Shape
carespot.gr
carespot.gr

Μήπως ανήκεις στο 20% των εγκύων με Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

17 Νοεμβρίου 2021

Έχεις ακούσει για τον Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης (ΣΔΚ); Αν θεωρείς ότι δεν είναι κάτι που σε «αγγίζει» αναθεώρησε αφού 2 στις 10 εγκύους παρουσιάζουν διαβήτη της συγκεκριμένης μορφής. Το επικίνδυνο της κατάστασης έχει να κάνει με το ότι οι έγκυες, συνήθως, δεν γνωρίζουν ότι τους έχει «επισκεφθεί» ο ΣΔΚ. Μεγαλύτερες πιθανότητες για να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη έχουν γυναίκες με δικό τους ιστορικό στον ίδιο διαβήτη ή ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια. Επίσης επιρρεπείς είναι οι παχύσαρκες, οι μεγαλύτερες από 30 έτη, εκείνες που έχουν γεννήσει άλλο μωρό μεγαλύτερο από 4 κιλά, όσες έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση ή σάκχαρο στα ούρα. Βεβαίως, όλα τα παραπάνω δε σημαίνουν ότι μία γυναίκα θα αποκτήσει οπωσδήποτε Διαβήτη Κύησης, απλά αυξάνονται οι πιθανότητες. Το τεστ για τη διάγνωση γίνεται, συνήθως, τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης αλλά μερικές φορές ενδέχεται ο γιατρός να θελήσει να τσεκάρει νωρίτερα. 

Είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί εγκαίρως ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης και για την υγεία του μωρού. Στόχος είναι να προφυλαχθεί από μια κατάσταση που ονομάζεται μακροσωμία, δηλαδή να συσσωρευτεί λίπος στο σώμα του και να γεννηθεί υπέρβαρο, άνω των 4 κιλών. Εκτός του ότι δεν είναι κάτι καλό για το μωρό αυτό, δυσκολεύει πάρα πολύ και τη μητέρα κατά τον τοκετό. Μάλιστα, μετά τη γέννηση ενδέχεται το μωρό να εμφανίσει υπογλυκαιμία. Μακροπρόθεσμα ένα μωρό που γεννήθηκε άνω των 4 κιλών είναι πολύ πιθανό να γίνει παχύσαρκο στην εφηβεία ή προβληματική / διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη

Πως αντιμετωπίζεται ο Διαβήτης Κύησης αν επιβεβαιωθεί; Πριν απ' όλα με σωστή διατροφή που θα συστήσει ο προσωπικός της γιατρός που γνωρίζει τις μετρήσεις και τις ανάγκες. Πιθανότατα θα υπογραμμίσει την ανάγκη για φρούτα και λαχανικά και μείωση ζάχαρης αλλά και απόρριψη κάθε είδους υποκατάστατού της. Επίσης πρέπει να αποφεύγονται συσκευασμένοι χυμοί, μπισκότα, γλυκά, πατατάκια. Εντός των επιλογών πρέπει να βρίσκονται προϊόντα ολικής άλεσης, φρέσκα (όχι κονσέρβες) ψάρια και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά. Αποφεύγονται επίσης τα λίπη, οι μαργαρίνες, το αλκοόλ και τα αλλαντικά και τα μαλακά τυριά. Φυσικά συστήνεται η γυμναστική, έστω ένα απλό περπάτημα για μερικά λεπτά και ειδικά μετά τα γεύματα. Αν παρ' όλα αυτά δεν επιτευχθούν τα σωστά επίπεδα σακχάρου είναι πιθανό να χορηγηθεί ινσουλίνη. 

Είναι ξεκάθαρο ότι μια γυναίκα σε εγκυμοσύνη που έχει Σακχαρώδη Διαβήτη Κύησης και παρακολουθείται τακτικά θα φτάσει ως το τέλος της εγκυμοσύνης και θα γεννήσει δίχως προβλήματα αρκεί να είναι σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τον γιατρό και να ακολουθεί τις οδηγίες του. Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι, πιθανότατα, μετά τον τοκετό η πλειονότητα γυναικών με ΣΔΚ θα επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα. 


Extra blog: Επιλόχειος κατάθλιψη: Πόσο φυσιολογική είναι και τι να κάνεις.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .