Shape
carespot.gr
carespot.gr

6+1 tips για μέγιστη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Ιανουαρίου 2022

Όταν καθόμαστε στο τραπέζι για να φάμε η σκέψη μας δεν πάει πιο μακριά από τα αυτονόητα, δηλαδή ότι τρώμε γιατί πεινάμε ή γιατί μας αρέσει το φαγητό (ή η λιχουδιά) και θέλουμε να ικανοποιήσουμε τον ουρανίσκο μας. Αυτό που σίγουρα θα έπρεπε να μας απασχολεί είναι ότι οι τροφές που καταναλώνουμε αποτελούν την ενέργεια, το... καύσιμο του οργανισμού. Και γι' αυτό θα έπρεπε να μας νοιάζει το πως θα φροντίσουμε ώστε να απορροφήσει ο οργανισμός μας ό,τι περισσότερο έχει να προσφέρει, δηλαδή όλα τα θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν τρόποι να βελτιώσουμε την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών ώστε να έχουμε τη μέγιστη δυνατή ενέργεια και να μπορέσει να λειτουργήσει συνολικά ο οργανισμός. Γιατί είναι τόσο σημαντικό να συμβαίνει αυτό; «Τα θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά για διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις του σώματος που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την ευεξία», εξηγούν οι ειδικοί διατροφολόγοι και προτείνουν τους παρακάτω τρόπους ώστε ο κάθε οργανισμός να απορροφά το μέγιστο από τις τροφές. 


1) Συνδύασε σοφά τις τροφές σου. Η πρωτεΐνη είναι το ύψιστο θρεπτικό συστατικό που βοηθάει στην απορρόφηση άλλων και βελτιώνει τη γενικότερη υγεία. Συμπεριλάβετε πρωτεΐνη σε κάθε γεύμα για να ταιριάξουν καλύτερα και οι υπόλοιπες τροφές και να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά. Τι να ταιριάξεις; 

  • Σίδηρος - Βιταμίνη C: Για να απορροφηθεί καλύτερα ο σίδηρος που προέρχεται από πράσινες τροφές συνδύασέ τον με βιταμίνη C.
  • Ασβέστιο - Βιταμίνη D: Για υγιή και δυνατά κόκκαλα χρειάζεσαι επαρκή δόση ασβεστίου ωστόσο για να απορροφηθεί βοηθάει η βιταμίνη D. 
  • Λιπαρά - Λιποδιαλυτές βιταμίνες: Βιταμίνες όπως η Α, η Ε, η Κ και η D χρειάζονται λιπαρά στο σώμα γι' αυτό μαζί με τρόφιμα πλούσια σε αυτές είναι καλό να καταναλώνονται ξηροί καρποί ή ελαιόλαδο.

2) Να μασάς καλά την τροφή: Αν ανήκεις σ' αυτούς που αδειάζουν τον πιάτο τους σε 5 λεπτά είναι πολύ σοβαρή η πιθανότητα να μην μασάς καλά την τροφή και αυτό σημαίνει πως είναι αυξημένες οι πιθανότητες για προβληματική απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών που υπάρχουν σ' αυτές. Όταν μασάς καλά την τροφή σου αφενός ενεργοποιείς τα ένζυμα του στόματος αλλά βοηθάς και τη διαδικασία της πέψης να γίνεται σωστά.

3) Διώξε το στρες: Δεν παίζει ρόλο μόνο το τι τρως αλλά και πως το τρως. Όταν έχεις στρες ο εγκέφαλος απελευθερώνει τις ορμόνες τους στρες όπως η κορτιζόλη που κάνει την καρδιά να χτυπάει πιο γρήγορα. Αυτό οδηγεί το σώμα να αφιερώνει την ενέργειά του ώστε να αντεπεξέλθει στο στρες. Έτσι η διαδικασία επιβραδύνεται και επηρεάζεται αρνητικά η διαδικασία απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. 

4) Πιες το ή φάτο: Κάποτε μας έλεγαν ότι είναι καλύτερα να τρως το φρούτο παρά να το πίνεις. Δεν είναι πάντα αλήθεια αυτό. Όπως έχει αποδειχθεί η απορρόφηση θρεπτικών συστατικών από συγκεκριμένα φρούτα γίνεται καλύτερα όταν τα στείβεις. Σύμφωνα με σχετική έρευνα τα καροτενοειδή απορροφόνται καλύτερα με τον χυμό πορτοκαλιού, όχι την κατανάλωση ολόκληρου του πορτοκαλιού. Επίσης, ειδικά για το πορτοκάλι, συστήνεται να το πίνεις αλλά και να το τρως για να παίρνεις φυτικές ίνες, η εναλλαγή είναι ό,τι καλύτερο. 

5) Μην αμελείς τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά: Οι περισσότεροι αγνοούν τη σπουδαιότητα των προβιοτικών (π.χ. γιαούρτι) για την υγεία του εντέρου. Τα προβιοτικά περιέχουν μικροοργανισμούς που δεν είναι μόνο καλοί για την υγεία του εντέρου αλλά και βοηθούν και στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών. Τα βακτήρια βοηθούν στη διάσπαση της τροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα πρεβιοτικά που συναντάμε σε πατάτες ή τη βρώμη.  

6) Περιόρισε καφέ και αλκοόλ αλλά ενυδατώσου: Το αλκοόλ και τα διουρητικά όπως ο καφές όχι μόνο μειώνει τα ένζυμα της πέψης αλλά παρεμποδίζει τα θρεπτικά συστατικά να εισέλθουν στο αίμα. Πολύ σημαντικό είναι να μην αμελείς να ενυδατώνεσαι πίνοντας άφθονο νερό.


Extra tip: Αν και το τσάι περιέχει υγιεινές πολυφαινόλες που μειώνουν τις πιθανότητες διάφορων ασθενειών, συστήνεται να αποφεύγεται η κατανάλωσή του κατά τη διάρκεια των γευμάτων γιατί εμποδίζει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών των τροφών.  


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .