Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι 8 λόγοι που καθυστερεί η περίοδος αν και δεν είστε έγκυος

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Δεκεμβρίου 2023

Είστε βέβαιη ότι δεν είστε έγκυος αλλά καθυστερεί η περίοδός σας; Τι συμβαίνει; Είναι λογικό να ανησυχείτε. Μάλιστα μερικές φορές μπορεί ακόμα και να «χαθεί» εντελώς μια περίοδος, όχι απλά να καθυστερήσει. Συμβαίνει λοιπόν και συμβαίνει πιο συχνά απ' όσο νομίζετε. 

Υπολογίζεται ότι ο γυναικείος κύκλος μπορεί να καθυστερεί μέχρι και στο 35% των γυναικών. Συμβαίνει και ο λόγος δεν είναι, απαραίτητα, η εγκυμοσύνη. Γιατί συμβαίνει; Αυτό θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο συγκεκριμένο blog. Υπάρχει μια σειρά λόγων που οδηγούν σε καθυστερημένη περίοδο. Παίζει ρόλο η ηλικία ακόμα και το επάγγελμα ή και τόπος διαβίωσης. Ωστόσο, όπως θα διαβάσετε πιο κάτω, είναι απαραίτητο να αναζητήσετε την αιτία γιατί μπορεί να κρύβεται ένα ζήτημα υγείας.


Πόσο θεωρείται φυσιολογικό να καθυστερήσει μια περίοδος;

Οι περισσότερες γυναίκες που δεν έχουν φτάσει στην εμμηνόπαυση συνήθως έχουν περίοδο κάθε 28 ημέρες κατά προσέγγιση. Ωστόσο ένας υγιής έμμηνος κύκλος μπορεί να ποικίλλει χρονικά από 21 ως και 40 μέρες. Αν η δική σας περίοδος δεν βρίσκεται ανάμεσα σ' αυτό το χρονικό εύρος οφείλεται πιθανότατα σε έναν από τους παρακάτω λόγους:


1. Στρες / άγχος. Το χρόνιο στρες επηρεάζει τις ορμόνες και αλλάζει την καθημερινή ρουτίνα μιας γυναίκας. Μπορεί μάλιστα να φτάσει μέχρι και τον επηρεασμό του υποθάλαμου του εγκεφάλου ο οποίος ρυθμίζει την γυναικεία περίοδο. Μακροπρόθεσμα το στρες μπορεί να οδηγήσει σε κάποια ασθένεια ή ξαφνική απώλεια ή προσθήκη βάρους. Όλα αυτά επηρεάζουν τον γυναικείο κύκλο. 

Αν έχετε την αίσθηση ότι το άγχος επηρεάζει την περίοδό σας δοκιμάστε μεθόδους χαλάρωσης και αλλαγές στη ζωή σας. Το χρόνιο στρες μπορεί επίσης να επηρεάσει άλλα θέματα υγείας τα οποία ενδεχομένως αντιμετωπίζετε. Αν ισχύει αυτό συστήνετε η ταχύτερη δυνατή επίσκεψη στον γιατρό σας ώστε να αποφασίσει πως θα αντιμετωπιστεί η γενικότερη κατάσταση.  


2. Χαμηλό σωματικό βάρος. Γυναίκες που έχουν διατροφικές διαταραχές, όπως νευρική ανορεξία ή βουλιμία είναι πιθανό να διαπιστώσουν ότι έχει επηρεαστεί και ο κύκλος τους. Η απώλεια αρκετού βάρους μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους ή και να διακόψει εντελώς τον γυναικείο κύκλο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν το σώμα δεν έχει αρκετό λίπος προκαλείται παύση της ωορρηξίας. 

Με την κατάλληλη θεραπεία για τη διατροφική διαταραχή και την επαναφορά του σωματικού λίπους στις σωστές αναλογίες θα επαναφέρει τον κύκλο ξανά σε φυσιολογικούς ρυθμούς. 

Γυναίκες που συμμετέχουν σε πολύ έντονες ασκήσεις / σωματικές δραστηριότητες όπως ένας μαραθώνιος είναι πολύ πιθανό να βιώσουν διαταραχές στην περίοδό τους. 


3. Παχυσαρκία. Όπως στις περιπτώσεις με το χαμηλότερο από το κανονικό σωματικό βάρος, έτσι ισχύει και σ' εκείνες με το υπερβολικό (παχυσαρκία) που επιφέρει ορμονολογικές διαταραχές και να επηρεάσει την περίοδο. 

Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει υπεραφθονία οιστρογόνων που είναι το κλειδί για των ορμονών της αναπαραγωγής. Πολλά οιστρογόνα μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στον γυναικείο κύκλο ή και να τον σταματήσουν εντελώς! 

Αν ο γιατρός σας είναι πεπεισμένος ότι η παχυσαρκία σας είναι παράγοντας για τις καθυστερημένες (ή σε παύση) περιόδους τότε θα σας συμβουλέψει να χάσετε βάρος μέσω αλλαγών στον τρόπο ζωής, προφανώς εστιάζοντας στη διατροφή και την άσκηση. 


4. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS). Το συγκεκριμένο σύνδρομο είναι μια κατάσταση που οδηγεί το σώμα να παράγει περισσότερες ανδρικές ορμόνες, τα ανδρογόνα. Οι κύστες που σχηματίζονται πάνω στις ωοθήκες είναι το αποτέλεσμα αυτής της ορμονικής ανισορροπίας. Μπορούν να δημιουργήσουν ανωμαλία στην ωορρηξία ή και να τη σταματήσουν εντελώς.

Άλλες ορμόνες, όπως η ινσουλίνη, ενδέχεται επίσης να αποκτήσουν ανισορροπία. Κι αυτή η αντίσταση στην ινσουλίνη σχετίζεται με το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Η θεραπεία για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών εστιάζει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων. Ο γιατρός ίσως συνταγογραφήσει φάρμακο για να ελέγξει / ρυθμίσει τον κύκλο. 


5. Αντισύλληψη. Αλλαγές στον γυναικείο κύκλο μπορούν να παρατηρηθούν όταν λαμβάνονται χάπια αντισύλληψης. Αυτά περιέχουν ορμόνες οιστρογόνων και προγεστίνη που εμποδίζουν τις ωοθήκες να απελευθερώσουν αυγά. 

Μπορεί να χρειαστούν μέχρι και 3 μήνες, από τη διακοπή λήψης αντισυλληπτικών χαπιών, έως ότου επανέλθει με συνέπεια ο γυναικείος κύκλος. «Απώλεια» περιόδων μπορούν να προκαλέσουν αντισυλληπτικά σκευάσματα. 


6. Χρόνιες ασθένειες. Οι χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η κοιλιοκάκη μπορούν επίσης να επηρεάσουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο. Αλλαγές στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έχουν συνδεθεί με ορμονικές αλλαγές, έτσι ακόμα κι αν είναι σπάνιο, ο μη ελεγχόμενος διαβήτης θα μπορούσε να προκαλέσει ανωμαλίες και στην γυναικεία περίοδο.

Η κοιλιοκάκη προκαλεί φλεγμονή που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη στο λεπτό έντερο και κατ' επέκταση να εμποδίσει τον οργανισμό στην προσπάθεια απορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ακανόνιστες περιόδους ή και παύση τους. 

Άλλες χρόνιες ασθένειες που μπορούν να οδηγήσουν σε ανωμαλίες του γυναικείου κύκλο είναι:


  • υπερπλασία επινεφριδίων
  • σύνδρομο Asherman
  • σύνδρομο Cushing


7. Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια (POI). Στις περισσότερες περιπτώσεις η εμμηνόπαυση αρχίζει στις ηλικίες μεταξύ 45-55. Όσες αναπτύσσουν συμπτώματα γύρω στα 40 τους χρόνια ή και νωρίτερα ενδέχεται να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση που ονομάζεται Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια ή πρόωρη εμμηνόπαυση. Περίπου το 1% των γυναικών κάτω των 40 ετών έρχονται αντιμέτωπες με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Αν και η Πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια αρχίζει με τη χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών, άλλες καταστάσεις μπορούν να την προκαλέσουν. Μπορεί να είναι γενετικές ανωμαλίες ή να προέρχεται από το ανοσοποιητικό σύστημα.

Αν λοιπόν είστε 40 ετών και κάτω και «χάνετε» περιόδους μιλήστε με τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο να κάνετε τεστ Πρωτοπαθούς ωοθηκικής ανεπάρκειας. 


8. Προβλήματα στον θυρεοειδή. Ένας υπέρ-ενεργητικός ή υπο-ενεργητικός θυρεοειδής αδένας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα στην περίοδο. Ο θυρεοειδής ρυθμίζει τον μεταβολισμό του σώματος έτσι τα επίπεδα ορμονών μπορούν επίσης να επηρεαστούν. Τα θέματα στον θυρεοειδή αδένα μπορούν να αντιμετωπιστούν συνήθως με φάρμακα. Μετά τη θεραπεία πιθανότατα ο γυναικείος κύκλος θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα. 


Είστε έγκυος ή απλά η περίοδος καθυστερεί;

Αν η περίοδός σας καθυστερεί και σκέφτεστε ότι είστε έγκυος, κάντε τεστ εγκυμοσύνης. Τα περισσότερα τεστ που αγοράζονται σε ένα φαρμακείο και γίνονται στο σπίτι είναι πολύ ακριβή. Αν ωστόσο έχετε αμφιβολίες καλό είναι να επισκεφθείτε το γιατρό σας για να σας κάνει τεστ αίματος ή ούρων. 

Συγκεκριμένα συμπτώματα εγκυμοσύνης κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες από τη σύλληψη συνηγορούν σε μια εγκυμοσύνη. 


Πότε θα δείτε γιατρό

Αν ο γυναικείος κύκλος σας είναι μη κανονικός ή έχετε «χάσει» μια περίοδο και ξέρετε ότι δεν είστε έγκυος, τότε μοιάζει καλή ιδέα να μιλήσετε στον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό αφού το φαινόμενο προκαλείται από κάποια άλλη αιτία. 

Ο γιατρός θα διαγνώσει σωστά τον λόγο που καθυστερεί η περίοδός σας και θα συζητήσετε τη θεραπεία. Ιδανικό θα ήταν να κρατάτε σημειώσεις / ημερολόγιο με λεπτομέρειες σχετικά με τον κύκλο σας και γενικότερα με κάθε τι μη φυσιολογικό που παρατηρείτε σχετικά με την υγεία σας. 

Αυτές οι ακριβείς πληροφορίες που θα δώσετε στον γιατρό θα τον βοηθήσουν να κάνει πιο γρήγορη και πιο έγκυρη διάγνωση ώστε να δώσει την καλύτερη δυνατή θεραπεία. Αν έχετε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας:


  • ασυνήθιστα μεγάλη αιμορραγία
  • πυρετό
  • πολύ έντονο πόνο
  • ναυτία και εμετό
  • αιμορραγία που διαρκεί πάνω από 7 μέρες
  • αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση κι ενώ δεν είχατε περίοδο τον τελευταίο χρόνο


Συμπέρασμα

Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και αυτό ισχύει για τον εμμηνορρυσιακό κύκλο των γυναικών. Ενώ, γενικώς, θεωρείται ότι ο κύκλος διαρκεί 28 ημέρες μπορεί να παρατηρηθεί χρονικό εύρος από 28 έως και 40 ημέρες. 

Περιστασιακά ανωμαλίες του κύκλου μπορούν να συμβούν για μια σειρά από λόγους όπως το χρόνιο στρες, η απώλεια βάρους ή η παχυσαρκία κτλ. 

Αν παρατηρήσατε ότι ο κύκλος σας έγινε μη συνηθισμένος τελευταία ή «χάσατε» εντελώς μια περίοδο και γνωρίζετε δεδομένα ότι δεν είστε έγκυος, τότε θεωρείται απαραίτητο να μιλήσετε με τον γιατρό σας. Όσο πιο σύντομα υπάρξει διάγνωση τόσο το καλύτερο για τη θεραπεία. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .