Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα σημαντικά οφέλη της τριγωνέλλας στην υγεία και τη μαγειρική

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

7 Δεκεμβρίου 2021

Η ονομασία «μοσχοσίταρο» σας λέει κάτι; Μήπως ο «τριγωνίσκος»; Ας κάνουμε μία ακόμα προσπάθεια: τριγωνέλλα (fenugreek). Τώρα κάτι θα έχετε ακούσει ειδικά αν σας αρέσει ο παστουρμάς στην παραγωγή του οποίου χρησιμοποιείται και η τριγωνέλλα. Πρόκειται για φυτό που έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να «κατακτά» και τομείς της ιατρικής. Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί βασικό συστατικό της Ινδικής κουζίνας αλλά και θεραπειών με τη βοήθεια βοτάνων. Πέρα από την Ινδία, σε χώρες όπως το Πακιστάν, το Ιράν ή το Αφγανιστάν η τριγωνέλλα είναι για τα καλά στη διατροφή και την ιατρική τους. Πλέον έχει κατακτήσει και τους δυτικούς πολιτισμούς ενώ έχει αρχίσει να καλλιεργείται συστηματικά σε Αίγυπτο, Αργεντινή ακόμα και Γαλλία ή Ισπανία!


Οι σπόροι της είναι πλούσιοι σε βιταμίνες, πρωτεΐνες, ενώ περιέχουν και μέταλλα όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο. Χρήσιμοι δεν είναι μόνο οι σπόροι της αλλά και τα φύλλα μόλις αποξηρανθούν. Σε χώρες της Ανατολής που προαναφέρθηκαν, πέρα από την έντονη γεύση που δίνει στα φαγητά, η τριγωνέλλα κρίθηκε σημαντική για αύξηση γάλακτος σε θηλάζουσες μητέρες, θεραπεία πληγών και φλεγμονών, βρογχίτιδας, αρθρίτιδας, προβλήματα πεπτικού συστήματος και νεφρών, ακόμα και αύξηση της ανδρικής επιθυμίας για σεξ, δηλαδή της λίμπιντο. 


Πλέον έχουν αυξηθεί και οι μελέτες στα οφέλη από την τριγωνέλλα. Ούτε λίγο ούτε πολύ έχει συνδεθεί με μείωση της όρεξης, άρα βοήθεια στη διατήρηση της σιλουέτας. Επίσης φέρεται να βοηθάει στο να κρατούνται στα σωστά επίπεδα οι δείκτες της χοληστερόλης. Ακόμα και μερική ανακούφιση από συμπτώματα καούρας φέρεται να προσφέρει. Άξιο αναφοράς, αλλά ακόμα υπό διερεύνηση αφού μιλάμε για ευρήματα σε τεστ που έγιναν σε ποντίκια, είναι ότι μειώθηκε η τοξική επίδραση του αλκοόλ στο ήπαρ.


Extra info: Πριν καταναλώσει κανείς τριγωνέλλα, όπως εξάλλου και κάθε μπαχαρικό, καλό θα είναι να τσεκάρει τυχόν αλλεργίες. Φέρεται να προκαλεί αντίδραση σε άτομα που έχουν δυσκολία / αλλεργία σε φαγητά όπως τα ρεβύθια. Επίσης πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την τριγωνέλλα άνθρωποι που υποφέρουν από διάρροια, άσθμα, υποκλυκαιμία, ή μετεωρισμό.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot 

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .