Shape
carespot.gr
carespot.gr

Σύκο, ένα (ακόμα) φάρμακο της φύσης προς τον άνθρωπο

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

12 Αυγούστου 2021

Είναι φρούτο και όμως σε κάνει να νομίζεις ότι αποτελεί κυριολεκτικά γλυκό. Η γεύση του είναι υπέροχη αλλά εξίσου υπέροχα είναι τα καλά που κάνει στον οργανισμό σου. Περιέχει περίπου 83% (φυσικά) σάκχαρα, ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών και των δοντιών. Μάλιστα, επειδή το ασβέστιο που περιέχει είναι σε σημαντική ποσότητα, προστατεύει από ασθένειες όπως η οστεοπενία, η οστεοπόρωση και η αρθρίτιδα.

Επιπρόσθετα, σ' ένα σύκο συναντάμε βιταμίνες Α, Β και C και κάλιο που συνεισφέρει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Και η λίστα των θετικών για τον οργανισμό και την υγεία δεν σταματάει εδώ. Στα σύκα υπάρχουν φυτικές ίνες που δημιουργούν αίσθημα πληρότητας στομάχου με συνέπεια ο άνθρωπος να τρώει λιγότερο και να διατηρεί στα σωστά επίπεδα το βάρος του. Επίσης οι φυτικές ίνες είναι γνωστές για το πόσο συνεισφέρουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου και του πεπτικού συστήματος. Μόνο τυχαίο δεν είναι που χρησιμοποιούνταν στην αρχαία ιατρική ως καθαρτικά

Αυτό το υπέροχο φρούτο είναι και πηγή σιδήρου και φυλλικού οξέος, άρα ενδείκνυται η κατανάλωσή του για άτομα με αναιμία καθώς και γυναίκες που θηλάζουν ή είναι αδιάθετες. Οι θερμίδες του σύκου δεν ξεπερνούν τις 40, συνεπώς δεν υπάρχει καμία ανησυχία για το βάρος. Και η λίστα των πολλών θετικών ολοκληρώνεται με την αντιοξειδωτική δράση του σύκου. 


Extra info1: Η συκιά αποτελεί ένα από τα πιο αρχαία δέντρα που καλλιέργησε ο άνθρωπος (περίπου το 7.000 π.Χ.!) ενώ αναφέρεται και στη Βίβλο. Καλλιεργήθηκε στην Αίγυπτο από όπου μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαιότητας οι αθλητές κατανάλωναν σύκα για πάρουν ενέργεια. 

Extra info2: Τα σύκα διατίθενται και αποξηραμένα σε διάφορες μορφές. 

Extra info3: Η εποχή του σύκου είναι προς το τέλος του καλοκαιριού και την αρχή του φθινοπώρου. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .