Shape
carespot.gr
carespot.gr

Κράμπες: Γιατί παθαίνεις και 6 συμβουλές να τις αποφύγεις

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Απριλίου 2021

Η πανδημία και τα lockdown μας οδήγησαν στο να... σκουριάσει αρκετά το σώμα μας. Είναι λογικό λοιπόν η προσπάθεια επιστροφής στην κανονικότητα να έχει δυσκολίες. Οι μύες χρειάζονται χρόνο να επανέλθουν και οι κράμπες αποτελούν μια δυσάρεστη συνέπεια της απραξίας. Ωστόσο, δεν ευθύνεται μόνο η απραξία για τις κράμπες. Είναι και ηλικιακό το θέμα (σ.σ.: οι άνω των 65 έχουν περισσότερες πιθανότητες να πάθουν) αλλά έχει να κάνει και με τρεις άλλους σημαντικούς παράγοντες. Ποιοί είναι αυτοί; Α) Ο μυς είναι κουρασμένος / υπερ-χρησιμοποιημένος. Β) Το σώμα είναι αφυδατωμένο. Γ) Υπάρχει έλλειψη ηλεκτρολυτών οι οποίοι βοηθούν τους μύες να δουλεύουν καλύτερα. Τι πρέπει να κάνεις εσύ προληπτικά για να μειώσεις τις πιθανότητες να υποστείς κράμπα;


1) Τέντωσε (stretching) τους μύες: Αυτό καλό είναι να το κάνεις πριν αρχίσεις την άθληση ή μια σκληρή εργασία που θα καταπονήσει τους μύες σου αλλά και μετά το τέλος. Επίσης μπορείς να το κάνεις και αφού έχεις υποστεί κράμπα προκειμένου να χαλαρώσει το σημείο που πονάει και να μπορείς να κινηθείς καλύτερα. 

2) Πάρε μαγνήσιο / βιταμίνες: Αν παθαίνεις κράμπα συχνά δοκίμασε να βάλεις περισσότερο μαγνήσιο στο διατροφολόγιό σου. Τα καρύδια και διάφοροι ξηροί καρποί αποτελούν πλούσιες πηγές μαγνησίου το οποίο, φυσικά, παρέχεται και ως συμπλήρωμα διατροφής. Επίσης βοηθούν βιταμίνες όπως η θειαμίνη (Β1) ή πυριδοξίνη (Β6).

3) Θερμοθεραπεία: Ανακούφιση και χαλάρωση στον μυ που υπέστη κράμπα θα προσφέρει η αύξηση της θερμότητας. Υπάρχουν ειδικές κομπρέσες ή επιθέματα που θα κάνουν δουλειά τη στιγμή που το χρειάζεσαι. 

4) Κρυοθεραπεία: Αποτελεσματική είναι και η αλοιφή κρυοθεραπείας την οποία μπορείς να εφαρμόσεις στο σημείο της κράμπας (θλάσης, κάκωσης κτλ) για να σε ανακουφίσει και να αποκαταστήσει την κίνηση. 

5) Ενυδάτωση: Το να πίνεις αρκετό νερό και ηλεκτρολύτες δεν θα προσφέρει ανακούφιση την ώρα που έπαθες την κράμπα ωστόσο μεσομακροπρόθεσμα θα σε βοηθήσει να μην ξαναπάθεις.

6) Κουνήσου: Όπως είπαμε και στην αρχή, ένας από τους λόγους που παθαίνουμε κράμπα είναι η παρατεταμένη ακινησία που οδηγεί σε... σκούριασμα των μυών. Άρα όσο περισσότερο active και σε κίνηση είσαι, τόσο πιο λίγες είναι οι πιθανότητες για κράμπα. 


Extra info1: Συνήθως οι κράμπες δεν συνδέονται με κάποια σοβαρή πάθηση. Άνθρωποι που είναι άνω των 65 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο να έρθουν αντιμέτωποι μ' αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση. Πάντως, οι κράμπες μπορεί να «συνδεθούν» με αλκοολισμό, υποθυρεοειδισμό ή διαβήτη. 

Extra info2: Κράμπα μπορεί να εμφανιστεί και στα χέρια, π.χ. στον αντίχειρα ή άλλα δάχτυλα και αφορά ανθρώπους που κάνουν συγκεκριμένες εργασίες (συγγραφείς, κηπουρούς, ελαιοχρωματιστές).

Extra info3: Δυσάρεστη και επικίνδυνη μπορεί να είναι μια κράμπα την ώρα της κολύμβησης στη θάλασσα. Πριν απ' όλα χρειάζεται ψυχραιμία. Γύρνα ανάσκελα για ξεκούραση και προσπάθησε με το ένα πόδι να τρίψεις το σημείο της κράμπας και σιγά σιγά να τεντώσεις το άλλο. Ύστερα κολύμπα αργά προς την ακτή. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .