Shape
carespot.gr
carespot.gr

D3, βάλε τη βιταμίνη της λιακάδας και της υγείας στη ζωή σου

3 Φεβρουαρίου 2021

Βιταμίνη D3 ή αλλιώς η βιταμίνη της λιακάδας αφού την παράγει το δέρμα όταν μας βλέπει ο ήλιος και βοηθά στον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Ξέρεις πόσες αρκετά σοβαρές παρενέργειες συμβαίνουν στην υγεία σου όταν δεν υπάρχει επάρκεια αυτής της βιταμίνης στον οργανισμό σου; Αν παραμελείς να βγαίνεις στον ήλιο πέφτουν τα επίπεδά της με συνέπεια ο οργανισμός που την έχει ανάγκη να την αντλεί από τα κόκκαλα. Αυτό οδηγεί σε αδυναμία των οστών και κατ' επέκταση σε κατάγματα και οστεοπόρωση! Όχι, δεν είναι ώρα για πανικό και φόβο αλλά για άμεση δράση. Οι λύσεις είναι πανεύκολες και εγγυημένες. Εκτός λοιπόν από το να βγαίνεις περισσότερο στον ήλιο, μπορείς να προμηθευτείς τα κατάλληλα και απολύτως ελεγμένα και πιστοποιημένα συμπληρώματα διατροφής που θα σε βοηθήσουν να καλύψεις άμεσα τις ελλείψεις του οργανισμού σου. Υπάρχει D3 σε πόσιμο διάλυμα, κάψουλες και αμπούλες με τις τελευταίες να χορηγούνται κατόπιν ιατρικής συνταγής. Επίσης για να αυξήσεις τα ποσοστά της D3 στον οργανισμό σου μπορείς ν' αρχίσεις να καταναλώνεις συχνότερα τροφές που αποτελούν φυσική πηγή της. Ας αρχίσουμε ωστόσο από το βασικό, γιατί είναι τόσο σημαντικό να υπάρχει η D3 στον οργανισμό σου.


Ωφέλη τη βιταμίνης D3


-Οστά / μύες

Αν υπάρχουν τα σωστά επίπεδα της D3 στον οργανισμό μας τα οστά γίνονται πιο ανθεκτικά και αποφεύγονται τα «εύκολα» ή «με το παραμικρό» κατάγματα ενώ βοηθάει και στην αποφυγή εμφάνισης οστεοπόρωσης ή οστεοαρθρίτιδας. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τους μύες που δυναμώνουν και κάνουν πιο εύκολη την καθημερινότητά μας.


-Ανοσοποιητικό

Έρευνες έχουν δείξει ότι η D3 ελαττώνει περίπου στο μισό την πιθανότητα να προσβληθούμε από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού και ενισχύει την ανθεκτικότητα της άμυνας του οργανισμού.


-Ψυχολογία

Μια βόλτα στη λιακάδα έχει άμεση θετική επίδραση στη διάθεσή μας και την πνευματική μας υγεία. Κάτι ανάλογο ισχύει και με τα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνης D3 ή τις τροφές που την περιέχουν. Μας απομακρύνουν από τις επικίνδυνες «περιοχές» της κατάθλιψης.


-Καρδιά

Μελέτες έχουν δείξει ότι παχύσαρκα άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση συνήθως έχουν χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης D3. Και οι ίδιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και του κινδύνου καρδιακού επεισοδίου.


-Βάρος

Και μετά απ' όλα τα παραπάνω, τα νέα αναφορικά με τη βιταμίνη D3 γίνονται ακόμα καλύτερα αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν και μελέτης που επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωσή της συνεισφέρει και στην απώλεια βάρους. Γυναίκες που είχαν επαρκή επίπεδα D3 στον οργανισμό τους έχαναν πιο εύκολα λίπος και βάρος!


Φυσικές πηγές της βιταμίνης D3

-Βοδινό συκώτι

-Κρόκος αυγού

-Φρέσκος σολωμός

-Σκουμπρί

-Βακαλάος

-Σαρδέλες

-Πέστροφα

-Μουρουνέλαιο


*Extra info 1 Θα περίμενε κανείς η έλλειψη βιταμίνης D να αφορά, κυρίως, πολίτες των βόρειων χωρών της Ευρώπης όπου ο ήλιος εμφανίζεται σπάνια. Κι όμως, πρόσφατες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα αφορά τους 7 στους 10 Έλληνες αφού, κατά πως φαίνεται, ξεχνάμε να βγούμε έξω στις λιακάδες. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο σε ανθρώπους προχωρημένης ηλικίας που παραμελούν ή αδυνατούν να εκτεθούν στον ήλιο.

*Extra info 2 Η βιταμίνη D3 είναι ασφαλής. Απλά καλό είναι να μην το παρακάνεις αφού η υπερβολική δόση της μπορεί να οδηγήσει σε ναυτία, αλλαγές στην διάθεση, ζαλάδα, έλλειψη όρεξης ή αφυδάτωση. Γι' αυτό συνίσταται να διαβάζετε και να ακολουθείτε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσης.

*Extra info 3 Ενδεικτικά 5 με 30 λεπτά έκθεσης στην ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 10:00 και 15:00 μπορούν να οδηγήσουν σε παραγωγή 10.000 μονάδων (IU) βιταμίνης D σε ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .