Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τα τρόφιμα που κάνουν κακό στα μάτια σου

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

26 Αυγούστου 2021

Θα σε έχουν συμβουλέψει πολλές φορές να μην βλέπεις πολλή τηλεόραση ή να χαζεύεις για ώρες στον υπολογιστή και το κινητό σου γιατί κάνεις κακό στα μάτια σου. Αντιθέτως, μοιάζει βέβαιο ότι σου έχουν πει ελάχιστες φορές να προσέχεις τι τρως γιατί επηρεάζει αρνητικά την όρασή σου. Κι όμως! Η όρασή σου μπορεί να επηρεαστεί σημαντικά από το τι καταναλώνεις. Οι διατροφικές σου επιλογές επηρεάζουν γενικότερα την υγεία σου ωστόσο επηρεάζουν συγκεκριμένα και τα μάτια σου και το πόσο καθαρή είναι η όρασή σου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) εξάλλου περίπου το 80% των προβλημάτων όρασης των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη μπορεί να προληφθεί. Υπάρχουν λοιπόν τροφές / υγρά που καταναλώνεις και παρότι σου αρέσουν πολύ κάνουν κακό στα μάτια σου και πρέπει να φροντίζεις να αποφεύγεις. Αντιθέτως, είναι απαραίτητο να βάλεις στη λίστα των αναγκαίων τρόφιμα με συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Τα μάτια έχουν μεγάλη ανάγκη από βιταμίνη Α, Ε και C, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, Ω3 λιπαρά και ψευδάργυρο.


ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΚΟ ΣΤΗΝ ΟΡΑΣΗ:

  • Καρυκεύματα / dressing / σος σαλάτας.
  • Μαργαρίνη.
  • Λευκό ψωμί / υπερβολικά ζυμαρικά.
  • Τηγανιτά φαγητά / πατάτες.
  • Επεξεργασμένες τροφές.
  • Γλυκά. 
  • Ροφήματα με πολλή ζάχαρη / αναψυκτικά.


ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΜΑΤΙΩΝ:

  • Σώμα υγιές, όραση υγιής: Η γενικότερη σωματική υγεία είναι πολύ σημαντική για κάθε λειτουργία του σώματος, προφανώς είναι και για την όραση. Εφόσον λοιπόν προσέχεις τη διατροφή σου κάνεις καλό γενικώς στο σώμα αλλά και τα μάτια. 
  • Πάρε σωστά / κατάλληλα γυαλιά: Επισκέψου τον οφθαλμίατρο και αφού κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις περιέγραψέ του λεπτομερώς τις ανάγκες και την καθημερινότητά σου προκειμένου να επιλεγούν τα σωστά γυαλιά για σένα τα οποία θα πρέπει να παρέχουν και προστασία από τις ακτίνες του ηλίου. Μπορεί να είναι γυαλιά μυωπίας ή ό,τι άλλο και να παρέχουν και προστασία από τον ήλιο. 
  • Ξεκούρασε τα μάτια σου: Όπως και το υπόλοιπο σώμα σου έχει ανάγκη από ξεκούραση, έτσι ισχύει και για τα μάτια σου. Μην κοιτάς για πολλή ώρα μια οθόνη κι αν πρέπει να το κάνεις για λόγους δουλειάς, μην ξεχνάς να ανοιγοκλείνεις συχνά τα μάτια ώστε να μη στεγνώνουν και να κάνεις μικρά διαλείμματα.  


Extra info: Υπολογίζεται ότι περίπου ένας στους έξι ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα / διαταραχή όρασης. Π.χ. περίπου 825 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο υπολογίζεται ότι προβληματίζονται στην καθημερινότητά τους λόγω ζητημάτων με την κοντινή όραση. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .