Shape
carespot.gr
carespot.gr

Οι άντρες ή οι γυναίκες έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής;

4 Φεβρουαρίου 2021

Ήξερες ότι τα καρδιακά νοσήματα ευθύνονται για έναν στους τρεις θανάτους παγκοσμίως, ανεξαρτήτως φύλου, παραμένοντας ο Νο1 λόγος απώλειας ζωής σε γυναίκες και άνδρες; Ήξερες ότι από το 1984 μέχρι σήμερα περισσότερες γυναίκες χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους εξαιτίας καρδιακών νοσημάτων; Αλήθεια, έχεις αναρωτηθεί ποτέ αν και τι ρόλο παίζει το φύλο σου σε ένα καρδιακό επεισόδιο; Είναι ουκ ολίγες οι ερωτήσεις που αξίζουν απαντήσεις οι οποίες ωστόσο είναι δύσκολες αφού οι επιστημονικές μελέτες είναι πολλές και χρονοβόρες και συχνά η μία έρχεται να ανατρέψει μέρος συμπερασμάτων μιας προηγούμενης.

Φαινομενικά η γυναικεία καρδιά είναι ίδια με ενός άντρα, ωστόσο κάποιες αρκετά πρόσφατες έρευνες υπογραμμίζουν πως υπάρχουν ουκ ολίγες σημαντικές διαφορές. Π.χ. η γυναικεία καρδιά είναι συνήθως μικρότερη όπως και άλλα εσωτερικά όργανα σε σχέση με τους άνδρες. Αυτό σημαίνει πως και κάποια εσωτερικά της τοιχώματα, αναλογικά, είναι πιο λεπτά. Επίσης μια γυναικεία καρδιά χτυπάει πιο γρήγορα από μια ανδρική και αποβάλλει περίπου 10% λιγότερο αίμα με κάθε χτύπο. Όταν μια γυναίκα είναι αγχωμένη, ο καρδιακός της παλμός αυξάνεται και η καρδιά της αποβάλλει περισσότερο αίμα. Όταν ένας άντρας είναι αγχωμένος οι αρτηρίες του σφίγγουν αυξάνοντας την πίεση του αίματος. Κατά πως φαίνεται λοιπόν υπάρχει διαφορά του φύλου στα συμπτώματα, τη θεραπεία και τα αποτελέσματα ενός καρδιακού επεισοδίου.


1. Οι θηλυκοί παράγοντες ενός καρδιακού επεισοδίου

Ασθένειες που αφορούν μόνο γυναίκες όπως π.χ. η ενδομητρίωση, οι πολυκυστικές ωοθήκες και η αύξηση του διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης κατά την εγκυμοσύνη αυξάνουν την πιθανότητα στεφανιαίας νόσου. Η ενδομητρίωση ειδικότερα έχει παρατηρηθεί ότι αυξάνει, κατά 400%, τον κίνδυνο καρδιακού στις γυναίκες κάτω των 40 ετών. Επίσης οι γυναίκες μοιράζονται με τους άνδρες τους ίδιους... παραδοσιακούς παράγοντες για εμφάνιση καρδιακού επεισοδίου, όπως υψηλή πίεση, δείκτες σάκχαρου και χοληστερίνης και φυσικά το κάπνισμα και η παχυσαρκία. Προφανώς και στις γυναίκες, όπως και στους άνδρες, υπάρχει ο κληρονομικός παράγοντας.


2. Σε μεγαλύτερη ηλικία οι γυναίκες

Οι μελέτες έχουν δείξει ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με καρδιακό επεισόδιο σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία από τους άντρες. Ο θηλυκός μέσος όρος εμφάνισης επεισοδίου στις γυναίκες είναι τα 70 με 72 χρόνια ενώ στους άντρες τα 65 με 66. Ρόλο παίζουν και τα οιστρογόνα που προσφέρουν προστασία στις γυναίκες μέχρι την εμμηνόπαυση.


3.Διαφορετικά συμπτώματα

Οι άνδρες όταν περιγράφουν το καρδιακό επεισόδιο αναφέρονται κυρίως σε πόνο στο στήθος. Τέτοιο μπορεί να αισθανθούν και οι γυναίκες ωστόσο εκείνες αναφέρονται και σε ελαφρώς διαφορετικά συμπτώματα. Ουσιαστικά πρόκειται για προειδοποιήσεις του οργανισμού 3-4 εβδομάδες πριν από το περιστατικό. Ποιά είναι τα σήματα που στέλνει ο οργανισμός για το κακό που έρχεται;

α) Έντονη αδυναμία και κόπωση ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα όπως το στρώσιμο του κρεβατιού.

β) Δυσκολία στην αναπνοή και εφίδρωση.

γ) Πόνος στο λαιμό, την πλάτη ή το σαγόνι.


4.Δύσκολη η διάγνωση στις γυναίκες

Μια αγγειογραφία που λαμβάνεται κατά τον καρδιακό καθετηριασμό είναι το στάνταρ τεστ που επιβεβαιώνει το φράξιμο στις καρδιακές αρτηρίες. Ωστόσο, στις γυναίκες συχνά είναι δύσκολο να διαγνωστεί από τη στεφανιογραφία και ειδικά το επεισόδιο που έχει επηρεάσει τις μικρότερες αρτηρίες. Γι' αυτό μια γυναίκα στην οποία οι εξετάσεις της δείχνουν, εκ πρώτης, «καθαρές» συνεχίζει να έχει συμπτώματα που πρέπει να δει ένας εξειδικευμένος καρδιολόγος.


5.Πιο «σκληρό» το γυναικείο επεισόδιο

Οι γυναίκες συνηθίζουν να βιώνουν δυσκολότερα τις επόμενες μέρες μετά από ένα καρδιακό επεισόδιο. Συχνά απαιτείται μεγαλύτερη σε διάρκεια νοσηλεία ενώ μεγαλύτερο ποσοστό δεν τα καταφέρνει... Εκτιμάται ότι αυτό συμβαίνει επειδή είναι δυσδιάκριτα κάποια συμπτώματα μετά και η διάγνωσή τους καθώς και ότι παραμελούν να προσέξουν και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν όπως τον διαβήτη και την υψηλή πίεση.


6.Πιθανότερο στις γυναίκες το 2ο επεισόδιο

Μετά από ένα καρδιακό οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο θρόμβου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσει σε 2ο καρδιακό. Κι αυτό γιατί συχνά υποτιμάται η κατάσταση και δεν λαμβάνουν την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή για την αποφυγή

θρόμβων. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες υποφέρουν πιο συχνά από 2ο καρδιακό επεισόδιο.


ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ

Είτε είσαι γυναίκα, είτε άνδρας, δεν είναι ποτέ πολύ αργά να ρίξεις τις πιθανότητες να υποστείς καρδιακό επεισόδιο. Και ιδού τι μπορείς να κάνεις για να τα καταφέρεις:

α) Μην αρχίσεις το κάπνισμα ή αν το άρχισες, κόψτο

β) Γυμνάσου τακτικά, μίνιμουμ περπάτα για 30 λεπτά τη μέρα.

γ) Να καταναλώνεις αρκετά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και ψάρια και πιο σπάνια κρέας ενώ απόφυγε υδατάνθρακες και επεξεργασμένα τρόφιμα

δ) Πρόσεχε το βάρος σου, την αρτηριακή πίεση, τα λιπίδια και το δείκτη σακχάρου.


-Κλασικά συμπτώματα καρδιακού επεισοδίου

1) Πίεση, πόνος ή σφίξιμο στο κέντρο του στήθους

2) Πόνος ή δυσφορία κυρίως στο πάνω μέρος του σώματος, ειδικά σε ώμους, λαιμό και χέρια

3) Ιδρώτας


-Μη κλασικά συμπτώματα

1) Δύσπνοια

2) Αδυναμία

3) Ναυτία ή τάση για εμετό

4) Ζαλάδα

5) Πόνος στην πλάτη

6) Ανεξήγητη κόπωση


Info: Το 1997 μόνο το 30% των γυναικών αναγνώριζε ορθώς ότι τα καρδιακά νοσήματα αποτελούν τον βασικό λόγο θνητότητάς τους. Το 2012 αυτό το ποσοστό είχε σχεδόν (56%) διπλασιαστεί. Δυστυχώς ακόμα και τώρα αρκετές γυναίκες, κυρίως νεαρότερης ηλικίας, υποτιμούν το πόσο υψηλά θανάσιμα είναι τα καρδιακά νοσήματα. Ακόμα και στις μέρες μας χάνονται περισσότερες ζωές γυναικών κάθε χρόνο από 'κείνες που οφείλονται σε κάθε μορφή καρκίνου.


***Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν συμπεράσματα σοβαρών και πολυετών επιστημονικών ερευνών ωστόσο το #carespot συστήνει σθεναρά να συμβουλεύεστε τον γιατρό και τον φαρμακοποιό σας πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε συμβουλή ή πάρετε κάποιο σκεύασμα. 


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .