Χειμερινός λήθαργος: Γιατί συμβαίνει και πως θα ανακτήσεις την ενέργειά σου

25 Φεβρουαρίου 2025

Σου φαίνεται δύσκολο, πραγματικό... βουνό, να σηκωθείς από το κρεβάτι κάθε μέρα τις κρύες μέρες του χειμώνα που ακόμα είναι σκοτάδι έξω αφού έχει μικρύνει η μέρα; Αν ισχύει αυτό, μάθε ότι δεν είσαι το μοναδικό άτομο. Αρκετοί άνθρωποι αισθάνονται διαρκώς κουρασμένοι και νωθροί κατά τον χειμώνα. Υπάρχουν αρκετές διαδικασίες που συμβαίνουν το χειμώνα στον ανθρώπινο οργανισμό και οδηγούν σε κατακόρυφη πτώση των αποθεμάτων ενέργειας. Ας δούμε λοιπόν μαζί τι μπορείς να κάνεις ώστε να ξεφύγεις απ' αυτόν τον χειμερινό λήθαργο και να επανακτήσεις τη ζωντάνια που είχες τις πιο ηλιόλουστες ημέρες.
1. Δες το φως της ημέρας
Καθώς οι μέρες μικραίνουν ο ύπνος και ο κύκλος του διαταράσσεται. Η έλλειψη φυσικού, ηλιακού, φωτός σημαίνει ότι ο εγκέφαλος παράγει περισσότερη μελατονίνη που οδηγεί σε υπνηλία. Γι' αυτό άνοιξε τις κουρτίνες και τα παράθυρα με το που ξυπνήσεις να μπει φρέσκος αέρας και φυσικό φως στο δωμάτιο. Εξίσου σημαντικό είναι να βγεις εκτός σπιτιού, στο φως της ημέρας όσο περισσότερο γίνεται. Δοκίμασε έναν περίπατο μετά το μεσημεριανό γεύμα και βεβαιώσου ότι τόσο το σπίτι όσο και ο χώρος εργασίας επιτρέπουν να μπει φυσικό φως και αέρας όσο περισσότερο γίνεται.
2. Κοιμήσου καλά το βράδυ
Ένας καλός και δίχως διακοπές ύπνος το βράδυ είναι ζωτικής σημασίας γενικότερα αλλά και σε μια περίσταση όπως αυτή, δηλαδή τώρα που αισθάνεσαι την κόπωση του χειμώνα. Είναι σίγουρα δελεαστικό να μπεις σε λειτουργία... χειμερίας νάρκης αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι διαρκώς σε κατάσταση υπνηλίας.
Στην πραγματικότητα εφόσον επιλέγεις να κοιμάσαι περισσότερο, με την ελπίδα να ξεκουράζεσαι περισσότερο, θα συμβεί το αντίθετο αποτέλεσμα απ' αυτό που νομίζεις. Θα αισθάνεσαι ακόμα πιο έντονο το αίσθημα κόπωσης και έλλειψης ενέργειας. Δεν χρειαζόμαστε περισσότερο ύπνο τον χειμώνα σε σχέση μ' αυτό που χρειαζόμαστε το καλοκαίρι. Προσπάθησε λοιπόν να κοιμάσαι 8 ώρες το βράδυ δίχως διακοπή και ιδανικά να μιλάμε για τις ακριβώς ίδιες ώρες κάθε βράδυ ώστε να δημιουργηθεί ρουτίνα του οργανισμού. Σημαντικό ρόλο παίζει και η κρεβατοκάμαρα. Κλείστε την τηλεόραση και φροντίστε για ένα ιδανικό, αναπαυτικό, καθαρό και ζεστό, κρεβάτι.
3. Γυμνάσου τακτικά
Η γυμναστική πιθανότατα είναι το τελευταίο πράγμα που σκέφτεσαι να κάνεις όταν αισθάνεσαι κόπωση τον χειμώνα. Όμως θα εκπλαγείς όταν διαπιστώσεις πόσο φουλ ενεργητικός / η αισθάνεσαι μετά από κάποιου είδους φυσικής δραστηριότητας ή άσκησης κάθε μέρα. Έτσι αυξάνεις την κυκλοφορία του αίματος.
Κάνε γυμναστική αργά το απόγευμα και είναι πολύ πιθανό αφενός να μειώσει το νυχτερινό αίσθημα κόπωσης και παράλληλα να βελτιώσει τον νυχτερινό σου ύπνο. Προσπάθησε να πετύχεις τον στόχο των 150 λεπτών γυμναστικής κάθε εβδομάδα. Ο χειμώνας μάλιστα προσφέρεται για πειραματισμούς αναφορικά με δοκιμή διαφορετικών δραστηριοτήτων. Για παράδειγμα, αν δεν έχεις συνηθίσει στη γυμναστική, δοκίμασε κάτι άλλο χειμωνιάτικο, π.χ. σκι ή αν δεν υπάρχει χιόνι υπάρχει η λύση του τένις ή ακόμα και 5Χ5 ποδόσφαιρο.
4. Μάθε να χαλαρώνεις
Αισθάνεσαι πίεση να προλάβεις να αντεπεξέλθεις στις καθημερινές υποχρεώσεις τον χειμώνα όπου οι ώρες του φυσικού φωτός και η μέρα μειώνονται; Αν συμβαίνει, κάθε άλλο παρά απίθανο είναι το επιπλέον στρες να αυξάνει τα επίπεδα κόπωσης που αισθάνεσαι. Δεν υπάρχει γρήγορη γιατρειά για το στρες. Όμως υπάρχουν απλά πράγματα που μπορείς να κάνεις ώστε να το μειώσεις. Αρκετοί άνθρωποι βοηθιούνται στην προσπάθεια μείωσης του στρες με πρακτικές όπως η γιόγκα, ο διαλογισμός, οι ασκήσεις αναπνοής και συγκέντρωσης.
5. Φάε τις σωστές τροφές
Αν έχεις παραπάνω ή λιγότερο βάρος απ' όσο πρέπει αυτό μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας και να δημιουργεί υπνηλία. Είναι σημαντικό λοιπόν να τρως υγιεινά και ισορροπημένα. Με το που τελειώσει το καλοκαίρι δημιουργείται ο πειρασμός να βγάλουμε τις σαλάτες από το καθημερινό μας διατροφολόγιο και να πάμε κατευθείαν σε πιο χορταστικά φαγητά όπως τα ζυμαρικά, οι πατάτες και το ψωμί. Ωστόσο θα έχεις περισσότερη ενέργεια αν συμπεριλάβεις άφθονα φρούτα και λαχανικά στα γεύματα. Τα χειμερινά λαχανικά όπως τα καρότα, τα γογγύλια και άλλα μπορούν να ψηθούν ή να λιώσουν και να γίνουν σούπα για όλη την οικογένεια. Μην αμελείς το πρωϊνό. Επίλεξε υδατάνθρακες, πρωτεΐνη και υγιεινά λιπαρά. Και φυσικά μείνε ενυδατωμένος.
6. Τσέκαρε αν έχεις ελλείψεις βιταμινών, μετάλλων και γενικά θρεπτικών συστατικών
Μερικές φορές είναι πιθανό να αισθάνεσαι μόνιμη κόπωση επειδή έχεις έλλειψη σε συγκεκριμένες βιταμίνες που θεωρούνται κλειδί για τον οργανισμό αλλά και μετάλλων. Για παράδειγμα αν δεν έχεις επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D τότε το αίσθημα κόπωσης είναι ένα από τα συμπτώματα. Η λήψη συμπληρώματος διατροφής, αφού τον χειμώνα δεν υπάρχει αρκετή λιακάδα, θεωρείται χρήσιμη. Ανάλογα θεωρείται απαραίτητη και η βιταμίνη B12 που επηρεάζει τα αποθέματα ενέργειας στον οργανισμό. Αυτή η βιταμίνη βοηθάει να μετατραπεί η τροφή που καταναλώνεις σε ενέργεια ενώ υποστηρίζει το νευρικό σύστημα και εμποδίζει να εμφανιστεί αναιμία.
Έχω κάποιο πρόβλημα υγείας;
Αν και είναι φυσιολογικό για όλους να μειώνουν ρυθμούς τον χειμώνα, υπάρχει περίπτωση κάποια ιατρική κατάσταση / πάθηση να το προκαλεί αυτό και να αισθάνεσαι κόπωση. Μερικές φορές η έλλειψη ενέργειας και ενθουσιασμού (λήθαργος) μπορεί να είναι ένα σημάδι χειμερινής κατάθλιψης. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως εποχική συναισθηματική διαταραχή (SAD) και επηρεάζει κατά μέσο όρο 1 στους 15 ανθρώπους. Όμως μπορεί να διαχειριστείς και να θεραπεύσεις αυτή την κατάσταση με την κατάλληλη συμβουλή από εξειδικευμένο γιατρό. Αν το αίσθημα κόπωσης είναι έντονο και παρόν όλο το χρόνο τότε μπορεί να έχεις χρόνιο σύνδρομο κόπωσης. Η κόπωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε αναιμία ή μια μακρά μόλυνση που προσπαθεί να αντιμετωπίσει ο οργανισμός σου. Καλό θα είναι λοιπόν να επισκεφθείς έναν γιατρό.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .