Shape
carespot.gr
carespot.gr

Που οφείλεται ο σακχαρώδης διαβήτης και πως αντιμετωπίζεται

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

24 Μαρτίου 2021

Το 2019 περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι (μεταξύ 20 και 79 ετών) παγκοσμίως ζούσαν με διαβήτη και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2045 ο αριθμός θα ανέβει στα 700 εκατ. αφού η τάση είναι αυξητική. Το 79% των ανθρώπων αυτών ζούσαν σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα. Ένας στους πέντε ανθρώπους πάνω από 65 ετών έχει διαβήτη ενώ ένας στους δύο από τους 463 εκατ.ασθενείς δεν διαγνώστηκε καθόλου ή διαγνώστηκε καθυστερημένα. Τώρα λοιπόν που τραβήξαμε την προσοχή σας για τα καλά, ας μιλήσουμε γι' αυτό το σοβαρό ζήτημα υγείας. Ένα ζήτημα που, ευτυχώς, αντιμετωπίζεται αρκεί να υπάρχει σωστή διάγνωση και συνέπεια στη θεραπεία.

Τι είναι ο Σ.Δ., δηλαδή ο σακχαρώδης διαβήτης; Αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού με συνέπεια την αύξηση των τιμών γλυκόζης στο αίμα. Η διαταραχή δεν αφορά μόνο το μεταβολισμό των υδατανθράκων αλλά και άλλων βασικών συστατικών που συναντάμε στις τροφές, π.χ. λίπη και πρωτεΐνες. Στη βάση αυτού του προβλήματος βρίσκεται η ανεπάρκεια μιας ορμόνης του παγκρέατος, της ινσουλίνης. Η ανεπάρκεια αυτή αφορά είτε μειωμένη παραγωγή της ορμόνης, είτε αυξημένες ανάγκες του οργανισμού στις οποίες το πάγκρεας δεν μπορεί να ανταποκριθεί.


Τύποι:

Α) Τύπου 1 που είναι ο νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος και αφορά πιο μικρούς σε ηλικία ανθρώπους. Τα παγκρεατικά κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη καταστρέφονται με από αντισώματα που παράγει ο οργανισμός. 

Β) Τύπου 2 ή ενηλίκων. Τον χαρακτηρίζει αυξημένη αντίσταση του οργανισμού στην ινσουλίνη με αποτέλεσμα όση παράγεται να μην επαρκεί για τις μεταβολικές ανάγκες. Να σημειωθεί πως τα τελευταία χρόνια, λόγω αύξησης παχυσαρκίας σε παιδιά, αγγίζει και μικρότερες ηλικίες. 

Γ) Κύησης. Αφορά τις γυναίκες καθώς στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να εμφανίσουν αύξηση στο σάκχαρο του αίματος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε αιτίες που προϋπήρχαν της κύησης (π.χ. διαβήτης τύπου 1) ή σε άλλες που έχουν άμεση συνάρτηση με την εγκυμοσύνη. 


Αιτίες:

Η εμφάνιση διαβήτη, όπως θα εξηγήσουμε και πιο κάτω, μπορεί να έχει και κληρονομικά αίτια ή να αφορά (για γυναίκες) εγκυμοσύνη. Αν ωστόσο δεν μιλάμε για κάτι κληρονομικό μπορούμε να προλάβουμε το κακό εφόσον λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας και προσέξουμε κάποια... SOS. Υψηλοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση σακχαρώδη διαβήτη είναι η κακή διατροφή και η παχυσαρκία και η έλλειψη άθλησης σε συνδυασμό με την καθιστική ζωή. Είναι ζωτικής σημασίας ένα άτομο και να αθλείται και να φροντίζει να τρώει ισορροπημένα και υγιεινά και να ελέγχει τακτικά το σωματικό του βάρος για να μην... ξεφεύγει. Ένας άνθρωπος που αθλείται και βάζει μέτρο στο τι τρώει και κινείται γύρω από τη μεσογειακή διατροφή (σ.σ.: προτίμηση σε ελαιόλαδο, αποφυγή τροφών με χαμηλά και κορεσμένα λιπαρά, κατανάλωση αρκετών φρούτων και λαχανικών) κινδυνεύει πολύ λιγότερο έως καθόλου. 


Συμπτώματα: 

  • Έντονη δίψα
  • Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα για ούρηση
  • Ξηρό στόμα
  • Θάμπωμα στην όραση
  • Αίσθημα κόπωσης
  • Ανεξήγητη απώλεια βάρους


Αντιμετώπιση:

Εφόσον υπάρξει θετική διάγνωση σε διαβήτη, ο ασθενής οφείλει να προσέξει τη διατροφή του και να αρχίσει να γυμνάζεται καθώς και τα δύο θεωρούνται κομβικά στην αντιμετώπιση. Φυσικά, κατόπιν συνεννόησης με τον γιατρό, θα ακολουθήσει και τις ανάλογες αγωγές, κάποιες προληπτικές παρεμβάσεις και φυσικά τακτικό ιατρικό έλεγχο για πιθανές επιπλοκές και εξίσου τακτικές μετρήσεις δεικτών σακχάρου. 



Extra info1: Ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη και γι'αυτό συνίσταται να υποβάλλονται σε προ-συμπτωματικό έλεγχο (καταμέτρηση γλυκόζης νηστείας). Σ' αυτή την κατηγορία ανήκουν άτομα άνω των 45 ετών, παχύσαρκα, ιστορικό διαβήτη στην οικογένεια, γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδί κοντά στα 4 κιλά, με υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο, γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, που καταναλώνουν φάρμακα που προκαλούν διαβήτη π.χ. κορτιζόνη. 

Extra info2: Οι επιπλοκές του Σ.Δ. διακρίνονται σε άμεσες και μεσομακροπρόθεσμες. Οι άμεσες είναι το διαβητικό κώμα και η υπογλυκαιμία που μπορούν να θέσουν σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του ασθενή. Μεσομακροπρόθεσμα ο διαβήτης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες σε όλους τους ιστούς και σε όλα τα όργανα, π.χ. τα μάτια, τα νεφρά, τα νεύρα, τα αγγεία, τα πόδια, την καρδιά κ.τ.λ.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι παραπάνω πληροφορίες αποτελούν συμπεράσματα σοβαρών και μακχροχρόνιων ιατρικών και επιστημονικών ερευνών ωστόσο η ομάδα του #carespot συστήνει απολύτως να εξετάζεστε και να συμβουλεύεστε από τον προσωπικό σας γιατρό πριν ακολουθήσετε τη συμβουλή οποιουδήποτε. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .