Shape
carespot.gr
carespot.gr

«Κάψιμο» από τον ήλιο και πως να το αντιμετωπίσεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

15 Ιουλίου 2021

Στην πρώτη μας ετήσια επίσκεψη στην παραλία για να απολαύσουμε τη θάλασσα και να πετύχουμε τέλειο μαύρισμα έχουμε τη συνήθως εσφαλμένη εντύπωση ότι το «κάψιμο» από τον ήλιο δεν είναι για μας, μόνο για άλλους τους οποίου χαρακτηρίζουμε αφελείς. Θεωρούμε επίσης δύσκολο να υποστούμε έγκαυμα από τα πρώτα λεπτά του πρώτου καλοκαιρινού μας μπάνιου. Όπως προείπαμε, αυτή είναι μια εντελώς εσφαλμένη εντύπωση και αποδεικνύεται από το ότι περίπου το 30-40% των ανθρώπων παγκοσμίως παθαίνουν ηλιακό έγκαυμα τουλάχιστον μία φορά το χρόνο! 

Καταλαβαίνει λοιπόν κανείς ότι η ζημιά που γίνεται στο δέρμα από τα επαναλαμβανόμενα εγκαύματα είναι τεράστια και πέρα από τον πόνο μερικών ημερών η υπερβολική και δίχως προστασία έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε πολύ δυσάρεστες καταστάσεις, π.χ. καρκίνο του δέρματος. Ειδικά οι άνθρωποι με ανοιχτόχρωμο δέρμα πρέπει να είναι διπλά προσεκτικοί καθώς έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στην ηλιακή ακτινοβολία. Αν λοιπόν βρεθείς σ' αυτή τη συνηθισμένη δυσάρεστη θέση, να υποστείς ηλιακό έγκαυμα, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να ανακουφιστείς άμεσα, να περιορίσεις τη ζημιά και παράλληλα να επισπεύσεις την επούλωση. Ιδού η «μαγική» λίστα. 


  • Κοιμήσου: Ο λίγος ύπνος διαταράσσει την παραγωγή συγκεκριμένων κυτοκινών από τον οργανισμό οι οποίες βοηθούν το σώμα να γιατρέψει φλεγμονές και κάθε είδους τραύματα. Γι' αυτό λοιπόν αύξησε τις ώρες του ύπνου ώστε ο οργανισμός να έχει τον απαραίτητο χρόνο για τις διεργασίες που θα οδηγήσουν σε πιο γρήγορη ίαση.
  • Απόφυγε το κάπνισμα: Το κάπνισμα ούτως ή άλλως αποτελεί την αρχή για μια σειρά δυσάρεστων παρενεργειών στην υγεία ενός ανθρώπου. Αν λοιπόν καπνίζεις προσπάθησε, κατά τη διάρκεια περιόδου που έχεις υποστεί ηλιακό έγκαυμα, να περιορίσεις στο ελάχιστο ή να το κόψεις εντελώς αφού μειώνει την ικανότητα του οργανισμού να γιατρέψει τις πληγές.
  • Βάλε αλόη: Η aloe vera περιέχει μια ουσία που λέγεται αλοΐνη και έχει την ικανότητα να περιορίζει τις φλεγμονές. Επίσης, ενυδατώνει βαθιά και κάνει πιο λείο το δέρμα αποτρέποντας το έντονο ξεφλούδισμα. 
  • Κάνε κρύο ντους: Όταν αισθανθείς ότι έχεις «καεί» από τον ήλιο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι ένα κρύο ντους. Αυτό θα ρίξει αυτόματα πολύ τη θερμοκρασία του δέρματος και ειδικά στα σημεία που έχει υποστεί βλάβη περιορίζοντας, ως ένα βαθμό, τη ζημιά. Μετά το ντους βάλε ενυδατικό προϊόν, δίχως να έχεις σκουπίσει τελείως το νερό από πάνω σου, ώστε να... παγιδεύσει την υγρασία. 
  • Μείνε στη σκιά: Μοιάζει περιττό να υπογραμμιστεί αλλά ας το τονίσουμε. Κάθε επιπλέον έκθεση στον ήλιο μετά από έγκαυμα θα χειροτερέψει πολύ τα πράγματα. Γι' αυτό απόφυγε έστω και ένα λεπτό επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία. Μείνε μέσα και μην επιτρέπεις να σε δει ο ήλιος έως ότου γιατρευτεί το έγκαυμα. Αν ωστόσο επιβάλλεται να βγεις για υποχρεώσεις, φρόντισε να έχεις καλύψει το σημείο με ρούχα και φόρα πάντα αντηλιακό
  • Πιες υγρά: Τα επίπεδα υγρασίας του οργανισμού παραμένουν υψηλά αν, εκτός από την εξωτερική ενυδάτωση, φροντίσεις και για την εσωτερική. Πιες άφθονο νερό λοιπόν και άλλα υγρά όπως φρέσκους χυμούς ή ακόμα και ηλεκτρολύτες
  • Δοκίμασε υγρή κομπρέσα: Το να τοποθετήσεις μια δροσερή κομπρέσα στο σημείο του εγκαύματος αμέσως μετά θα βοηθήσει να πέσει η θερμότητα και να περιοριστεί η ζημιά στο δέρμα. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .