Shape
carespot.gr
carespot.gr

Ω3 λιπαρά: 5 καμπανάκια κινδύνου ότι έχεις έλλειψη

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Ιουνίου 2021

Ω3 λιπαρά. Δύσκολα συναντά κανείς κάτι άλλο που κάνει τόσο καλό στην υγεία ενός ανθρώπου και, στον αντίποδα, δεν έχει κατηγορηθεί για κάτι κακό. Αποτελούν σημαντικό συστατικό της μεμβράνης των κυττάρων. Επίσης ο οργανισμός τα έχει ανάγκη για να ενισχύσει την άμυνα του ανοσοποιητικού και να λειτουργήσουν καλύτερα το αναπνευστικό, το καρδιαγγειακό και το ενδοκρινικό. Αν λοιπόν δεν δίνεις στον οργανισμό σου όσα Ω3 λιπαρά χρειάζεται τότε θα εμφανιστούν μια σειρά προβλημάτων σ' αυτά τα συστήματα ζωτικής σημασίας. Πως μπορείς ν' αρχίσεις να υποψιάζεσαι ότι έχεις έλλειψη σε Ω3 λιπαρά; Ακολουθεί μια λίστα με αρχικές αλλαγές που θα συμβούν στο σώμα σου και θα σου χτυπήσουν το... καμπανάκι του κινδύνου


Ερεθισμός και στέγνωμα του δέρματος: Αν έχεις έλλειψη σε Ω3 λιπαρά θα δεις τις πρώτες ενδείξεις στις αλλαγές του δέρματός σου. Θα γίνει πιο ευαίσθητο και θα ερεθίζεται πιο εύκολα, θα στεγνώσει και πιθανώς θα εμφανίσει και ακμή. Τα Ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ακεραιότητα των φραγμών του δέρματος και δεν επιτρέπουν στην υγρασία να φύγει. Σε σχετική έρευνα που διεξήχθη σε γυναίκες, το 40% που έπαιρνε μια δόση Ω3 λιπαρών ημερησίως παρατήρησε μείωση της σκληράδας του δέρματος και αύξηση της ενυδάτωσής του. Παράλληλα, αρκετές εξ' αυτών παρατήρησαν μείωση στην ακμή που ήδη είχαν. Άλλες έρευνες συνδέουν την αύξηση ανθεκτικότητας του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία με τα Ω3 λιπαρά. 

Κατάθλιψη: Τα Ω3 λιπαρά συνιστούν βασικό συστατικό για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Παράλληλα προστατεύουν τα νεύρα ενώ έχουν και αντιφλεγμονώδη δράση. Επίσης ενδέχεται να βοηθήσει σημαντικά στη μείωση των πιθανοτήτων (ή των συμπτωμάτων) για εμφάνιση ασθενειών όπως Αλτσχάιμερ, άνοια και διπολικές διαταραχές. Ανάλυση 26 μελετών έδειξε ότι τα Ω3 λιπαρά συνδέονται με τη μείωση των πιθανοτήτων για εμφάνιση κατάθλιψης ή περιορισμό των συμπτωμάτων.

Στέγνωμα ματιών: Μία άλλη σημαντική παράμετρος αφορά την υγεία των ματιών. Όπως έχει αποδειχθεί, τα Ω3 λιπαρά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγρασίας των ματιών και αποτροπής του στεγνώματος. Δεν είναι λίγοι οι οφθαλμίατροι που συστήνουν Ω3 λιπαρά σε ασθενείς με σύνδρομο στεγνών ματιών. 

Πόνο και ακαμψία συνδέσμων: Όσο μεγαλώνουμε είναι φυσιολογικό να αισθανόμαστε ενόχληση / πόνο και ακαμψία στους συνδέσμους των άκρων ως αποτέλεσμα οστεοαρθρίτιδας. Κάποιες πρώτες έρευνες λοιπόν δείχνουν βελτίωση της κατάστασης και μείωση των συμπτωμάτων ενώ ταυτόχρονα και αύξηση της δύναμης. Απαιτείται ακόμα περισσότερη έρευνα (οι αρχικές είναι άκρως ενθαρρυντικές) για το αν τα Ω3 λιπαρά μπορούν να καταπολεμήσουν γενικώς την οστεοαρθρίτιδα. 

Υγεία μαλλιών: Όπως βοηθούν στη διατήρηση της υγρασίας στο δέρμα, έτσι και τα Ω3 λιπαρά έχουν θετική επιρροή στην υγεία των μαλλιών. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στην υφή και την πυκνότητα του τριχωτού της κεφαλής σας, είναι πιθανό να οφείλεται σε έλλειψη Ω3 λιπαρών. Έρευνα διάρκειας 6 μηνών έδειξε ότι γυναίκες που έπαιρναν συμπληρώματα διατροφής Ω3 λιπαρών είχαν μείωση της απώλειας μαλλιών σε σχέση με άλλες που δεν έπαιρναν. 


Extra info: Τα Ω3 λιπαρά τα συναντάμε σε ψάρια (σολομός, γαύρος, σαρδέλα, ρέγγα, σκουμπρί), φυτικά λάδια, καρύδια, λιναρόσπορο ή πράσινα λαχανικά. Λόγω του σύγχρονου τρόπου ζωής ωστόσο δεν είναι και τόσο εύκολο να μπαίνουν στο καθημερινό διατροφολόγιο όλων. Αντ' αυτού έχε στο νου ότι κάνουν εξαιρετική δουλειά τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν και είναι απολύτως ασφαλή και σου δίνουν ό,τι χρειάζεται ο οργανισμός σου. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .