Shape
carespot.gr
carespot.gr

5 tips για να γλιτώσεις το hangover

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Δεκεμβρίου 2021

Ανέκαθεν οι γιορτινές μέρες προσφέρονταν για υπερβολές. Υπερβολές στη διατροφή αλλά και την κατανάλωση αλκοόλ. Είτε μιλάμε για το οικογενειακό τραπέζι είτε για νυχτερινή έξοδο σε κάποιο κλαμπ, μπαρ ή κέντρο διασκέδασης, οι περισσότεροι πίνουν και ένα και δύο και τρία ποτήρια παραπάνω. Εκείνες τις στιγμές όλα μοιάζουν υπέροχα. Όμως τι γίνεται το επόμενο πρωϊνό; Τότε αρχίζουν τα δύσκολα αφού όλα γύρω σου γυρίζουν και αισθάνεσαι το κεφάλι να ζυγίζει έναν τόνο. Το περιβόητο hangover (χανγκόβερ) που περιγράφουμε και έδωσε θέμα σε εξαιρετικές κωμωδίες στο σινεμά αποτελεί μια δυσάρεστη κατάσταση την επομένη της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ αφού το συκώτι δεν έχει προλάβει ακόμα να αποτοξινωθεί. Ακόμα κι αυτό, ωστόσο, έχει τρόπους πρόληψης. Ιδού μερικά επιστημονικά αποδεδειγμένα tips που θα μειώσουν την ένταση των συμπτωμάτων και θα έχεις ένα άνετο πρωϊνό. 


1. Απέφευγε ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε congeners

Η αιθανόλη είναι το βασικό συστατικό στα αλκοολούχα αλλά παράλληλα περιέχουν και congeners, χημικά οργανικά έλαια που παράγονται από τη διαδικασία της ζύμωσης, των οποίων η περιεκτικότητα ποικίλλει από ποτό σε ποτό. Μεθανόλη, ισοπεντανόλη και ακετόνη είναι μερικά συστατικά που περιλαμβάνονται στα congeners. Τα ποτά που περιέχουν αρκετά congeners έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τη συχνότητα και την ένταση των χανγκόβερ (hangovers). Ποτά με μεγάλη ποσότητα σ' αυτά τα χημικά είναι το ουΐσκυ (το bourbon ακόμα περισσότερο), το κονιάκ και η τεκίλα. Επειδή τα congeners δίνουν και χρώμα, τα ποτά με ανοιχτό χρώμα όπως π.χ. η βότκα, το τζιν ή το ρούμι περιέχουν μικρότερη ποσότητα. 


2. Πιες άφθονο νερό

Το αλκοόλ είναι, ως γνωστόν, διουρητικό και σε οδηγεί στην τουαλέτα διαρκώς για ούρηση. Η επόμενη συνέπεια είναι η αφυδάτωση του οργανισμού που με τη σειρά της προκαλεί πονοκέφαλο, ζαλάδα, κόπωση και στεγνό στόμα. Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνει κανείς μια νύχτα που έχει διάθεση να πιει αρκετό αλκοόλ είναι να μην ξεχνάει να πίνει, ταυτόχρονα με τα ποτά, και άφθονο νερό. Ο ιδανικός «κανόνας» λέει ένα ποτήρι νερό για κάθε ποτό που καταναλώνεις.


3. Κοιμήσου

Κάποιος που θα ξενυχτήσει αρκετά πίνοντας αλκοόλ θα αισθάνεται όλα τα συμπτώματα του hangover το πρωί, εφόσον επιχειρήσει να σηκωθεί από το κρεβάτι νωρίς όπως έκανε και τις προηγούμενες μέρες που έπεσε νωρίς για ύπνο. Αυτός είναι ένας δύσκολο συνδυασμός. Αν και η έλλειψη ύπνου δεν ευθύνεται για το hangover ευθύνεται για την ένταση αυτών. Ένας ποιοτικός και μεγάλος σε διάρκεια ύπνος θα δώσει την ευκαιρία στον οργανισμό να ανακτήσει τις δυνάμεις του. 


4. Φάε πλουσιοπάροχο πρωϊνό

Τα hangover έχουν συνδεθεί και με τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μια κατάσταση που ονομάζεται υπογλυκαιμία. Συνήθως υπάρχει η τάση για πιο έντονη υπογλυκαιμία σε ανθρώπους που έχουν ούτως ή άλλως χαμηλούς δείκτες σακχάρου στο αίμα. Αν και η υπογλυκαιμία δεν είναι η πιο βασική αιτία για hangover μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως αδυναμία και πονοκεφάλους. Είναι λοιπόν πολύ καλή η ιδέα για ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωϊνό μετά το ξενύχτι και το ποτό. 


5. Πάρε συμπληρώματα

Οι φλεγμονές βοηθάνε το σώμα να αναρρώσει και να επιδιορθώσει τη ζημιά στους ιστούς και να καταπολεμήσει μολύνσεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι συμπτώματα hangover προκαλούνται από φλεγμονές χαμηλής... βαθμολογίας. Στην πραγματικότητα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν αποδειχθεί αρκετά αποτελεσματικά στα hangover. Πολλά τρόφιμα φυτικής προέλευσης και βότανα μειώνουν τις φλεγμονές και εμποδίζουν τα hangover. Συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν τζίνσενγκ, τζίντζερ ή σύκο αποδείχθηκε επιστημονικά ότι εμπόδισαν κατά 62% τα σοβαρά συμπτώματα hangover. 


Extra tip: Η κατανάλωση φρούτων στο πρωϊνό θεωρείται απαραίτητη και μεταξύ αυτών πρέπει να είναι ένας φυσικός χυμός πορτοκάλι αφού η βιταμίνη C κάνει, και εδώ, αληθινά... θαύματα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .