει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ενός ανθρώπου. Το οξύμετρο λοιπόν είναι μια μικρή φορητή συσκευή που έχει την ικανότητα να διαπιστώνει αν υπάρχει κορεσμός οξυγόνου στους ιστούς. Οξύμετρο στο σπίτι τους έχουν κυρίως ασθενείς που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την καρδιά τους ή αναπνευστικά προβλήματα. Όμως, όπως προείπαμε, ένα οξύμετρο επιβάλλεται να βρίσκεται σε κάθε σπίτι για μια έκτακτη και μη προβλέψιμη κατάσταση. 

Η λειτουργία του οξύμετρου είναι αρκετά απλή και εύκολη για τον καθένα. Η συντριπτική πλειοψηφία του οξυγόνου στο αίμα, δηλαδή περίπου το 97-98%, μεταφέρεται όντας συνδεδεμένο με την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Το υπόλοιπο ποσοστό είναι διαλυμένο στο πλάσμα. Με το υπέρυθρο φως στο σημείο της μέτρησης, το οξύμετρο έχει την ικανότητα να αξιολογεί / εκτιμά αν υπάρχει ή όχι κορεσμός της αιμοσφαιρίνης. Η πλειοψηφία των οξύμετρων είναι παλμικά, δηλαδή διαθέτουν έναν αισθητήρα που καταγράφει τους παλμούς της καρδιάς. Όταν λέμε κορεσμός οξυγόνου εννοούμε μια σύγκριση της αιμοσφαιρίνης που έχει δεσμεύσει οξυγόνο με εκείνη που δεν έχει δεσμεύσει κάποια ποσότητα. 

Ως φυσιολογικά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα ορίζονται εκείνα των οποίων η τιμή είναι από 94% έως και 100%. Αν η τιμή πέσει κάτω από το 90% τότε υπάρχει πρόβλημα. Ενδεχομένως ο εγκέφαλος να μην οξυγονώνεται σωστά και τα συμπτώματα να είναι σύγχυση, ζάλη και λήθαργος. Το επίπεδο κορεσμού οξυγόνου πάνω από 94% θεωρείται φυσιολογικό για τα υγιή άτομα. Τιμή υπό το 94% πιθανώς φανερώνει ανεπάρκεια οξυγόνου κάτω και από το 90% μπορεί να μεταφράζεται / σημαίνει σοβαρή υποξία που απαιτεί διερεύνηση. 

Οξύμετρο καλό είναι να υπάρχει σε κάθε σπίτι, ωστόσο είναι απαραίτητο για την υγεία ανθρώπων που υποφέρουν από ασθένειες που μειώνουν τον κορεσμό της αιμοσφαιρίνης σε οξυγόνο. Ασθένειες δηλαδή όπως το άσθμα, η χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Λόγω της πανδημίας Covid-19 συστήθηκε από τους επιστήμονες να αγοραστεί οξύμετρο από κάθε οικογένεια αφού, ως γνωστόν, μια παρενέργεια είναι η σιωπηλή υποξία. Ως σιωπηλή υποξία ορίζεται η ανεπαρκής οξυγόνωση η οποία όμως δεν γίνεται αντιληπτή από τον πάσχοντα διότι δεν παρουσιάζει συμπτώματα. Όσοι νοσούν από covid-19, συνήθως, έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα τους αλλά επειδή αναπνέουν πιο γρήγορα και πιο βαθιά χωρίς να εμφανίζουν δύσπνοια παραλείπουν να επισκεφθούν γιατρό και κινδυνεύουν δίχως να το γνωρίζουν. Γι' αυτό και κρίνεται υπερ-απαραίτητο ένα οξύμετρο που μοιάζει με σφιγκτήρα που τοποθετείται σε δάχτυλο χεριού ή ποδιού ή τον λοβό του αυτιού. 


TIPS ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΧΡΗΣΗ

  • Να είστε σίγουροι ότι τοποθετήσατε σωστά το δάχτυλο στη συσκευή. Ούτε να σφίγγει ούτε να είναι χαλαρό ενώ τα νύχια δεν πρέπει να είναι πολύ μακριά. 
  • Μείνετε ακίνητοι όταν κάνετε τη μέτρηση. Αν είστε σε κίνηση αλλάζουν οι ενδείξεις / τιμές.
  • Μην χρησιμοποιείτε οξύμετρο σε νύχια που έχουν βερνίκι ή άλλου είδους βαφή.
  • Φροντίστε να έχετε ζεστά δάχτυλα πριν αρχίσετε μια μέτρηση. 
  • Μην επιτρέπετε στις ακτίνες του ηλίου να βλέπουν τη συσκευή κατά τη μέτρηση γιατί θα επηρεαστεί το αποτέλεσμα. 
  • Μιλήστε με το γιατρό σας για τη μέτρηση του οξύμετρου εφόσον παίρνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή. 


Extra blog: Έλεγξε την υπέρταση με ένα πιεσόμετρο που σώζει ζωές.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .