Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα βότανα που αποτοξινώνουν το συκώτι σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Αυγούστου 2021

Συκώτι. Ξέρεις ότι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σημαντικά όργανα του σώματός σου; Ουσιαστικά μιλάμε για ένα... φίλτρο του οργανισμού στο οποίο συσσωρεύονται τοξίνες από την τροφή, τον αέρα ή το νερό. Για να παραμείνει υγιές το συκώτι και να κάνει ανενόχλητο όλες τις λειτουργίες για τις οποίες είναι υπεύθυνο πρέπει να αποτοξινώνεται. Αν δεν είναι υγιές και δεν αποτοξινώνεται τότε κινδυνεύουν από αρκετές και σημαντικές ασθένειες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 10% του πληθυσμού του πλανήτη έχει προβλήματα με το συκώτι του όπως κίρρωση, ίνωση, ηπατίτιτδα ή ακόμα και καρκίνο. Θες να σου συμβούν όλα αυτά; Προφανώς όχι. Υπάρχει τρόπος να βοηθήσεις το συκώτι σου; Προφανώς ναι. Και δεν είναι τόσο δύσκολος όσο νομίζεις. Υπάρχουν βότανα που περιλαμβάνονται σε συμπληρώματα διατροφής ή μπορείς να τα καταναλώσεις (με προσοχή) μόνα τους που βοηθούν πολύ στην αποτοξίνωση του συγκεκριμένου οργάνου. Ποιά είναι αυτά; Ιδού η σχετική λίστα. 


  • Γαϊδουράγκαθο: Χρησιμοποιείται για ιατρικούς λόγους και ειδικά για το συκώτι για πάνω από 2.000 (!) χρόνια. Το γαϊδουράγκαθο έχει αντιοξειδωτική δράση, ευνοεί την αναγέννηση των κυττάρων του συκωτιού και μειώνει τις φλεγμονές. 
  • Τζίνσενγκ: Είναι επίσης πολύ δημοφιλές γνωστό για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις δράσεις του. Το τζίνσενγκ βελτιώνει την εν γένει λειτουργία του συκωτιού και το προστατευεί σε σημαντικό βαθμό από προβλήματα που προκαλούνται από ιούς, τοξίνες και αλκοόλ.
  • Πράσινο τσάι: Αν και τυπικά δεν ανήκει στα βότανα το σύμπλεγμα πολυφαινόλης που περιέχει περιλαμβάνεται σε ανάλογες έρευνες που μελετούν πως επιδρά στον ανθρώπινο οργανισμό. Και το συκώτι είναι ένα όργανο που ευνοείται από το πράσινο τσάι μειώνοντας τις πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου στο συγκεκριμένο όργανο ή άλλες ασθένειες όπως η κίρρωση.
  • Γλυκόριζα: Αν και συνήθως σου έρχονται γλυκά στο νου ακούγοντας την ονομασία, μιλάμε για ένα βότανο με πολύ ισχυρές ιατρικές ιδιότητες που κάνει καλό στο συκώτι.
  • Κουρκουμάς: Η κουρκουμίνη, το βασικό ενεργό συστατικό του κουρκουμά, έχει συνδεθεί με πληθώρα από εντυπωσιακά οφέλη υγείας. Είναι αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης και έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. 
  • Σκόρδο: Αν και τυπικά περιλαμβάνεται στα λαχανικά αποτελεί συστατικό αρκετών συνταγών βοτάνων. Το 51% όσων κατανάλωναν συστηματικά σκόρδο είδε βελτίωση σε προβλήματα με το συκώτι ενώ μειώθηκαν κι άλλοι «κακοί» δείκτες όπως της χοληστερόλης. 
  • Τζίντζερ: Είναι δημοφιλές μαγειρικό συστατικό αλλά και χρησιμοποιείται ευρέως και ως μέρος ιατρικής συνταγής για διάφορα θέματα υγείας μεταξύ των οποίων και προβλήματα στο συκώτι το οποίο προστατεύει και από τις τοξίνες του αλκοόλ.
  • Τζίνκο μπιλόμπα: Και το τζίνκο μπιλόμπα αποτελεί ένα δημοφιλές βότανο που ευνοεί την υγεία του συκωτιού και ειδικά από παθήσεις όπως η ηπατική ίνωση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .