Shape
carespot.gr
carespot.gr

Νόβακ Τζόκοβιτς: Αυτοφαγία, διαλειμματική δίαιτα και όλα τα μυστικά της διατροφής του

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

30 Ιανουαρίου 2023

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε με 3-0 σετ τον Στέφανο Τσιτσιπά στον τελικό του Αυστραλιανού Open και έβαλε το 22ο τρόπαιο Grand Slam στη σπουδαία καριέρα του στο τένις. Αλήθεια, ποιό μπορεί να είναι το μυστικό ενός αθλητή αυτού του επιπέδου πέρα από τη σκληρή προπόνηση; Πως καταφέρνει κάποιος που θα συμπληρώσει 36 χρόνια ζωής στις 22 του προσεχούς Μαΐου να παραμένει στην κορυφή; Ο ίδιος ο Σέρβος αποκάλυψε το μυστικό του που δεν είναι άλλο από τη διατροφή (ενώ ανάλογο... μυστικό έχει και ο Ράφα Ναδάλ). Στο βιβλίο του με τίτλο «Serve to Win, the 14-day Gluten-Free Plan for Physical and Mental Excellence», δηλαδή «σερβίροντας για τη νίκη, το πλάνο δίχως γλουτένη των 14 ημερών για φυσική και πνευματική τελειότητα», εξήγησε τι ακριβώς διατροφολόγιο ακολουθεί. Και είναι ένα διατροφολόγιο στο οποίο παραμένει πιστός χωρίς εξαιρέσεις, όπως συμβαίνει και με τη σκληρή του προπόνηση. 


Η αλλαγή του 2010

Όλα άλλαξαν για 'κείνον το 2010 όταν και συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Δρ.Ίγκορ Σιτόγεβιτς, συμπατριώτη του διατροφολόγο. Ο δεύτερος είχε δείξει ενδιαφέρον για την περίπτωση του Νόλε βλέποντάς τον, από την τηλεόραση, στον προημιτελικό του Αυστραλιανού Open απέναντι στον Τσόνγκα. Ο Σέρβος προηγούνταν 2-1 σετ όταν, για μία ακόμη φορά, υπέστη μία από 'κείνες τις κρίσεις σωματικού «αδειάσματος» και έλλειψης ενέργειας. Εμφάνιζε δυσκολία στην αναπνοή, μερικές φορές έκανε και εμετό, είχε κάνει και τότε σε διάλειμμα για τουαλέτα. Έτσι ο Τσόνγκα εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία του Τζόκοβιτς και έφτασε στη νίκη. Ο Σιτόγεβιτς λοιπόν συναντήθηκε με τον συμπατριώτη του τενίστα για να του κάνει ένα τεστ και να επιβεβαιώσει την -από τηλεοράσεως- διάγνωση που είχε κάνει για τον Νόβακ.


Το τεστ με τη φέτα ψωμιού!

Τι τεστ του έκανε; Του είπε να απλώσει το δεξί του χέρι και την ίδια στιγμή του ζητούσε να ακουμπήσει το αριστερό στο στομάχι του. Τότε ο Σιτόγεβιτς προσπάθησε να σπρώξει τον Τζόκοβιτς και συνάντησε την αντίσταση που έπρεπε. Αμέσως μετά του έδωσε μια φέτα ψωμί και του ζήτησε να την κρατήσει με το αριστερό του χέρι στο στομάχι ενώ το δεξί εξακολουθούσε να το κρατάει τεντωμένο. Στο δεύτερο σπρώξιμο που επιχείρησε ο διατροφολόγος η αντίσταση του Τζόκοβιτς ήταν εντυπωσιακά μικρότερη αφού το χέρι ήταν πιο αδύναμο! Αυτό ήταν! Η υποψία του Σιτόγεβιτς επιβεβαιώνονταν, ο Νόλε είχε ευαισθησία στη γλουτένη αλλά και στα γαλακτοκομικά όπως φάνηκε και σε άλλα τεστ που έκανε μετά. Ο Τζόκοβιτς είχε μια ανισορροπία στο πεπτικό που προκαλούσε συσσώρευση τοξινών στα έντερά του και έριχναν ξαφνικά τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού του. 


Άμεσα ο διατροφολόγος ετοίμασε έναν διατροφικό πρόγραμμα βασισμένο αποκλειστικά στις ανάγκες του τενίστα και μόλις έναν χρόνο μετά ήταν ο Νο1 της Παγκόσμιας κατάταξης! Από τις πρώτες εβδομάδες της νέας δίαιτας, δίχως ψωμί και γαλακτοκομικά, αισθάνονταν άλλος άνθρωπος. Πιο ελαφρύς αλλά και γεμάτος ενέργεια συνάμα. Επίσης, όπως κάθε αθλητής, αποφεύγει τη ζάχαρη ενώ το εβδομαδιαίο του πρόγραμμα διατροφής έχει πολλά λαχανικά, ψάρια, λευκό κρέας, φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια (φακές, ρεβύθια, φασόλια κτλ.) και υγιεινά έλαια


Ποτέ οθόνες με το φαγητό

Πέρα από το τι τρώει, σημαντικό ρόλο παίζει και το πότε και το πως τρώει. Για 'κείνον είναι σημαντικό να ετοιμάζει μόνος του τα γεύματά του. Επίσης τρώει αργά και σταθερά, όχι λαίμαργα μασώντας καλά κάθε μπουκιά. Δεν χαζεύει ποτέ τηλεόραση ή το κινητό του όταν τρώει. Επίσης προσπαθεί να κοιμάται κάθε βράδυ την ίδια ώρα, μεταξύ τις 23.00 και 24.00 και να ξυπνάει στις 07.00. Στο πρόγραμμά του υπάρχει και διαλογισμός αλλά και γιόγκα και γενικώς είναι ένας άνθρωπος που του αρέσει να σκέφτεται θετικά. 


Αυτοφαγία και διαλειμματική δίαιτα

Τον Μάιο του 2020 μάλιστα, σε instagram live που έκανε, αποκάλυψε ένα άλλο μυστικό σχετικά με τη διατροφή του. Κι αυτό λέγεται «αυτοφαγία» ή διαλειμματική δίαιτα. Σ' αυτό το live είχε δίπλα του και τον Δρ.Ντράγκαν Ιβάνοφ που θεωρείται ειδικός στην εσωτερική παθολογία. Όπως αποκάλυψε ο Τζόκοβιτς μένει 16 συνεχόμενες ώρες δίχως να φάει το παραμικρό, καθώς αυτό είναι μέρος της διαδικασίας που αποκαλείται «αυτοφαγία». «Με το να μην τρώω τίποτα επί 16 ώρες την ημέρα βελτίωσε το πεπτικό μου σύστημα. Κοιμάμαι καλύτερα και έχω περισσότερη ενέργεια», είπε ο Νόλε ο οποίος σε συνέντευξή του αργότερα είπε ότι δεν το κάνει κάθε μέρα αλλά του αρέσει να το κάνει. 


Δίπλα του σ' εκείνο το live στο instagram, ο Δρ.Ιβάνοφ συμπλήρωσε εξηγώντας ακόμα πιο αναλυτικά για την αυτοφαγία και τη διαλειμματική δίαιτα: «Αν δεν χρειαστεί να κάνουμε πέψη σε κάποια τροφή για 12 ώρες, ο εγκέφαλος ψάχνει για αποθέματα τροφής στον οργανισμό. Έτσι βρίσκει μικροοργανισμούς, ένα παθογενές βακτήριο, και το καταστρέφει ανακυκλώνοντάς το. Τότε ο εγκέφαλος βρίσκει ένα μεταλλαγμένο κύτταρο που παράγει έξτρα ενέργεια από τα υλικά που αποσυνθέτει. Το σώμα παίρνει περισσότερη ενέργεια από μη λειτουργικά κύτταρα. Αν έχουμε ένα γεύμα στις 2 με 3 το μεσημέρι, ενεργοποιείται η αυτοφαγία 12 ώρες μετά. Καθαρίζει το σώμα και το προετοιμάζει για το... καύσιμο της επόμενης μέρας. Όμως η διαδικασία παίρνει από 12 έως 16 ώρες, εξαρτάται από το κάθε άτομο. Όταν κάνουμε διαλειμματική δίαιτα, τα κύτταρα στο σώμα μας αναδομούνται και θεραπεύονται. Είναι ιδανικό να πάρει κάποιος πρωϊνό το πρωί και γεύμα στις 2 με 3 το μεσημέρι και ύστερα να μη φάει τίποτα έως το πρωϊνό της άλλης μέρας. Αυτή η ρουτίνα θα εμποδίσει αρκετές ασθένειες». 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .