Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 5 πιο σημαντικές βιταμίνες για μαλλιά που πέφτουν

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Φεβρουαρίου 2022

Αισθάνεσαι αδύναμα και εύθραυστα τα μαλλιά σου; Όταν χτενίζεσαι ή λούζεσαι βλέπεις να χάνεις περισσότερες τρίχες απ' όσες πρέπει; Αν ναι, είναι καιρός να σκεφτείς ότι πιθανότατα έχεις έλλειψη σε κομβικές βιταμίνες (και) για την υγεία των μαλλιών σου. Μάθε λοιπόν ποιές είναι οι 5 πιο σημαντικές και φρόντισε να δίνεις στον οργανισμό σου επαρκή ποσότητα. Επίσης ρώτα για τα συμπληρώματα ενώ ενημερώσου για τη λίστα των τροφών που δίνουν το κάθε τι. Τέλος, μην ξεχνάς ότι το ζητούμενο είναι η σωστή ποσότητα. Ούτε η έλλειψη αλλά, στον αντίποδα, ούτε η υπερβολική ποσότητα κάνουν καλό. 

1. Βιοτίνη: Πρόκειται για τη βιταμίνη Β7 του συμπλέγματος της Β. Είναι σημαντική για τα κύτταρα του σώματος. Αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα τότε συνήθως προκαλεί απώλεια τριχών, εξανθήματα στο δέρμα και εύθραυστα νύχια. Πέρα από κακή και ελλιπή διατροφή, είναι πιθανό να έχει ένας άνθρωπος χαμηλά επίπεδα βιοτίνης αν βρίσκεται σε εγκυμοσύνη (προφανώς αφορά γυναίκες αυτό) ή παίρνει συγκεκριμένα αντιβιοτικά και φάρμακα κατά της επιληψίας. Βιοτίνη βρίσκει κανείς, πέρα από τα συμπληρώματα διατροφής, σε κρόκους αυγών, κρέας και δημητριακά.

2. Σίδηρος: Τα αιμοσφαίρια χρειάζονται σίδηρο για να μεταφέρουν οξυγόνο. Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου σ' έναν οργανισμό (αναιμία) προκαλούν αδυναμία, κόπωση, χλωμό δέρμα αλλά και απώλεια μαλλιών. Υψηλό κίνδυνο έλλειψης σιδήρου έχουν οι γυναίκες που έχουν έντονη περίοδο, άνθρωποι με χρόνιες ασθένειες και οι vegan (χορτοφάγοι). Πλούσιες σε σίδηρο είναι τροφές όπως οι φακές, το κόκκινο κρέας ή τα πράσινα λαχανικά.

3. Βιταμίνη C: Η συγκεκριμένη είναι σημαντική ώστε να απορροφάται από τον οργανισμό ο σίδηρος και μπορεί να πάρει κανείς βιταμίνη C καταναλώνοντας πράσινα λαχανικά και πορτοκάλια. 

4. Βιταμίνη D: Είναι γνωστό σε όλους ότι η βιταμίνη D είναι κομβική για την υγεία των οστών. Ωστόσο τα χαμηλά επίπεδά της είναι συνδεδεμένα και με την απώλεια μαλλιών. Το δέρμα, όταν εκτίθεται στον ήλιο, παράγει βιταμίνη D αλλά κάποιοι άνθρωποι αποφεύγουν τον ήλιο με συνέπεια να επιβάλλεται να την πάρουν αλλιώς, δηλαδή συμπληρώματα διατροφής ή τρόφιμα όπως λιπαρά ψάρια και πλήρες γάλα. 

5. Ψευδάργυρος: Παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία πρωτεΐνης στα μαλλιά και τα κύτταρα. Το σώμα δεν παράγει συνεπώς πρέπει να τον πάρεις είτε από συμπληρώματα είτε από τρόφιμα. Κάποιος με έλλειψη ψευδαργύρου χάνει μαλλιά και οι πληγές του επουλώνονται αργά ενώ παράλληλα έχει αδύναμη γεύση και όσφρηση. Κινδυνεύουν να εμφανίσουν έλλειψη σιδήρου γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν και άτομα με προβλήματα στο έντερο (και διάρροια) ή τα νεφρά. Φασόλια, κρέας, οστρακοειδή και τα καρύδια αποτελούν καλές πηγές ψευδαργύρου. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot



Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .