Shape
carespot.gr
carespot.gr

Γαστροοισοφαγική Παλινδρόμηση, παράγοντες κινδύνου και μικρές αλλαγές που σώζουν

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

27 Ιανουαρίου 2022

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι μπελάς κι αυτός! Περίπου το 20% των ανθρώπων υποφέρουν απ' αυτή την κατάσταση η οποία μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία ωστόσο αυξάνονται οι πιθανότητες όσο μεγαλώνει κανείς και ειδικά όταν περάσει τα 40 χρόνια ζωής. Κατά την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ανεβαίνει ξανά προς τον λαιμό το όξινο περιεχόμενο του στομάχου και, ως παράπλευρη «απώλεια», μπορεί να προκαλέσει και ερεθισμό στον οισοφάγο. Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν την παλινδρόμηση αυτή να επανέρχεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και άλλοι την έχουν μόνιμα, τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Οι περισσότεροι φροντίζουν να ξεπερνούν το πρόβλημα με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους. Υπάρχουν φυσικά και αποτελεσματικά φάρμακα και σκευάσματα ενώ ως έσχατη λύση προτείνεται η εγχείρηση

Τι προκαλεί η γαστροισοφαγική παλινδρόμηση, πέρα από την άνοδο υγρών των τροφών από το στομάχι στον οισοφάγο; Αίσθηση καψίματος και πόνου στο στήθος μετά το φαγητό και καμιά φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δυσκολία στην κατάποση, επιστροφή τροφών στον οισοφάγο (ακόμα και εμετός), αίσθηση ότι υπάρχει μια μάζα στον λαιμό που δε λέει να κατέβει στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί να υπάρξει βήχας και λαρυγγίτιδα ενώ φυσικά διακόπτεται ο ύπνος. Σε δύσκολες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί εμφάνιση άσθματος ή αν προϋπήρχε (σ.σ.: το 75% των ανθρώπων με γαστροοιοσοφαγική παλινδρόμηση έχουν και άσθμα) τα συμπτώματα έγιναν χειρότερα. 

Όπως θα δείτε πιο κάτω, υπάρχουν συγκεκριμένες καταστάσεις - προϋποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο στο να βιώνει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο μπορεί ο ίδιος, με μικρές καθημερινές αλλαγές στη ζωή του, να φροντίσει ώστε είτε να απαλλαγεί εντελώς είτε να κάνει πιο σπάνια την «επίσκεψη» του φαινομένου και όταν συμβαίνει τα συμπτώματα να είναι πολύ ήπια. Τι μπορεί να κάνει; Να μην καπνίζει. Να αποφεύγει τις μεγάλες μερίδες φαγητού και ειδικά το βράδυ. Να αποφεύγει τηγανιτά, λιπαρά και πικάντικα φαγητά. Να μην πίνει αλκοόλ ή καφέ. Να αποφεύγει συγκεκριμένα φάρμακα (π.χ. για άσθμα, υψηλή πίεση και αλλεργίες) και παυσίπονα ή αντικαταθλιπτικά. 

Η γαστροοιοσοφαγική παλινδρόμηση δεν απειλεί τη ζωή του ασθενή ωστόσο αν τον ταλαιπωρεί για χρόνια μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα υγείας, όπως οισοφαγίτιδα (ή οισοφάγο Μπάρετ), καρκίνο του οισοφάγου, στένωση του οισοφάγου. 


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ

  • Παχυσαρκία
  • Διαφραγματοκήλη
  • Εγκυμοσύνη
  • Διαταραχές των ιστών όπως το σκληρόδερμα
  • Δυσκολία (αργοπορία) στις κενώσεις στομάχου


Extra info: Σε κρίσεις γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης υπάρχει αρκετός κόσμος που ανησυχεί ότι παθαίνει καρδιακή προσβολή αφού μοιάζει το σύμπτωμα του καψίματος / πόνου στο στήθος. Ωστόσο υπάρχουν και διαφορές που τα ξεχωρίζουν. Π.χ. στην πρώτη περίπτωση αυτή η δυσάρεστη αίσθηση μετακινείται και προς το λαιμό και το στόμα ενώ το καρδιακό επεισόδιο συνοδεύεται από πόνο σε χέρια, λαιμό και σαγόνι και φυσικά δυσκολία στην αναπνοή, ιδρώτα και ζαλάδα. 

Extra blog: Τα «μην» και τα «πρέπει» της διατροφής για τη δυσκοιλιότητα.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ