Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα τρόφιμα που μειώνουν τη χοληστερίνη

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

9 Αυγούστου 2021

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που μετρούν προσεκτικά τις μπουκιές τους ή λιγουρεύονται συγκεκριμένα φαγητά αλλά ανήκουν στη λίστα των απαγορευμένων λόγω της υψηλής τους χοληστερίνης (ή χοληστερόλης). Είναι γνωστό ότι μια διατροφή που είναι «βουτηγμένη» σε λαχταριστές αλλά άκρως ανθυγιεινές επιλογές αυξάνει τα επίπεδα της χοληστερίνης και θέτει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο την υγεία ενός ανθρώπου και ειδικά την καρδιά του. Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορεί να κάνει κανείς προκειμένου να ρίξει τα επίπεδά της ώστε, που και που, να είναι σε θέση να κάνει και καμιά διατροφική «αμαρτία». Πως μπορείτε να ρίξετε την «κακή» (LDL) χοληστερίνη και να αυξήσετε την «καλή» (ΗDL); Ιδού μια λίστα με τρόφιμα που επιβάλλεται να τα τρώτε συχνά ώστε να μειώνονται τα επίπεδα χοληστερίνης. 


1) Δημητριακά: Ένα εύκολο πρώτο βήμα για τη μείωση της χοληστερίνης είναι ένα μπολ πρωϊνού με δημητριακά και ειδικά βρώμη. Αν προσθέσετε και μία μπανάνα τότε θα μιλάμε για μια τέλεια αρχή στη μέρα και την απόπειρα μείωσης των δεικτών που θέλετε. 

2) Κριθάρι / δημητριακά ολικής: Βάζοντας στη διατροφή σας τα συγκεκριμένα μειώνεται αισθητά η πιθανότητα καρδιακών προβλημάτων κυρίως λόγω των διαλυτών ινών που περιέχουν. 

3) Όσπρια: Μπορεί για αρκετό κόσμο να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλή αλλά είναι υπερ-απαραίτητα γενικώς. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες ενώ διασπώνται αργά από τον οργανισμό που σημαίνει ότι υπάρχει κι άλλο κέρδος, η απώλεια βάρους αφού παραμένει για περισσότερο η αίσθηση ότι είστε χορτάτοι και δεν έχετε λιγούρες. Επίσης υπάρχει μεγάλη ποικιλία να διαλέξετε, από φασόλια άσπρα ή κόκκινα μέχρι φακές και ρεβίθια. 

4) Μελιτζάνες / μπάμιες: Αυτά τα δύο λαχανικά με τις λίγες θερμίδες είναι εξαιρετικές πηγές διαλυτών φυτικών ινών. 

5) Ξηροί καρποί: Ουκ ολίγες έρευνες έχουν επιβεβαιώσει ότι τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα φυστίκια και άλλοι ξηροί καρποί κάνουν καλό στην καρδιά, εφόσον βεβαίως καταναλώνονται με σύνεση. Περίπου 60 γραμμάρια τη μέρα θεωρείται σωστή ποσότητα και βοηθούν να μειωθεί 5-10% η χοληστερίνη ενώ ευνοούν την καρδιά ποικιλοτρόπως. 

6) Φυτικά έλαια: Ηλιέλαιο, λάδι κανόλα ή ακόμα και καρθαμέλαιο αποτελούν διαφορετικές επιλογές για το φαγητό αντί του βουτύρου που θα βοηθήσουν να μειωθούν τα επίπεδα της χοληστερίνης.

7) Φρούτα: Πορτοκάλια, μανταρίνια, μήλα, σταφύλια, φράουλες αποτελούν υπέροχα και γευστικά φρούτα που περιέχουν και διαλυτές φυτικές ίνες και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης. 

8) Στερόλες / στανόλες: Κατά την παρασκευή τους, σε διάφορα τρόφιμα, προστίθονται στερόλες και στανόλες. Πρόκειται για πολύτιμα συστατικά που τα συναντάμε σε μπάρες δημητριακών, μαργαρίνες, σοκολάτες, ακόμα και χυμούς. Μέχρι και 10% είναι πιθανό να μειωθεί η χοληστερίνη χάρη σ' αυτά. 

9) Σόγια: Τα προϊόντα σόγιας όπως το τόφου ή το γάλα έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να ρίξουν την χοληστερίνη μέχρι και 6% αν καταναλώνονται μέχρι 25 γραμ. κάθε μέρα. 

10) Ω3-λιπαρά: Ψάρια όπως ο σολομός, το σκουμπρί και ο τόνος περιέχουν τα υπερ-πολύτιμα για τον οργανισμό Ω-3 λιπαρά που... επιτίθενται στη χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια. 


Extra info: Η χοληστερίνη (ή χοληστερόλη) είναι ένας τύπος λίπους που βρίσκεται στο αίμα και παράγεται φυσικά από το σώμα. Το συναντάμε επίσης σε τροφές όπως το αυγό, τα εντόσθια και τα οστρακοειδή. Το σώμα χρειάζεται ένα ποσοστό χοληστερίνης για να δουλέψει φυσιολογικά. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .