Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα λάθη που κάνεις αμέσως μετά το φαγητό

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

3 Αυγούστου 2021

Για κάποιους το φαγητό είναι απόλαυση. Για άλλους, απλά, ανάγκη. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, είναι βέβαιο ότι το χρειάζεσαι κι εσύ, όπως όλοι. Η ώρα που καθόμαστε στο τραπέζι (μόνοι ή με παρέα) για να φάμε είναι ιερή. Είτε μιλάμε για μεσημεριανό, δηλαδή γεύμα, είτε για βραδινό, δηλαδή δείπνο. Στο τραπέζι λοιπόν κάνουμε επιλογές. Επιλογές για το τι θα φάμε κι εδώ ισχύει το: περί ορέξεως... Σ' αυτό το blog ωστόσο θα μιλήσουμε για κάτι άλλο. Τις... συνοδευτικές του φαγητού επιλογές που κάνεις στα τραπέζι αλλά και αμέσως μετά. Ήξερες ότι υπάρχουν «πράγματα» που απαγορεύεται να κάνεις κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά το φαγητό γιατί βλάπτουν την υγεία σου; Ναι υπάρχουν! Δες τη λίστα και φρόντισε να τα αποφεύγεις.


1) Μην ξαπλώσεις ή πέσεις για ύπνο. Αν αμέσως μετά το γεύμα (ή το δείπνο) πας στο κρεβάτι είναι καλό να ξέρεις ότι είναι λάθος επιλογή αφού κάτι τέτοιο μειώνει τον ρυθμό της διαδικασίας της πέψης και μεγαλώνει το αίσθημα «φουσκώματος». Επίσης, είτε ξαπλώνεις ανάσκελα είτε στο πλάι υγρά της πέψης θα ανέβουν προς τον οισοφάγο και θα προκαλέσουν καούρες. Συστήνεται λοιπόν να αποφύγεις να ξαπλώσεις για τουλάχιστον μία ώρα μετά. 

2) Μην φας φρούτα. Το συνηθίζουμε αλλά δεν είναι καλό να τρώμε φρούτα (π.χ. καρπούζι, πεπόνι, σταφύλι, ακτινίδιο ή ό,τι άλλο) μετά το γεύμα. Κάθε τρόφιμο έχει τον δικό του ρυθμό που διασπάται στην πέψη. Αν φας φρούτο μετά από πλήρες γεύμα θα... καθίσει πάνω από τα υπόλοιπα (που αργούν να διασπαστούν) και θ' αρχίσει να προκαλεί αέρια. Αντ' αυτού, δοκίμασε να φας φρούτο περίπου δύο ώρες πριν από γεύμα ή δείπνο. Εκτός όλων των άλλων, θα μειωθεί η όρεξη και θα φας λιγότερο προς όφελος και της σιλουέτας. 

3) Μην πιεις τσάι ή αναψυκτικό. Μπορεί να μοιάζει ιδανικό (ειδικά το 2ο) για να βοηθήσει / επιταχύνει την πέψη αλλά δεν είναι. Αντιθέτως και τα δύο έχουν τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα αφού τα υγρά τους καθυστερούν την πέψη και μακραίνουν το αίσθημα φουσκώματος

4) Μην το παρακάνεις με το νερό. Πιες να ξεδιψάσεις και προτίμησέ το έναντι τσαγιού ή αναψυκτικού, ωστόσο μην πιεις υπερβολικό νερό γιατί αραιώνει τα υγρά της πέψης και επίσης καθυστερεί τη διαδικασία. 

5) Μην κάνεις ντους. Αρκετοί συνηθίζουν να κάνουν ντους μετά το φαγητό γιατί ιδρώνουν ή θέλουν να πέσουν καθαροί για ύπνο. Αυτή η επιλογή ωστόσο επίσης μειώνει τους ρυθμούς πέψης γιατί με το (ζεστό) ντους αυξάνει η θερμοκρασία του σώματος και το αίμα ανεβαίνει προς την επιφάνεια του δέρματος και το στερείται το πεπτικό σύστημα. 

6) Μην καπνίζεις. Αυτή κι αν είναι αγαπημένη συνήθεια για τους καπνιστές (είναι προτιμότερο το ηλεκτρονικό τσιγάρο) η οποία ωστόσο είναι εντελώς λανθασμένη. Εκτός του ότι μιλάμε για κάτι που είναι βλαβερό για την υγεία, υπάρχουν κάποιες έρευνες (οι οποίες χρειάζονται περισσότερη τεκμηρίωση ωστόσο) που υποστηρίζουν ότι το ένα τσιγάρο αμέσως μετά το φαγητό ισοδυναμεί με το κάπνισμα 10 (!) τις άλλες ώρες της ημέρας. 

7) Μην γυμναστείς. Είναι σίγουρο πως σου το έχουν πει οι γονείς σου ως παιδί «μην κολυμπήσεις μετά το φαγητό γιατί είναι επικίνδυνο». Ισχύει φυσικά για κάθε άλλου είδους σωματική κόπωση (άθληση ή σκληρή εργασία). Απαγορεύεται να κάνεις κάτι βαρύ που απαιτεί ενέργεια για τον οργανισμό αμέσως μετά το φαγητό. Ένας πολύ χαλαρός μικρός περίπατος ωστόσο δεν θέτει σε κίνδυνο την υγεία σου.


Extra tip: Θα σου φανεί «τρελό» αλλά είναι στη λίστα με τα «απαγορεύεται». Μην χαλαρώσεις τη ζώνη σου μετά από φαγητό κι ας αισθάνεσαι να σε σφίγγει καθώς έχει γεμίσει το στομάχι με τροφή. Πριν απ' όλα βεβαίως πρέπει να πούμε πως αν αισθάνεσαι ότι πρέπει να χαλαρώσεις τη ζώνη σημαίνει ότι το παράκανες με το φαγητό κι αυτό είναι λάθος από μόνο του. Ύστερα, αν χαλαρώσει τη ζώνη διακόπτεις για λίγο τη διαδικασία της πέψης κι αυτό δεν είναι καλό για τον οργανισμό. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .