Shape
carespot.gr
carespot.gr

Η λίστα με τα κατάλληλα φρούτα για διαβητικούς

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Μαΐου 2021

Σου αρέσουν τα φρούτα αλλά ανησυχείς μήπως επιδεινώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου ως άνθρωπος που ζει με διαβήτη; Μην ανησυχείς. Έχεις επιλογές. Τα φρούτα έχουν ζάχαρη αλλά δεν έχουν όλα την ίδια ποσότητα. Έχουμε λοιπόν τη λίστα των φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (GI) προκειμένου να μπορείς κι εσύ να τα απολαύσεις δίχως ενοχές και χωρίς να θέσεις σε κίνδυνο την υγεία σου. Μην ξεχνάς εξάλλου ότι τα φρούτα, εκτός από γευστικά, είναι γεμάτα θρεπτικά συστατικά που κάνουν πολύ καλό στην υγεία σου. Γιατί να τα στερηθείς; Πήγαινε στο market λοιπόν και πάρε τη λίστα μας μαζί επιλέγοντας εκείνα τα φρούτα που θα σου δώσουν ό,τι χρειάζεσαι δίχως να αυξήσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου αφού ο γλυκαιμικός τους δείκτης (GI) είναι από 55 και κάτω. Φύγαμε; 


  • Κεράσια (GI 20): Έχουν ποτάσιο και αντιοξειδωτικά που τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Το κακό είναι ότι πρόκειται για εποχικό φρούτο με πολύ μικρή περίοδο ωρίμανσης και κατανάλωσης. Απόλαυσέ το όσο προλαβαίνεις. 
  • Γκρέιπφρουτ (GI 25): Το... παντοδύναμο αυτό φρούτο περιέχει το 100% της ημερήσιας απαιτούμενης δόσης βιταμίνης C που χρειάζεσαι. 
  • Βερύκοκα (GI 32): Κι εδώ μιλάμε για φρούτο που δεν είναι εύκολο να το βρεις φρέσκο γι' αυτό και δεν είναι κακή η λύση ενός αποξηραμένου ωστόσο δεν πρέπει να το παρακάνεις αφού οι υδατάνθρακες σ' αυτά είναι υψηλότεροι. Δοκίμασε να τα φας σε σαλάτες ή πιάτα με χοιρινό. 
  • Αχλάδια (GI 39): Πρόκειται για ένα από τα πιο απολαυστικά φρούτα που είναι πιο υγιεινό αν καταναλωθεί με τη φλούδα και περιέχει περίπου το 20% των φυτικών ινών που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Δοκίμασε να φτιάξεις σαλάτα με αχλάδι και ρόδι. 
  • Μήλα (GI 39): Δε χρειάζονται πολλές... συστάσεις για ένα φρούτο που λέγεται ότι κάνει τον... γιατρό πέρα. Έχει φυτικές ίνες ενώ κάνει καλό και στο πεπτικό σου σύστημα. 
  • Πορτοκάλια (GI 40): Αποτελούν μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C αλλά και φυτικών ινών. 
  • Δαμάσκηνα (GI 40): Και αυτό το φρούτο, επειδή είναι δύσκολο να βρεθεί φρέσκο, μπορεί να καταναλωθεί αποξηραμένο αλλά με μέτρο αφού περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες. 
  • Φράουλες (GI 41): Μια κούπα φράουλες έχουν περισσότερη βιταμίνη C από ένα πορτοκάλι. Προτίμησέ τες ωμές ώστε να πάρεις όλη τη βιταμίνη C συν τις φυτικές ίνες και την αντιοξειδωτική της δράση. Και τα υπόλοιπα berries, blueberries, blackberries και raspberries έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη επίσης. 
  • Ροδάκινα (GI 42): Περιέχουν περίπου 68 θερμίδες το ένα και περίπου 10 διαφορετικών ειδών βιταμίνες μεταξύ των οποίων η Α και η C. Μπορούν επίσης να προστεθούν σε smoothies με blueberries ή μάνγκο. 
  • Σταφύλια (GI 53): Τα σταφύλια, όπως κάθε φρούτο που τρως με τη φλούδα, σου δίνει υγιεινές φυτικές ίνες. Επίσης αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6 που υποστηρίζει την καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τις ορμόνες που ρυθμίζουν τη διάθεση. 


Extra info1: Ο γλυκαιμικός δείκτης (GI) σου λέει πόσο γρήγορα τροφές που περιέχουν υδατάνθρακες επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου όταν τρώγονται μόνες. 

Extra info2: Στον αντίποδα συστήνεται σε διαβητικούς να αποφεύγονται φρούτα όπως το καρπούζι ή οι χουρμάδες. Ωστόσο μελέτες έχουν δείξει ότι δεν είναι επικίνδυνα αν καταναλώνονται με μέτρο.

Extra info3: Διάβασε ΕΔΩ που οφείλεται ο διαβήτης και πως αντιμετωπίζεται και ΕΔΩ γιατί χρειάζεσαι το μουρουνέλαιο. Μάθε ΕΔΩ όλα όσα θες να γνωρίζεις για του μετρητές σακχάρου.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .