Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πώς μπορώ να ενισχύσω τον μεταβολισμό μου;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Μαρτίου 2021

Πως μπορώ να ενισχύσω τον μεταβολισμό μου; Δεν είναι λίγες οι φορές που έχεις κάνει αυτή την ερώτηση στον εαυτό σου στον καθρέφτη ή κάποιον διατροφολόγο. Σου φαίνεται... βουνό αλλά, τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο. Με έναν συνδυασμό σωστών επιλογών διατροφής, καθημερινότητας και συμπληρωμάτων διατροφής τα αποτελέσματα θα είναι γρήγορα και εντυπωσιακά. Είναι όλα θέμα επιλογών και είναι καιρός να κάνεις τη δική σου... Πριν ωστόσο σου εξηγήσουμε τι πρέπει να κάνεις για να βελτιώσεις τον μεταβολισμό σου, ας δούμε μαζί τι είναι ο περιβόητος μεταβολισμός και από τι επηρεάζεται. 

Με τη λέξη μεταβολισμός ορίζουμε όλες τις χημικές διεργασίες που συμβαίνουν διαρκώς στο σώμα μας για να μας κρατάνε ζωντανούς και τα ζωτικά μας όργανα υγιή ώστε να αντεπεξέρχονται στις βασικές λειτουργίες (π.χ. αναπνοή, ανανέωση κυττάρων, πέψη). Αυτές οι διεργασίες απαιτούν ενέργεια και το μίνιμουμ αυτής ονομάζεται βασικός μεταβολικός ρυθμός που διεθνώς είναι γνωστός με τα αρχικά BMR. Το προσωπικό μας BMR υπολογίζει τον αριθμό της ενέργειας / θερμίδων που καταναλώνει τη μέρα το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας. Υπάρχει και ο ενεργός μεταβολικός ρυθμός (AMR) που υπολογίζει την ενέργεια που καταναλώνεται σε κατάσταση δραστηριότητας. Πέρα από τον τρόπο ζωής, ο μεταβολικός μας ρυθμός επηρεάζεται πολύ από το φύλο, το ύψος, το βάρος, την ηλικία αλλά και τα γονίδια. Πώς μπορούμε να τον βελτιώσουμε; Ιδού!


1) Αερόβια γυμναστική / μυϊκή μάζα

Η αερόβια γυμναστική θεωρείται από τους πλέον αποτελεσματικούς τρόπους στο «κάψιμο» θερμίδων και βελτίωση μεταβολισμού. Περίπου 150 λεπτά την εβδομάδα γρήγορου βαδίσματος / τρεξίματος / κολύμβησης / ποδηλασίας μπορούν να κάνουν θαύματα. Επίσης, το να «φτιάξεις» μύες προσθέτοντας βάρη στη γυμναστική σου έχει θετικά αποτελέσματα. Όσο περισσότερο «φορτωμένο» με μύες είναι το σώμα μας αντί για λίπος, τόσο καλύτερα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένα κιλό μυϊκής μάζας έχει ανάγκη περίπου 12 θερμίδες για να συντηρηθεί καθημερινά ενώ, στον αντίποδα, ένα κιλό λίπους χρειάζεται μόλις 4 θερμίδες.

2) Νερό / τσάι / καφές

Βοήθεια στην προσπάθεια να ενίσχυσης τον μεταβολισμό σου προσφέρει το να πίνεις αρκετά ποτήρια δροσερό νερό την ημέρα. Έρευνες απέδειξαν ότι άνθρωποι που έπιναν 8 ποτήρια νερό τη μέρα έκαιγαν περισσότερες θερμίδες από 'κείνουν που κατανάλωναν τα μισά (4). Σύμμαχοι επίσης είναι και ο μαύρος καφές αλλά και το πράσινο τσάι. Βεβαίως, ειδικά στην περίπτωση της καφεΐνης που είναι χρήσιμη, θα πρέπει να έχεις στο νου σου να μην το παρακάνεις γιατί με την υπερβολική κατανάλωση προσπαθώντας να λύσεις ένα πρόβλημα θα δημιουργήσεις άλλο... 

3) Συχνά γεύματα / καυτερά φαγητά

Τον μεταβολισμό του σώματός σου θα βοηθήσει αν βάλεις στην ημερήσια ρουτίνα σου πολλά μικρά γεύματα αντί για 1-2 μεγάλα και «βαριά» και πλούσια σε θερμίδες. Είναι καλό ο οργανισμός να παραμένει σε διαδικασία πέψης διαρκώς. Επίσης, τα καυτερά φαγητά (π.χ. πιπεριές που περιέχουν καψαϊκίνη ή κανέλλα ή τσίλι) συνεισφέρουν στην αύξηση του μεταβολικού ρυθμού ωστόσο πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι κι εδώ χρειάζεται μέτρο. Μόνο τρώγοντας κανείς πολλές πιπεριές δεν μπορεί να αδυνατίσει...

4) Πρωτεΐνη

Δε χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις γι' αυτό. Ένα συμπλήρωμα διατροφής πρωτεΐνης θα βοηθήσει πολύ όπως και το να βάλεις στο ημερήσιο διατροφολόγιό σου τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη. Πιο συγκεκριμένα τρόφιμα όπως βοδινό, γαλοπούλα, ψάρια, κοτόπουλο, τόφου, αυγά, ξηροί καρποί, φασόλια είναι ευπρόσδεκτα. 


*Extra tip: Απέφευγε τις crash δίαιτες. Δηλαδή τις δίαιτες που σου λένε να καταναλώνεις λιγότερες από 1.200 θερμίδες τη μέρα αν είσαι γυναίκα και 1.800 αν είσαι άντρας. Αυτό θα βοηθήσει αρχικά να χάσεις κιλά άμεσα, ωστόσο έχει και αντίτμο. Θα χάσεις και μυϊκή μάζα και ο μεταβολισμός σου θα επηρεαστεί αρνητικά με συνέπεια να ρίξει τους ρυθμούς του και μεσομακροπρόθεσμα να αρχίσεις να παίρνεις πιο εύκολα κιλά απ' αυτά που έπαιρνες πριν από τη δίαιτα.  


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .