Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αναιμία: Τα σημάδια έλλειψης σιδήρου και οι τρόποι αντιμετώπισης

6 Απριλίου 2021

Επηρεάζει περίπου 1,6 δισεκατομμύρια ανθρώπους (!) σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερες από μία μορφές. Γι' αυτό λοιπόν η αναιμία, στην οποία και αναφερόμαστε, δεν πρέπει να αφήνει κανέναν αδιάφορο και, αν μη τι άλλο, πρέπει να τσεκάρουμε αν ανήκουμε σ' αυτό το τεράστιο παγκόσμιο γκρουπ ανθρώπων. Κι επειδή σχεδόν ο μισθός πληθυσμός που επηρεάζεται από την αναιμία είναι παιδιά (και ακολούθως νεαρές γυναίκες, εγκυμονούσες ή μη) τα επίπεδα... συναγερμού μας οφείλουν να είναι στο υψηλότερο δυνατό σημείο.

Τι είναι η αναιμία. Ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία υπάρχει έλλειψη αιμοσφαιρίνης στο αίμα η οποία μεταφέρει οξυγόνο στους ιστούς του σώματος. Ο άνθρωπος που έχει αναιμία αισθάνεται κόπωση και αδυναμία. Υπάρχουν αρκετές μορφές αναιμίας ωστόσο θα μιλήσουμε για την πιο συχνή μορφή της, την σιδηροπενική που αγγίζει νεογνά, παιδιά προσχολικής ηλικίας, εφήβους και γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Αγγίζει φυσικά και άντρες απλά σε μικρότερο ποσοστό. Σιδηροπενική αναιμία σημαίνει ότι ο οργανισμός έχει μειωμένα επίπεδα σιδήρου είτε από κακή διατροφή είτε από παθολογικά αίτια. Η διάγνωσή της μπορεί να γίνει και με αιματολογικές εξετάσεις αλλά και με τα παρακάτω συμπτώματα. 


Συμπτώματα


Αντιμετώπιση

  • Σίδηρος σε συμπλήρωμα διατροφής-σκεύασμα
  • Διατροφή πλούσια σε κόκκινο κρέας, συκώτι, θαλασσινά, λαχανικά, δημητριακά.



Extra info1: Στη σιδηροθεραπεία υπάρχει πιθανότητα για παρενέργειες όπως δυσκοιλιότητα ή πόνος στο στομάχι, ακόμα και διάρροια και αλλαγή της όψης των κοπράνων. Γι' αυτό συστήνεται η κατανάλωση των σκευασμάτων με άδειο στομάχι. Η παράλληλη λήψη βιταμίνης C βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου ενώ, αντιθέτως, συνίσταται να αποφεύγονται κατά τη σιδηροθεραπεία τα γαλακτοκομικά αφού το ασβέστιο «δεσμεύει» σίδηρο.

Extra info2: Ο διαχωρισμός των ειδών αναιμίας γίνεται με την κινητική ταξινόμηση των μηχανισμών ελάττωσης αιμοσφαιρίνης. Μπορεί λοιπόν να οφείλεται σε ελαττωμένη παραγωγή αιμοσφαιρίνης (υποπλαστική ή απλαστική αναιμία), σε αυξημένη απώλεια αιμοσφαιρίνης (σιδηροπενία ή μεθαιμορραγική) ή αυξημένη καταστροφή αιμοσφαιρίνης (αιμολυτική). 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν συμπεράσματα σοβαρών και μακροχρόνιων ιατρικών και επιστημονικών ερευνών ωστόσο η ομάδα του #carespot συστήνει απολύτως να εξετάζεστε και να συμβουλεύεστε από τον προσωπικό σας γιατρό πριν ακολουθήσετε τη συμβουλή οποιουδήποτε. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .