Shape
carespot.gr
carespot.gr

Υποθερμία, τι συμβαίνει στο σώμα και τι πρέπει να κάνεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Ιανουαρίου 2022

Υποθερμία. Τι γνωρίζεις; Έχεις αισθανθεί ποτέ ή έχεις κληθεί να βοηθήσεις κάποιον που υποφέρει; Δεν είναι κάτι απλό και χρειάζεται να ακολουθηθούν οι κατάλληλες συμβουλές για να υπάρχει αποτέλεσμα. Ας τα δούμε όμως με τη σειρά. Ως υποθερμία ορίζεται η πιθανά επικίνδυνη πτώση της θερμοκρασίας του σώματος που συνήθως συμβαίνει τις πολύ κρύες μέρες του χειμώνα (ή και άλλων εποχών) από παρατεταμένη έκθεση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η κανονική θερμοκρασία σώματος ορίζεται στους (περίπου) 36,8 - 37 βαθμούς ενώ για να συμβεί υποθερμία πρέπει η τιμή να πέσει κάτω από 35. Όταν κάποιος εκτίθεται σε κρύες θερμοκρασίες κατά 90% η απώλεια θερμότητας του οργανισμού του γίνεται από το δέρμα και το υπόλοιπο μέσω των πνευμόνων κατά την εκπνοή. Αν κάποιος πέσει σε παγωμένο νερό η απώλεια της θερμοκρασίας σώματος επιτυγχάνεται 25 φορές πιο γρήγορα απ' όσο θα συμβεί αν απλά έρθει αντιμέτωπος με την ίδια θερμοκρασία στον αέρα. 

Η ανατριχίλα και το τρέμουλο που εμφανίζει κάποιος όταν κρυώνει πολύ και... φλερτάρει με την υποθερμία αποτελεί ουσιαστικά την άμυνα του σώματος το οποίο μέσω της ενεργοποίησης των μυών προσπαθεί να ανεβάσει τον... θερμοστάτη και τη θερμοκρασία σε φυσιολογικά επίπεδα. Η καρδιά και το συκώτι παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της θερμοκρασίας ενός σώματος. Καθώς μειώνεται επικίνδυνα η θερμοκρασία αυτά τα όργανα παράγουν λιγότερη θερμότητα αφού, τρόπον τινά, προκαλούν ένα shut down (προστατευτικό κλείσιμο) για να προστατευτεί ο εγκέφαλος. Προσπαθούν να λειτουργήσουν σε ένα... safe mode (κατάσταση ασφαλείας) γι' αυτό ένα άτομο με υποθερμία έχει πιο αργό καρδιακό ρυθμό αλλά και αναπνοή. Η διάγνωση της υποθερμίας βασίζεται, κυρίως, στα συμπτώματα και τη συμπεριφορά του ατόμου. Απλά μπορεί μερικές φορές να γίνει και τεστ αίματος για να επιβεβαιωθεί και ιατρικά. Ποιά είναι τα συμπτώματα της υποθερμίας; 


ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  • Ανατριχίλα
  • Τρέμουλο
  • Αργή / δύσκολη αναπνοή
  • Χαμηλός και αργός καρδιακός παλμός
  • Ζάλη / απώλεια μνήμης
  • Υπνηλία / εξάντληση
  • Έλλειψη συντονισμού / δυσκολία στο περπάτημα
  • Λιποθυμία


ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΩ ΚΑΠΟΙΟΝ ΜΕ ΥΠΟΘΕΡΜΙΑ

  • Πριν απ' όλα βοηθήστε να μετακινηθεί ο άνθρωπος από το κρύο κάπου ζεστά και στεγνά. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, είστε στην εξοχή, φροντίστε να τον καλύψετε με ρούχα ή ό,τι άλλο προκειμένου να προφυλαχθεί από την περαιτέρω έκθεση στο κρύο. Αν επίσης είναι δυνατόν, τοποθετήστε τον σε οριζόντια θέση. 
  • Αφαιρέστε τυχόν βρεγμένα ρούχα που φοράει. Αν χρειαστεί κόψτε τα ρούχα για να αφαιρεθούν όσο πιο γρήγορα γίνεται και να αποφευχθούν επιπλέον κινήσεις του ανθρώπου που υποφέρει από υποθερμία. 
  • Καλύψτε τον άνθρωπο με ζεστά ρούχα και ακόμα καλύτερα κουβέρτες αν υπάρχουν. Καλύψτε ακόμα και το κεφάλι του, αφήστε εκτεθειμένο μόνο το πρόσωπο. 
  • Απομακρύνετε / απομονώστε τον άνθρωπο από το υγρό ή κρύο έδαφος. Αν είστε στη φύση, βάλτε μια χοντρή κουβέρτα ή ρούχο στο έδαφος και ξαπλώστε τον πάνω σ' αυτή (ή άλλη ζεστή επιφάνεια) με την πλάτη, δηλαδή ανάσκελα.
  • Δώστε προσοχή στην αναπνοή του. Κάποιος με έντονη υποθερμία μπορεί να μοιάζει αναίσθητος και πως δεν έχει καθόλου παλμό ή αναπνοή. Αν όντως έχει σταματήσει η αναπνοή του ή καταλαβαίνετε ότι είναι επικίνδυνα χαμηλά, τότε αρχίστε αμέσως τεχνητή αναπνοή αν γνωρίζετε βεβαίως τη διαδικασία. 
  • Προσφέρετε θερμά ροφήματα αν υπάρχουν διαθέσιμα εφόσον ο άνθρωπος είναι σε θέση να καταπιεί. Εννοείται πως δεν πρέπει να του προσφερθεί κάτι αλκοολούχο ή με καφεΐνη. 
  • Χρησιμοποιήστε θερμές και στεγνές κομπρέσες. Ακόμα και μια ζεστή πετσέτα θα βοηθήσει ή να πιει ζεστό νερό. Προσοχή, μην βάλετε θερμές κομπρέσες στα πόδια και τα χέρια γιατί η ζέστη θα... σπρώξει το κρύο πάλι στην καρδιά, τους πνεύμονες και τον εγκέφαλο που θα προκαλέσει την περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας και ίσως είναι μοιραίο!!!
  • Μην βρέξετε με καυτό νερό τον άνθρωπο ή κολλήσετε πάνω του ένα πολύ καυτό αντικείμενο γιατί θα υποστεί έγκαυμα και ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα στην καρδιά από την εντυπωσιακή αλλαγή θερμοκρασίας. 


SOS: Θυμήσου να είσαι μαλακός όταν βοηθάς κάποιον με υποθερμία. Μεταχειρίσου τον απαλά. Περιόρισε τις κινήσεις μαζί του στις απολύτως απαραίτητες και κάντε τις αργά. Μην κάνετε μασάζ ή τρίβετε τον άνθρωπο που βοηθάτε. Απότομες και επιθετικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και καρδιακό επεισόδιο!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .