Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πότε λήγει το αντηλιακό σου και γιατί πρέπει να πάρεις άλλο;

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

22 Ιουνίου 2021

«Μπορώ να χρησιμοποιήσω το αντηλιακό που αγόρασα πέρυσι και φέτος; Θα με προστατέψει από τις βλαβερές ακτίνες του ηλίου ή όχι»; Είναι βέβαιο πως την έχετε κάνει τη συγκεκριμένη ερώτηση πολλές φορές. Και αν δεν την έχετε κάνει σ' αυτούς που πρέπει, δηλαδή έναν δερματολόγο ή έναν φαρμακοποιό, θα έχετε πάρει διάφορες απαντήσεις. Μόνο που αυτές οι απαντήσεις, πιθανώς, ΔΕΝ θα είναι οι σωστές. Τα αντηλιακά έχουν ημερομηνία λήξης και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μετά το πέρας αυτής καθώς τα φίλτρα τους δεν θα έχουν ισχύ. Με απλά λόγια, θα το βάζετε και δεν θα σας παρέχει καμία προστασία από τον ήλιο και θα παθαίνετε εγκαύματα


Ωστόσο, πέρα από την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία (π.χ. EXP 5/2024 δηλαδή λήγει τον Μάιο του 2024), υπάρχει και κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε. Μια δεύτερη ημερομηνία λήξης. Κι αυτή αφορά το μέχρι πόσο καιρό ΜΕΤΑ το άνοιγμα της συσκευασίας είναι ενεργά τα φίλτρα του αντηλιακού. Αν παρατηρήσετε θα δείτε πάνω στη συσκευασία μια μικρή ζωγραφιά (που απεικονίζει ένα μπουκάλι / κουτάκι που ανοίγει) και δίπλα 12Μ ή 6Μ. Το πρώτο σημαίνει ότι το αντηλιακό κάνει δουλειά μέχρι και 12 μήνες (ο πιο πιθανός αριθμός) μετά το άνοιγμα της συσκευασίας ενώ το δεύτερο για 6 μήνες. 


Αν δεν θυμάστε με σιγουριά πότε ανοίχτηκε το προϊόν, παρατηρήστε την υφή του. Αν έχει φουσκάλες ή όγκους σημαίνει ότι έχει λήξει ή έχει υποστεί βλάβη από υψηλή θερμοκρασία ή υγρασία και θα πρέπει να το πετάξετε. Να θυμάστε ότι το αντηλιακό πρέπει να μην μένει εκτεθειμένο στον ήλιο γιατί θα καταστραφεί από την υψηλή θερμοκρασία. Καλό είναι να μένει στη σκιά (ακόμα και τυλιγμένο σε μια πετσέτα) ή στην τσάντα σας όσο είστε στην παραλία και σε θερμοκρασία δωματίου στο σπίτι. Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να μένει αντηλιακό για το επόμενο καλοκαίρι. Το ότι σας έχει περισσέψει σημαίνει πως, κακώς, χρησιμοποιήσατε λιγότερη ποσότητα απ' όση έπρεπε το προηγούμενο καλοκαίρι... 


Extra tip1: Το ληγμένο αντηλιακό όχι μόνο δεν θα προσφέρει προστασία από τις ακτίνες του ήλιου αλλά ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα σας. 

Extra tip2: Να θυμάστε ότι το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται περίπου 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .