Shape
carespot.gr
carespot.gr

Αυγό: Οι μύθοι του παρελθόντος και 7 λόγοι να τρως άφοβα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Αυγούστου 2021

Επί δεκαετίες τα αυγά είχαν, περίπου, δαιμονοποιηθεί. «Κατηγορούνταν» για μια σειρά «αμαρτιών» υγείας με πρώτη την αύξηση της χοληστερόλης (χοληστερίνης) που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές την υγεία ενός ανθρώπου με βασική τα καρδιακά προβλήματα. Ωστόσο, όπως έχει αποδειχθεί πια, έχουν ειπωθεί σημαντικές ανακρίβειες για το αυγό το οποίο μπορεί να πει κανείς ότι αποτελεί την τέλεια τροφή αφού περιέχει λίγο-πολύ ό,τι χρειάζεται ένας οργανισμός. Πέρα από τη μεγάλη λίστα σημαντικών κερδών για τον οργανισμό που θα διαβάσετε παρακάτω, τα αυγά βοηθούν και στο να χάσει βάρος κανείς. Κι αυτό γιατί χορταίνουν ικανοποιητικά με συνέπεια να αργεί να εμφανιστεί ξανά το αίσθημα πείνας και εν τέλει να καταναλώνονται λιγότερες θερμίδες συνολικά. Δείτε κι εσείς λοιπόν γιατί πρέπει να τρώτε συχνά αυγά δίχως ανησυχίες για την υγεία σας. 


  • Άκρως θρεπτικό: Περιέχει βιταμίνες Α, Β2, Β5, Β12, σελήνιο, φυλλικό οξύ, πρωτεΐνη, υγιεινά λιπαρά και συνολικά 77 θερμίδες. 
  • Χοληστερόλη αλλά...: Είναι αλήθεια ότι τα αυγά έχουν μεγάλο «φορτίο» χοληστερόλης, 212 mg. ενώ το ημερήσιο όριο είναι τα 300 mg. Ωστόσο είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι η χοληστερόλη στη διατροφή δεν αυξάνει απαραίτητα τη χοληστερόλη στο αίμα. Το συκώτι από μόνο του παράγει τεράστιες ποσότητες χοληστερόλης κάθε μέρα και αν εσύ παίρνεις αρκετή από άλλες τροφές τότε το συκώτι μειώνει τη δική του παραγωγή για να το αντισταθμίσει. Στο 70% των ανθρώπων τα αυγά ΔΕΝ αυξάνουν τη χοληστερόλη στο αίμα, στο άλλο 30% είναι πιθανό να αυξήσουν την... κακή (LDL) σε μέτριο βαθμό. 
  • Η... καλή (HDL) χοληστερόλη: Η λεγόμενη καλή χοληστερόλη, η HDL, έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο για καρδιακά προβλήματα και άλλα προβλήματα. Τα αυγά την αυξάνουν και πιο συγκεκριμένα δύο αυγά την ημέρα ανεβάζουν στο 10% τα επίπεδά της. 
  • Η δύναμη της χολίνης: Η χολίνη είναι ένα θρεπτικό συστατικό που οι περισσότεροι δεν ξέρουν ότι υπάρχει ωστόσο είναι υπερ-απαραίτητο για έναν οργανισμό. Συνήθως βρίσκεται στο γκρουπ των βιταμινών Β και βοηθάει στο να δημιουργηθούν οι μεμβράνες των κυττάρων και να στέλνονται με επιτυχία σήματα στον εγκέφαλο ώστε να γίνονται επιτυχώς λειτουργίες του οργανισμού. Ένα αυγό περιέχει περίπου 100 mg. χολίνης.
  • «Ακονίζοντας» την όραση: Μία παρενέργεια της γήρανσης ενός οργανισμού είναι η πτώση των επιπέδων όρασης και πιο συγκεκριμένα ασθένειες όπως ο καταρράκτης και ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας. Ο κρόκος ενός αυγού περιέχει μεγάλη ποσότητα λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο πανίσχυρα αντιοξειδωτικά που κάνουν καλό στην υγεία των ματιών και μειώνουν τις πιθανότητες για τις παραπάνω ασθένειες.
  • Μείωση τριγλυκεριδίων: Δεν έχουν όλα τα αυγά την ίδια θρεπτική αξία. Τα αυγά από κότες ελευθέρας βοσκής είναι προφανώς καλύτερα αφού η διατροφή τους είναι πιο φυσική και πλούσια. Τα αυγά λοιπόν από κότες ελευθεράς βοσκής είναι πλούσια σε Ω3 λιπαρά που έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα τα οποία προκαλούν καρδιακά προβλήματα.
  • Ποιοτική πρωτεΐνη: Η πρωτεΐνη αποτελεί βασικό υλικό με το οποίο... χτίζεται και λειτουργεί ομαλά ένας οργανισμός. Παίζει σημαντικό ρόλο στην δημιουργία των ιστών του σώματος αλλά και των μορίων. Η πρωτεΐνη λοιπόν στις σωστές δόσεις βοηθάει στη δημιουργία μυών, τη μείωση της πίεσης, την υγεία των οστών και πολλών άλλων.  


Extra info: Για έναν υγιή οργανισμό θεωρείται ασφαλής η κατανάλωση από ένα μέχρι τρία αυγά την ημέρα!


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .