Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ρινική υγιεινή: Γι' αυτό «μπουκώνεις» συχνά εσύ και το παιδί σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Φεβρουαρίου 2021

Είναι κρίμα που «χρειάστηκε» να... χτυπηθεί ο πλανήτης από μια πανδημία όπως αυτή του covid-19 για να αρχίσουμε να μιλάμε για τη σπουδαιότητα της ρινικής υγιεινής. Από την άλλη, έστω και για τους λάθος λόγους και έστω και πολύ αργά, είναι κέρδος που επιτέλους μπήκε στο... τραπέζι αυτή η σημαντική για τη γενικότερη υγεία μας κουβέντα. Στον περισσότερο κόσμο υπήρχε μια εντελώς λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την υγιεινή του εσωτερικού της μύτης και σύμφωνα μ' αυτή αποτελεί διαδικασία αντιμετώπισης και ανακούφισης προβλημάτων ή μετεγχειρητική (π.χ. επέμβαση διαφράγματος) ρουτίνα. 

Όμως, στην πραγματικότητα, ισχύει το αντίθετο αφού η ρινική υγιεινή, εκτός του ότι βελτιώνει στον μέγιστο βαθμό την αναπνοή μας, αποτελεί πρόληψη για μια σειρά θεμάτων υγείας που μπορεί να προκύψουν. Ο ρινικός καθαρισμός επιβάλλεται να γίνει καθημερινότητα σε όλους όπως π.χ. το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Έτσι θα παρέχουμε προστασία στο αναπνευστικό μας σύστημα και θα υψώσουμε ασπίδα στην εξάπλωση ιών και βακτηρίων σε άλλα όργανά μας όπως τα αυτιά, ο λάρυγγας, οι βρόγχοι, τα μάτια. Με τον ρινικό καθαρισμό κάνουμε το πρώτο βήμα για να προστατέψουμε αποτελεσματικά και προληπτικά τις ωτορινολαρυγγολογικές (ΩΡΛ) επιπλοκές. 


Χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο

Μία ακόμα λανθασμένη αντίληψη σχετικά με τον ρινικό καθαρισμό αποτελεί ότι αυτός αφορά ιώσεις και κρυολογήματα, δηλαδή μας αφορά τους κρύους μήνες του έτους και ειδικά τους χειμερινούς. Ωστόσο ο ρινικός καθαρισμός είναι επιβεβλημένος 12 μήνες το χρόνο. Βλέπετε, η μύτη μας μπορεί να «τρέχει» και να συμφορηθεί και την άνοιξη λόγω αλλεργιών και της γύρης, και το καλοκαίρι λόγω της σκόνης και του νέφους, φυσικά και το φθινόπωρο που πιάνουν τα πρώτα κρύα. 


Ενήλικες, παιδιά, μωρά

Σημαντικό επίσης είναι να γίνει σαφές ότι τα προϊόντα για τον ρινικό καθαρισμό δεν αφορούν, μόνο, τους ενήλικες. Αφορούν κάθε άνθρωπο από τους πρώτους μήνες ζωής! Ναι, καλά διαβάσατε. Αφορά και τα παιδιά αλλά ακόμα και τα βρέφη. Οι παιδίατροι τον συνιστούν αφού μειώνει τα «επεισόδια» κρυολογημάτων σχεδόν μέχρι και 50% και τον κίνδυνο εμφάνισης άλλων επιπλοκών όπως η ωτίτιδα και η βρογχιολίτιδα (κατά 75%!) που θα κάνει το μωρό σας να υποφέρει και να γκρινιάζει. Επίσης, με την ενυδάτωση της ρινικής κοιλότητα υγροποιούνται οι ρινικές εκκρίσεις και η βλέννη απομακρύνεται φυσικά. Επίσης, ο ρινικός καθαρισμός σε μωρά μειώνει τη χρήση φαρμακευτικών αγωγών για την αντιμετώπιση πυρετών. 

Όσον αφορά στα μεγαλύτερα παιδιά, ο ρινικός καθαρισμός αποτελεί ένα τείχος προστασίας στην πληθώρα βακτηρίων και ιών που συναντούν στις συναναστροφές τους με άλλα παιδιά σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία. Επειδή το ανοσοποιητικό του παιδιού δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως χρειάζεται βοήθεια να καταπολεμήσει κάθε τι. Οι μελέτες εξάλλου έχουν δείξει ότι ένα παιδί περίπου 2 ετών «πιάνει» περίπου 10 κρυολογήματα σε μία χρονιά!


Στο διά ταύτα, αυτό που πρέπει να κάνουμε λοιπόν είναι διαλέξουμε το κατάλληλο προϊόν για κάθε περίσταση και κάθε ηλικία. Είναι φυσικά προϊόντα, συνήθως από 100% θαλασσινό νερό. Υπάρχουν υπέρτονα, ήπια και φυσικά ειδικά για παιδιά και βρέφη. 


Extra tip: Έχει επιβεβαιωθεί επιστημονικά ότι μειώνονται οι μέρες θεραπείας μετεγχειρητικά περίπου στο μισό εφόσον χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα προϊόντα για ρινικό καθαρισμό.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .