Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κουρκουμάς γιατί δεν είναι μόνο μπαχαρικό αλλά το πιο δυνατό φάρμακο!

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

14 Ιουλίου 2021

Ξέρατε ότι το μπαχαρικό που ονομάζεται κουρκουμάς είναι πιθανότατα το πιο αποτελεσματικό και σημαντικό που υπάρχει; Πολύ σοβαρές επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς έχει τεράστια οφέλη για το σώμα και το μυαλό ενός ανθρώπου. Για τα περισσότερα απ' αυτά τα οφέλη «ευθύνεται» η κουρκουμίνη που είναι το βασικό συστατικό του κουρκουμά. Ας γνωρίσουμε λοιπόν λίγο περισσότερο τον κουρκουμά και την κουρκουμίνη. Ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται στην Ινδία για εκατοντάδες χρόνια τόσο ως μπαχαρικό όσο και ιατρικό βότανο. Προ μερικών ετών ήρθε η επιστήμη να ερευνήσει και να αποδεχθεί ότι έχει σημαντικές ιατρικές ιδιότητες εξαιτίας των κουρκουμινοειδών που περιέχει με σημαντικότερη όλων την κουρκουμίνη. Η συγκεκριμένη έχει αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 


  • Κουρκουμίνη η αντιφλεγμονώδης: Οι φλεγμονές είναι σημαντικές για τον οργανισμό αφού βοηθούν στην καταπολέμηση κάθε... εισβολέα και συνεισφέρουν στην «επιδιόρθωση» των ζημιών που μπορεί να υποστεί η υγεία. Ωστόσο, πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι βραχυπρόθεσμες φλεγμονές κάνουν καλό ενώ οι χρόνιες αποτελούν σημαντικό πρόβλημα καθώς δημιουργούν βλάβες στους ιστούς του σώματος. Οι επιστήμονες πιστεύουν λοιπόν ότι οι φλεγμονές μικρής διάρκειας, για τις οποίες φροντίζει και η κουρκουμίνη, παίζουν ρόλο σε πιθανά καρδιακά νοσήματα, καρκίνο, μεταβολικό σύνδρομο, Αλτσχάιμερ κτλ. 
  • Κουρκουμάς ο αντιοξειδωτικός: Οι οξειδωτικές ζημιές λογίζονται ως ένας από τους πιο σημαντικούς μηχανισμούς για τη γήρανση και αρκετές ασθένειες. Ο λόγος για τον οποίο τα αντιοξειδωτικά είναι σημαντικά αφορά στην ικανότητά τους να... πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες που αντιδρούν με τα λιπαρά οξέα, τις πρωτεΐνες και το DNA. Η κουρκουμίνη που περιέχει ο κουρκουμάς ουδετεροποιεί και αποδυναμώνει τις ελεύθερες ρίζες ώστε να μην κάνουν ζημιά στον οργανισμό. 
  • Κουρκουμίνη και εγκέφαλος: Πριν οι επιστήμονες μπορέσουν να κατανοήσουν πλήρως τους νεύρωνες του εγκεφάλου πίστευαν ότι δεν μπορούν να διαχωριστούν και να πολλαπλασιαστούν από την παιδική ηλικία και μετά. Τώρα ωστόσο ξέρουν ότι αυτό δεν ισχύει. Οι νεύρωνες έχουν την ικανότητα να πολλαπλασιάζονται και να δημιουργούν νέες συνδέσεις σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Άνθρωποι που ταλαιπωρούνται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ ή κατάθλιψη αποδείχθηκε ότι είχαν πεσμένα επίπεδα BDNF, δηλαδή νευροτροφικών παραγόντων που προέρχονταν από τον εγκέφαλο. Η κουρκουμίνη συνήθως βοηθάει στην αύξηση των επιπέδων BDNF που βοηθούν σε σκέψη και μνήμη. 
  • Κουρκουμίνη και καρδιά: Ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά αποτελούν τη Νο1 αιτία θανάτου παγκοσμίως. Οι ερευνητές γνωρίζουν πια ότι σε καρδιακό πρόβλημα μπορεί να οδηγηθεί κανείς μέσω πολλών... δρόμων. Η κουρκουμίνη έχει την ικανότητα να «φράζει» αρκετούς απ' αυτούς τους... δρόμους μειώνοντας τις πιθανότητες για καρδιακό νόσημα. Το πιο βασικό καλό που κάνει η κουρκουμίνη στην καρδιά είναι ότι βελτιώνει τη λειτουργία του ενδοθηλίου. Πρόκειται για διαχωριστική επιφάνεια που βρίσκεται μεταξύ του αγγείου και του αίματος. Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της κινητικότητας των αγγείων αλλά και στο πως αλληλεπιδρούν με τα συστατικά του αίματος.
  • Κουρκουμάς και καρκίνος: Ο καρκίνος είναι μία ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξη κυττάρων. Υπάρχουν διαφόρων ειδών τύποι που επηρεάζονται από τα συμπληρώματα κουρκουμίνης. Μελέτες έδειξαν ότι η κουρκουμίνη αποτελεί ευεργετικό βότανο στη θεραπεία του καρκίνου και επηρεάζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Τι μπορεί να κάνει η κουρκουμίνη σ' αυτή την περίσταση; Να σκοτώσει μέρος των καρκινικών κυττάρων, να μειώσει την ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων σε καρκινικούς όγκους και να μειώσει τις μεταστάσεις. Επίσης είναι πιθανό να παίζει ρόλο στη μείωση πιθανοτήτων εμφάνισης καρκίνου και ειδικά στις μορφές που έχουν να κάνουν με το γαστρεντερικό. 
  • Κουρκουμίνη και Αλτσχάιμερ: Το Αλτσχάιμερ είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας, φτάνει μέχρι και το 70%. Αν και υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης και περιορισμού των φαινομένων του Αλτσχάιμερ, ολοκληρωτική θεραπεία δεν έχει εφευρεθεί ακόμα γι' αυτό είναι πιο σημαντικό να προσπαθήσει κάποιος να αποτρέψει την εμφάνιση. Ως γνωστόν οι φλεγμονές και η οξειδωτική ζημιά βοηθούν στην εμφάνιση Αλτσχάιμερ και η κουρκουμίνη καταπολεμά και τα δύο. 
  • Κουρκουμίνη και αρθρίτιδα: Η αρθρίτιδα αποτελεί πολύ συνηθισμένο θέμα υγείας σε μεγαλύτερους ανθρώπους ειδικά στις δυτικές κοινωνίες. Υπάρχουν διάφοροι τύποι οι περισσότεροι εκ των οποίων αφορούν φλεγμονές στους συνδέσμους. Επαναλαμβανόμαστε αλλά αυτό ακριβώς ισχύει: η κουρκουμίνη έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και άρα βοηθάει και με την αρθρίτιδα. Μάλιστα στη ρευματοειδή αρθρίτιδα φάνηκε να είναι πιο αποτελεσματική η κουρκουμίνη. 
  • Κουρκουμίνη και κατάθλιψη: Μπορεί η κουρκουμίνη να βοηθήσει ανθρώπους που αντιμετωπίζουν πρόβλημα κατάθλιψης; Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί. Σε μια συγκεκριμένη συμμετείχαν 60 άνθρωποι και χωρίστηκαν σε τρια γκρουπ. Στο ένα χορηγήθηκε Prozac, στο άλλο κουρκουμίνη και στο τρίτο και τα δύο. Μετά από 6 εβδομάδες διαπιστώθηκε ότι στα δύο πρώτα γκρουπ υπήρξε η ίδια ακριβώς βελτίωση, στο τρίτο η βελτίωση ήταν μεγαλύτερη. 


Extra info: Θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η κουρκουμίνη που περιέχει ο κουρκουμάς δεν είναι σε μεγάλη ποσότητα, φτάνει περίπου το 3%. Οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τα οφέλη της κουρκουμίνης γίνονται με εκχυλίσματα αφού το να πάρει ένας οργανισμός το περίπου 1 γρ. τη μέρα που θεωρείται σωστή δόση είναι ουσιαστικά αδύνατο απλά μέσω της κατανάλωσης κουρκουμά στο φαγητό. Γι' αυτό είναι μονόδρομος ένα συμπλήρωμα διατροφής με κουρκουμά προκειμένου να πάρει ο οργανισμός ό,τι χρειάζεται. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .