Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τρέμουλο χεριών: Οι πιο πιθανές αιτίες

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

20 Ιουλίου 2021

Έχουν αρχίσει να τρέμουν τα χέρια σου και αναρωτιέσαι τι μπορεί να «κρύβεται» πίσω απ' αυτό; Πριν αναφερθούμε στις πιθανές αιτίες, ας κάνουμε μερικές... συστάσεις. Το τρέμουλο, που περιγράφεται με τη λέξη «τρόμος» ιατρικά, είναι η ακούσια κίνηση ενός άκρου ή τμήματος στο σώμα ενός ανθρώπου. Μπορεί να εκδηλωθεί οποτεδήποτε και οπουδήποτε. Δεν είναι απειλητικό για τη ζωή ενός ατόμου, ωστόσο επηρεάζει σημαντικά την καθημερινότητά του και την ποιότητα της ζωής του. Μπορεί να οφείλεται σε ψυχολογικούς λόγους (π.χ. έντονο στρες), περιορισμένο ύπνο ή μεγάλη κόπωση. Μπορεί όμως να συνιστά και... προειδοποίηση ασθένειας. Πάντως, συνήθως δεν έχει συγκεκριμένη αιτία αλλά είναι ιδιοπαθής ο «τρόμος» που σημαίνει άγνωστης αιτιολογίας. Ας δούμε λοιπόν μία προς μία τις πιο πιθανές αιτίες για τον «τρόμο», δηλαδή το τρέμουλο, για τον οποίο φυσικά πρέπει να απευθυνθείτε σε γιατρό ώστε να συστήσει την κατάλληλη θεραπεία / αντιμετώπιση.


  • Ιδιοπαθής: Πρόκειται για την πιο απλή και διαδεδομένη νευρολογική πάθηση. Αρχίζει από τα χέρια, ενδέχεται να επεκταθεί σε βραχίονες και κεφάλι, ακόμα και τη φωνή. Επηρεάζει τα χέρια εν κινήσει ενώ, αντιθέτως, οι άλλες μορφές επηρεάζουν τα χέρια ακίνητα. Το περιβάλλον και τοξίνες αποτελούν παράγοντες εμφάνισης όπως και η κληρονομικότητα. Το υπερβολικό άγχος, η κούραση και η μεγάλη κατανάλωση καφεΐνης επιδεινώνουν τα συμπτώματα. 
  • Πάρκινσον: Αφορά εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και το τρέμουλο είναι το πρώτο σημάδι εμφάνισης αυτής της νόσου. Δεν είναι δεδομένο ότι οι άνθρωποι με Πάρκινσον θα έχουν τρέμουλο αλλά πολύ πιθανό στα αρχικά στάδια να παρατηρήσουν ελαφρές ακούσιες κινήσεις στα άκρα. 
  • Πολλαπλή σκλήρυνση: Το τρέμουλο, ακόμα και την ώρα που κινείται ο ασθενής, είναι ένα σύμπτωμα της συγκεκριμένης νόσου που επηρεάζει τον εγκέφαλο, τα νεύρα, το ανοσοποιητικό και τη σπονδυλική στήλη. 
  • Στερητικό σύνδρομο: Τρέμουλο παρατηρείται και σε ανθρώπους που κάνουν υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή άλλων ουσιών που καθιστούν έναν άνθρωπο εξαρτημένο απ' αυτές. Τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα ή εξασθενούν ανάλογα με την περίοδο. 
  • Φάρμακα: Υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα που επηρεάζουν την παραγωγή ντοπαμίνης και ενδέχεται να προκαλέσουν τρέμουλο σε ένα άτομο. 
  • Έλλειψη βιταμίνης Β12: Η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ρόλο στο νευρικό μας σύστημα, ευνοεί την ομαλή του λειτουργία. Όταν λοιπόν υπάρχει έλλειψή της επηρεάζεται ο οργανισμός και μια παρενέργεια ενδέχεται να είναι το τρέμουλο. 
  • Χαμηλό σάκχαρο: Αν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενός οργανισμού πέσουν σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ.: υπογλυκαιμία) τότε είναι πιθανό να παρουσιάσει τρέμουλο.


Extra info: Όπως προαναφέρθηκε, η κληρονομικότητα παίζει ρόλο. Στο 50-60% των περιπτώσεων υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και εκτιμάται ότι «κρύβεται» πίσω από την εμφάνιση υπαίτιο γονίδιο το οποίο πάντως δεν έχει ανακαλυφθεί, τουλάχιστον ακόμα. Συνήθως εκδηλώνεται μετά 40 έτη και πάνω. Βεβαίως, έχουν παρατηρηθεί (πιο σπάνια) κρούσματα και σε εφήβους.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot

Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .