Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τσίμπημα από τσούχτρα: Έτσι θα ανακουφιστείς

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Ιουλίου 2021

Σε προηγούμενο blog είχαμε αναφερθεί στον τρόπο που θα αντιμετωπίσεις το τσίμπημα από αχινό. Στη βόλτα στη θάλασσα ωστόσο δεν... παραμονεύει μόνο αυτός ο κίνδυνος. Υπάρχουν κι άλλα θαλάσσια πλάσματα που μπορούν να μας κάνουν να υποφέρουμε και να μας βγάλουν... ξινή την εξόρμηση. Ένας άλλος «εχθρός» του αλμυρού νερού λοιπόν είναι η τσούχτρα. Το τσίμπημά της, συνήθως, δεν το καταλαβαίνουμε την ώρα που γίνεται αλλά μερικά λεπτά μετά. Όταν το δέρμα έχει αρχίσει να ερεθίζεται, να κοκκινίζει και να τσούζει. Σε περίπτωση που σου συμβεί (σ.σ.: δεν είναι απίθανο, έχει αυξηθεί ο πληθυσμός του συγκεκριμένου πλάσματος τα τελευταία χρόνια) πρέπει να γνωρίζεις μερικά απλά βήματα για να κάνεις προκειμένου να ανακουφιστείς γρήγορα και να μη χαλάσεις τη μέρα σου. 

  • Πλύνε το σημείο του τσιμπήματος με πολύ θαλασσινό νερό. Κατά προτίμηση θαλασσινό αφού έτσι θα μειωθεί η «ζημιά» που θα κάνουν στο δέρμα σου τα μικροσκοπικά κεντριά που έχει αφήσει η τσούχτρα. 
  • Στο να μειωθεί η δράση του τσιμπήματος βοηθάει και μια έξτρα πλύση του σημείου με ξύδι, αν είναι άμεσα διαθέσιμο. Και αυτή η διαδικασία θα ελαχιστοποιήσει την κοκκινίλα και το τσούξιμο από τα μικρά κεντριά.
  • Ανακουφιστική είναι η δράση και του ζεστού νερού στο οποίο μπορείτε (αν υπάρχει η δυνατότητα βεβαίως) να βυθίσετε το σημείο του τσιμπήματος. Ιδανικά αφήστε την περιοχή να μουλιάσει για 15 με 20 λεπτά.
  • Χρησιμοποίησε μια καταπραϋντική κρέμα (υπάρχουν διαφόρων ειδών) που ανακουφίζει άμεσα και περιορίζει τις πιθανότητες να γίνουν πιο έντονα τα συμπτώματα και το οίδημα. 
  • Ακόμα κι αν ανακουφιστείτε από τον πόνο / τσούξιμο καλό θα είναι να επαναλάβετε τον κύκλο των ενεργειών και μερικές ώρες μετά ή την επόμενη μέρα.


Extra info1: Μπορεί να το έχετε διαβάσει ή ακούσει αλλά έχετε κατά νου ότι συνιστά μύθο και δεν έχει κάποια επιστημονική βάση ότι ανακουφίζει από το τσίμπημα τσούχτρας αν πλύνουμε με ούρα το σημείο. Πιθανώς να γίνει πολύ χειρότερη η κατάσταση και να μολύνουμε την περιοχή...

Extra info2: Αν υποφέρετε από διαφόρων ειδών αλλεργίες τότε το καλύτερο είναι να μην επιχειρήσετε να αντιμετωπίσετε μόνη/ ος το τσίμπημα από τσούχτρα αλλά να αναζητήσετε το συντομότερο ιατρική βοήθεια. 

Extra info3: Διαβάστε επίσης, έτσι θα κρατήσετε μακριά τα κουνούπια.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .