Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πανελλήνιες: 10+1 tips για αποτελεσματικό διάβασμα

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

8 Ιουνίου 2021

Σε... πιάνει κρύος ιδρώτας στη σκέψη ότι πλησιάζουν οι εξετάσεις αφού φοβάσαι ότι δεν έχεις προετοιμαστεί όσο κατάλληλα πρέπει; Μην αγχώνεσαι. Έχεις το χρόνο κι εμείς έχουμε τις κατάλληλες συμβουλές προκειμένου να εμφανιστείς όπως πρέπει την κρίσιμη στιγμή που θα απλωθεί η λευκή κόλλα μπροστά σου και θα πρέπει να τη γεμίσεις με τις σωστές απαντήσεις στις ερωτήσεις που θα τεθούν. Πέρα από κόπο, δηλαδή πολύ διάβασμα, η επιτυχία στις εξετάσεις χρειάζεται και τρόπο, δηλαδή έξυπνη στρατηγική. Με τα tips που σου δίνουμε το μυαλό σου θα έχει τη μέγιστη δυνατή συγκέντρωση και απορρόφηση πληροφοριών ώστε να τις ανασύρεις από εκείνο την κατάλληλη στιγμή. Πάρε μολύβι και χαρτί και σημείωνε. 


1) Φτιάξε «περιβάλλον» μελέτης: Μην διαβάζεις όπου να 'ναι ή όπου βολεύεσαι. Να διαβάζεις εκεί που έχει αποτέλεσμα η μελέτη. Φτιάξε τον δικό σου χώρο μελέτης, ένα δικό σου «περιβάλλον» εργασίας. Φρόντισε να υπάρχει η απαιτούμενη απομόνωση ώστε να μην διασπάται η προσοχή σου διαρκώς.

2) Βάλε timeline = χρονοδιάγραμμα: Μην αρχίσεις το διάβασμα όταν αισθάνεσαι ότι έχεις διάθεση και μην τελειώνεις όταν κουραστείς. Μπες κανονικά σε mood μελέτης λες και πρόκειται για ωράριο εργασίας όπου επιβάλλεται να το τηρείς πιστά. Βάλε μικρούς (ημερήσιους) και μεσαίους (εβδομαδιαίους) στόχους σχετικά με την ύλη που πρέπει να καλύψεις. Φρόντισε να τηρείς τα χρονοδιαγράμματα ώστε να μην αναγκάζεσαι να διαβάζεις διπλές ώρες μετά για να καλύψεις το χαμένο έδαφος. 

3) Περίληψη / λεξιλόγιο: Μετά την πρώτη ανάγνωση σε ένα κεφάλαιο προσπάθησε να γράψεις μια σύντομη περίληψη ώστε να βεβαιωθείς ότι κατανόησες τη γενική ιδέα. Επίσης, υπογράμμισε τις άγνωστες λέξεις και ύστερα βεβαιώσου ότι βρήκες τι ακριβώς σημαίνουν ώστε να μη σε οδηγήσουν σε λάθη. Ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου σου θα σου κάνει καλό και στο παρόν και στο μέλλον. 

4) «Σπάσε» την ύλη: Αν τα κεφάλαια είναι μεγάλα και κουράζουν, φρόντισε να τα μικρύνεις. «Σπάσε» τα σε κομμάτια. Χώρισέ τα σε μικρότερα προσπαθώντας να βάζεις μια άνω τελεία εκεί που ολοκληρώνεται ένα θέμα. Αν το κάνεις αυτό θα γίνει πιο εύκολα κατανοητή η ύλη και δεν θα σε εξουθενώσει πνευματικά.

5) Ξεκίνα από τα... σκληρά: Προφανώς σε ολόκληρη την ύλη που σου έχει δοθεί υπάρχουν κεφάλαια που σου είναι πιο εύκολα και άλλα που δυσκολεύεσαι. Όταν αρχίζεις τη μελέτη λοιπόν φρόντισε να βάλεις σε προτεραιότητα τα δύσκολα. Όσο είναι ξεκούραστο το μυαλό σου θα μπορεί να απορροφά τις πληροφορίες, ακόμα και τις πιο δύσκολες. Αν αρχίσεις με τα εύκολα κι αφήσεις για πιο μετά τα δύσκολα, εκείνα θα γίνουν δυσκολότερα...

6) Κοιμήσου: Όσο κι αν αισθάνεσαι ότι σε πιέζει ο χρόνος και δεν θα προλάβεις να τελειώσεις την ύλη, μην ξενυχτάς για να διαβάσεις. Νομίζεις ότι κερδίζεις χρόνο αλλά στην πραγματικότητα χάνεις. Το κουρασμένο μυαλό απορροφά ελάχιστη πληροφορία και συνήθως δεν την συγκρατά. Γι' αυτό ακόμα και λίγο πριν από τις εξετάσεις, κοιμήσου επαρκώς ώστε όταν ξυπνήσεις το διάβασμα να είναι ουσιαστικό και αποτελεσματικό. 

7) Φάε / πιες: Ένα άδειο στομάχι κρατάει... άδειο και το μυαλό και την ικανότητά του να συγκεντρωθεί και να συγκρατήσει τις πληροφορίες. Η περίοδος που διαβάζεις για τις εξετάσεις δεν είναι η κατάλληλη περίοδος για κάνεις δίαιτα. Φάε ικανοποιητικά και φάει ποιοτικά. Μην το παρακάνεις γιατί ύστερα θα αισθανθείς υπνηλία. Επίσης έχε πάντα δίπλα στο βιβλίο ένα ποτήρι νερό. Μην αμελείς να ενυδατώνεσαι, το νερό το χρειάζεται ΚΑΙ ο εγκεφαλός σου. 

8) Μην αγχώνεσαι: Προφανώς είναι σημαντικές οι εξετάσεις αλλά να έχεις πάντα στο νου ότι δεν είναι και το... τέλος του κόσμου. Θα υπάρχει και δεύτερη ευκαιρία, αν δεν τα καταφέρεις τώρα. Ψυχραιμία λοιπόν γιατί το άγχος είναι ο χειρότερος... συνοδοιπόρος της ζωής, όχι μόνο της διαδρομής ως τις εξετάσεις. 

9) Αντάλλαξε σημειώσεις: Η μελέτη με τους φίλους δεν συνίσταται γιατί είναι εύκολο να αποσπάσει ο ένας την προσοχή του άλλου. Ωστόσο που και που καλό είναι να βρίσκεστε για να λύνετε ο ένας την απορία του άλλου και παράλληλα να ανταλλάσσεται σημειώσεις. Είναι σημαντικό να σιγουρευτείς πως έχεις όλη την ύλη που χρειάζεται και παράλληλα να ακούσεις την οπτική και ενός άλλου ανθρώπου σε κάτι που προσπαθείς να κατανοήσεις. 

10) «Καθάρισε» το μυαλό: Μην μιλάς και μην σκέφτεσαι διαρκώς την ύλη και τις εξετάσεις. Δώσε την ευκαιρία στο μυαλό να «αδειάσει» και να ξεκουραστεί. Στο ημερήσιο χρονοδιάγραμμα βάλει και μια ώρα για έναν περίπατο, έναν καφέ ή ένα (βιντεο)παιχνίδι με φίλους ή χωρίς. Δες το και σαν επιβράβευση για όλο τον κόπο που κάνεις. 

10+1) Γίνε... δάσκαλος: Αισθάνεσαι ότι κατανόησες πλήρως όσα διάβασες και δεν χρειάζεσαι επανάληψη; Κάνε το τεστ της... διδασκαλίας. Προσπάθησε να εξηγήσεις αυτό που διάβασες σε ένα άλλο πρόσωπο της οικογένειας ή του φιλικού περιβάλλοντος. Αν καταλάβει όσα του πεις, είσαι σε καλό δρόμο. Αν όχι, γρήγορα επανάληψη! Όπως και να 'χει θα έχεις κέρδος. Ακόμα και οι ερωτήσεις που θα σου κάνει θα σου δώσουν να καταλάβεις πιθανώς τι δεν έχεις κατανοήσει πλήρως και εσύ. 



ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .