Τα «μην» και τα «πρέπει» για το σωστό ντους
18 Μαΐου 2021
Καλοκαίρι. Η θερμοκρασία ανεβαίνει και μαζί μ' αυτή αυξάνεται η ποσότητα του ιδρώτα που βγαίνει από το δέρμα σου και μεγαλώνει η συχνότητα των επισκέψεών σου στη μπανιέρα / ντουσιέρα. Αλήθεια έχεις τη βεβαιότητα ότι γνωρίζεις όλους τους κανόνες για το σωστό πλύσιμο του σώματός σου; Αν νομίζεις ότι δεν υπάρχουν τέτοιοι και πως είναι μια απλή διαδικασία, κάνεις μεγάλο λάθος. Υπάρχουν κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρείς αφενός για να παραμένει υγιές και λαμπερό το δέρμα σου και αφετέρου να μοσχομυρίζεις στους γύρω σου. Ποιά είναι αυτά τα dos and don'ts, ή αλλιώς αυτοί οι κανόνες; Ιδού:
DOS
- Βεβαιώσου ότι η θερμοκρασία του νερού είναι σωστή. Ιδανικό είναι το χλιαρό νερό και όχι το καυτό που μπορεί να προτιμάς αφού η υψηλή θερμοκρασία αφυδατώνει το δέρμα σου και απομακρύνει τα φυσικά του έλαια. Είναι καλή ιδέα επίσης να αφήσεις λίγο δροσερό προς κρύο νερό να τρέξει στο φινάλε του ντους για να κλείσουν οι πόροι (που άνοιξαν λόγω της ζέστης του νερού) και να εγκλωβίσουν την υγρασία.
- Χρησιμοποίησε σφουγγάρι για να πλυθείς στο σώμα. Όχι μόνο κρατάει το τζελ και πλένεσαι καλύτερα αλλά κάνει και μια απαλή απολέπιση απομακρύνοντας βρωμιές και νεκρά κύτταρα.
- Πλύνε το πρόσωπό σου μέσα στη μπανιέρα / ντουσιέρα με το που τελειώσεις το πλύσιμο του σώματος και πριν βγεις. Γιατί; Επειδή λόγω του ζεστού νερού με το οποίο πιθανώς θα πλυθείς θα ανοίξουν οι πόροι και το σαμπουάν (εφόσον λουστείς ταυτόχρονα) θα εισχωρήσει στο δέρμα του προσώπου και θα προκαλέσει ακμή. Γι' αυτό πλύνε κατευθείαν με το κατάλληλο καθαριστικό το πρόσωπο και ξέπλυνε με κρύο νερό για να κλείσουν οι πόροι και να παραμείνει εσωτερικά η υγρασία.
- Βάλε ενυδατική ή γαλάκτωμα αμέσως μετά. Ποτέ, μα ΠΟΤΕ, μην παραλείψεις αυτό το βήμα! Παρότι αισθάνεσαι σιγουριά ότι το σώμα είναι αρκετά ενυδατωμένο αμέσως μετά το ντους βάλε ενυδατική λοσιόν ή κρέμα. Χάρη σ' αυτή την κίνηση θα... κλειδώσεις την υγρασία στο δέρμα σου και να μείνει ενυδατωμένο και δεν θα... αποξηραθεί.
DON'TS
- Μην πλένεις με το τζελ σώματος το πρόσωπο. Δεν είναι όλα, για όλα. Χρησιμοποίησε άλλο καθαριστικό για το σώμα και άλλο για το πρόσωπο. Δεν έχουν τις ίδιες ανάγκες γι' αυτό και επιβάλλεται να αγοράσεις διαφορετικά προϊόντα.
- Μην το παρακάνεις με την απολέπιση. Προφανώς και είναι επιβεβλημένη η χρήση απολεπιστικού αφού βοηθάει στο να απομακρυνθεί το νεκρό δέρμα και να φρεσκαριστεί. Όμως αν η απολέπιση (scrub) είναι πιο συχνή απ' όσο πρέπει, τα αποτελέσματα θα είναι αντίθετα. Το δέρμα θα τραυματιστεί και θα ερεθιστεί. Μία, το πολύ δύο, φορές την εβδομάδα πρέπει να γίνεται απολέπιση.
- Μην αφήνεις την πετσέτα και το σφουγγάρι σου υγρά μετά το μπάνιο. Αποτελούν τον ιδανικό... τόπο ανάπτυξης βακτηρίων και το τελευταίο που θες είναι να χρησιμοποιήσεις μετά ξανά κάτι που είναι γεμάτο βακτήρια που θα προκαλέσουν ακμή. Πλύνε λοιπόν τακτικά και τα δύο και άφησέ τα εντελώς στεγνά. Καλό επίσης είναι να αλλάζεις σφουγγάρι σώματος μία φορά το μήνα.
- Μην τρίβεις πολύ δυνατά την πετσέτα πάνω σου για να στεγνώσεις. Το δέρμα σου είναι ευαίσθητο και ειδικά μετά από ένα μπάνιο. Ο σωστός τρόπος είναι να σκουπιστείς με ελαφρά χτυπηματάκια.
Extra tip: Το πιο... φθηνό προφανώς δεν είναι και το καλύτερο καθαριστικό τζελ σώματος. Πρόσεχε τι βάζεις στο σώμα και το πρόσωπό σου. Διάβασε προσεκτικά τα συστατικά και προτίμησε να δώσεις κάτι παραπάνω για ένα προϊόν που είναι φτιαγμένο με φυσικά συστατικά και καθόλου χημικά.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .