Shape
carespot.gr
carespot.gr

Πρήζονται τα πόδια; Πιθανές αιτίες και σοβαροί κίνδυνοι για την υγεία

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

28 Ιουλίου 2021

Αν υπάρχουν μέλη του σώματός μας που δικαιούνται να ζητήσουν... βαρέα και ανθυγιεινά αυτά είναι τα πόδια. Μας κουβαλούν όλες τις ώρες. Όλο το βάρος από το υπόλοιπο σώμα «πέφτει» εκεί. Λογικό λοιπόν είναι να κουράζονται υπερβολικά. Ειδικά οι άνθρωποι που μένουν, λόγω δουλειάς, αρκετές ώρες όρθιοι υποφέρουν. Δοκιμάζονται οι αντοχές των ποδιών τους τα οποία συχνά «διαμαρτύρονται». Ποιός είναι ο τρόπος της «διαμαρτυρίας»; Μα φυσικά το πρήξιμο. Όλοι, κάποιες φορές, αισθανθήκαμε τα πόδια μας βαριά και ελαφρώς πρησμένα μετά από μια κοπιαστική μέρα που περπατήσαμε πολύ και μείναμε όρθιοι για ώρες. Ας μάθουμε λοιπόν κάποια πράγματα παραπάνω για το πρήξιμο των ποδιών που μπορεί απλά να σημαίνει κόπωση ή να... κρύβει κάτι πιο σοβαρό. 

Το πρήξιμο μπορεί να παρατηρηθεί σε κάθε σημείο των ποδιών, από πατούσες μέχρι μηρούς. Προκύπτει από συγκέντρωση / κατακράτηση υγρού (σε φλέβες ή ιστούς) είτε λόγω φλεγμονής. Αρκετές αιτίες, όπως προαναφέραμε, αναγνωρίζονται εύκολα και δεν θέτουν ιδιαίτερα σε κίνδυνο την υγεία μας. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως αποτελεί προειδοποίηση για κάτι άλλο που χρήζει άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης. Το πρήξιμο (ή αλλιώς οίδημα) από συσσώρευση υγρών λέγεται και περιφερικό και προκαλείται από διαταραχή κυκλοφορικού / λεμφικού συστήματος ή νεφρών. Επίσης ενδέχεται να κάνει την εμφάνισή του ύστερα από αρκετές ώρες ορθοστασία ή κάθισμα σε καρέκλα. Συνοπτικά λοιπόν, στα πιθανά αίτια συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:


  • Καρδιακό πρόβλημα (ανεπάρκεια / μυοκαρδιοπάθεια / περικαρδίτιδα)
  • Φλεβική θρόμβωση / ανεπάρκεια / θρομβοφλεβίτιδα
  • Νεφρική ανεπάρκεια / χρόνια νεφρική ασθένεια / νεφρωσικό σύνδρομο
  • Ηπατική κίρρωση
  • Θεραπεία ορμονών
  • Λεμφοίδημα
  • Εγκυμοσύνη
  • Φάρμακα για διαβήτη / πίεση
  • Μεγάλη ορθοστασία / καθιστή θέση
  • Τραυματισμός / φλεγμονή / διάστρεμμα / κάταγμα / ρήξη αχίλλειου τένοντα
  • Κύστη Baker
  • Δερματική λοίμωξη
  • Ουρική αρθρίτιδα / οστεοαρθρίτιδα / ρευματοειδής αρθρίτιδα


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ ΑΝ ΤΟ ΠΡΗΞΙΜΟ ΣΥΝΟΔΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ: Πόνο στο στήθος, λιποθυμία, ζαλάδα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή.


Extra tip1: Αν τα πόδια σου πρήζονται συχνά και δεν σχετίζονται με σοβαρή ασθένεια τότε απόφυγε τα στενά δετά παπούτσια, τα ψηλά τακούνια αν είσαι γυναίκα, τα στενά παντελόνια και τα κολάν. Αν εργάζεσαι σε γραφείο το υποπόδιο που κρατάει τα πόδια λίγο πιο ψηλά βοηθάει όπως και οι κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης. Επίσης πιες αρκετά υγρά (κυρίως νερό) και περιόρισε το αλάτι. 

Extra tip2: Όταν επιστρέψεις σπίτι με πρησμένα πόδια βγάλε αμέσως παπούτσια και κάλτσες και ξάπλωσε στον καναπέ και άπλωσε για 10 λεπτά τα πόδια σ' ένα σκαμπό. Κάνε ποδόλουτρο και δροσερό ντους και λίγο μασάζ στα πόδια. Κάνε χρήση ειδικού ανακουφιστικού τζελ / κρέμας για τα πόδια. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .