Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πανελλήνιες: Μυστικά για καλύτερη μνήμη και συγκέντρωση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

10 Ιουνίου 2021

Έχεις σπαταλήσει άπειρες ώρες διαβάσματος πριν από τις Πανελλήνιες. Πως θα σιγουρευτείς ωστόσο ότι τη μέρα που θα βρεθείς μπροστά στη λευκή κόλλα θα θυμηθείς όλα όσα κόπιασες να μελετήσεις; Να ξέρεις λοιπόν ότι η μνήμη και η συγκέντρωση είναι αποτέλεσμα και σκληρής... προπόνησης του εγκεφάλου σου. Πως θα τον προπονήσεις; Υπάρχουν τρόποι να το καταφέρεις. Η επιτυχία σου λοιπόν στις εξετάσεις εξαρτάται αποκλειστικά από σένα και είναι θέμα στρατηγικής και επιλογών που πρέπει να ακολουθήσεις και να κάνεις. Είσαι έτοιμη / ος; 


1) Κοιμήσου: Αν έχεις ακούσει άπειρες φορές στο παρελθόν τη φράση «το παιδί μου ξενυχτούσε μέρες διαβάζοντας για τις πανελλήνιες» να ξέρεις ότι αυτό πρέπει να είναι ο απόλυτος οδηγός... αποφυγής! Δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση μια τέτοια στρατηγική. Ένας κουρασμένος από την αϋπνία εγκέφαλος είναι ένας εγκέφαλος που απορροφά και συγκρατεί ελάχιστες από τις πληροφορίες που θα του δώσεις. Γι' αυτό κοιμήσου όσο πρέπει τόσο τις μέρες προετοιμασίας για τις Πανελλήνιες όσο και τη μέρα που θα πας να γράψεις. 

2) Φάε / πιες: Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να αρχίσεις τη μέρα του διαβάσματος ή των εξετάσεων από ένα πλήρες και χορταστικό πρωϊνό. Το έχει ανάγκη και ο εγκέφαλός σου, όχι μόνο το υπόλοιπο σώμα σου. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι μαθητές / σπουδαστές που έτρωγαν πλήρες και θρεπτικό πρωϊνό είχαν καλύτερη διάθεση για μάθηση και μπορούσαν να συγκρατούν καλύτερα τις πληροφορίες που τους δίνονταν στη διδασκαλία. Σημαντικό επίσης είναι μαζί με το φαγητό να καταναλώνεται και ικανοποιητική ποσότητα υγρών και κυρίως νερού. Ένας χυμός φυσικά αποτελεί μια επιπλέον εξαιρετική επιλογή. 

3) Γλυκό; Σοκολάτα ή φρούτα! Σε όλους αρέσουν τα γλυκά αλλά τις μέρες πριν από τις πανελλήνιες ή ανήμερα των εξετάσεων δεν συστήνεται να καταναλώνονται γλυκίσματα με πολλή ζάχαρη ή γλυκαντικές ουσίες. Αντιθέτως, μια εξαιρετική εναλλακτική αποτελεί η σοκολάτα και κυρίως η μαύρη αφού είναι υψηλής διατροφικής αξίας. Καλό επίσης κάνουν τα φρούτα που θρέφουν, ικανοποιούν την όρεξη για κάτι γλυκό, έχουν αντιοξειδωτική δράση και ενυδατώνουν.

4) Πρωτεΐνη: Τον εγκέφαλο και τη μνήμη βοηθάει και η πρωτεΐνη είτε ως συμπλήρωμα είτε μέσω τροφών. Κόκκινο κρέας, πουλερικά, αυγά, γαλακτοκομικά, θαλασσινά καθώς και καρύδια ή όσπρια περιέχουν ό,τι χρειάζεται ο εγκέφαλός σου. Η πρωτεΐνη όταν διασπάται μέσω της πέψης επανέρχεται στην αρχική της μορφή που περιλαμβάνει αμινοξέα τα οποία... φορτίζουν τον οργανισμό και τον κρατούν σε εγρήγορση.

5) Βιταμίνη Β: Η περίοδος πριν από τις εξετάσεις αλλά και η μέρα των εξετάσεων είναι γεμάτη στρες. Το σύμπλεγμα βιταμινών Β λοιπόν που έχει συνδεθεί με την υγεία του νευρικού συστήματος του ανθρώπου, την ενέργεια και τη βελτίωση της ψυχολογίας αποτελεί ιδανικό... σύμμαχο. Παράλληλα ενισχύει την απόδοση του εγκεφάλου βελτιώνοντας την ικανότητα απορρόφησης πληροφοριών και ανάκλησής τους από τον... σκληρό δίσκο όταν απαιτείται. Ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β συνίσταται αναμφίβολα καθώς και η κατανάλωση τροφών όπως τα όσπρια, οι ξηροί καρποί ή τα γαλακτοκομικά.

6) Ω-3 λιπαρά: Μιλάμε για πραγματικό υπερ-όπλο που επιβάλλεται να έχεις μαζί σου σε μια τόσο απαιτητική περίοδο ή μέρα όπως είναι των εξετάσεων. Είναι αποδεδειγμένο ότι τονώνουν τη μνήμη, τη πνευματική διαύγεια και γενικώς όλες τις λειτουργίες του εγκεφάλου. Και εδώ μπορεί να τα βρει κανείς σε υπέροχα και ασφαλή συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε τροφές όπως ο σολομός, ο τόνος ή τα αμύγδαλα.

7) Προπόνηση εγκεφάλου: Αφιέρωσε λίγο χρόνο στην περίοδο πριν από τις εξετάσεις για να λύσεις σταυρόλεξο, να παίξεις σουντόκου, σκάκι ή παιχνίδι που απαιτεί παρατηρητικότητα και μνήμη. Και τα περισσότερα απ' αυτά, προφανώς, θα τα κάνεις με κάποια παρέα. Το να μην απομονωθείς αλλά να συναναστραφείς με κόσμο θα κάνει καλό και στη μνήμη σου. 

8) Κάνε διάλειμμα / άκου μουσική: Εκτός του επαρκούς ύπνου στον οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα, σημαντικό είναι να δίνεις την ευκαιρία στον εγκέφαλό σου να ξεκουραστεί και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Κάνε μικρά διαλείμματα από το διάβασμα. Άκου μουσική ή βγες για έναν σύντομο περίπατο. Θα επιστρέψεις με καλύτερη διάθεση για να συνεχίσεις το διάβασμα. 


Extra info: Την περίοδο πριν από τις εξετάσεις φρόντισε να προγραμματίσεις μικρές αναζωογονητικές αποδράσεις. Πήγαινε έστω και για μερικές ώρες στην εξοχή να πάρεις καθαρό αέρα και να... αδειάσει το μυαλό σου. Σημαντικό επίσης είναι, αν γυμνάζεσαι, να μην αμελήσεις την επίσκεψη στο γυμναστήριο. Η εκγύμναση του σώματος γυμνάζει και το μυαλό. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .