Shape
carespot.gr
carespot.gr

Τροφές που απαγορεύονται στην ψωρίαση

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

5 Ιουλίου 2021

Ήξερες ότι η ψωρίαση περνάει και από το... στομάχι σου; Μπορεί η ασθένεια να μην είναι μεταδοτική και θανατηφόρα ωστόσο επηρεάζει την ψυχολογία και την ποιότητα ζωής σου. Γι' αυτό είναι σημαντικό να φροντίζεις προκειμένου να μην υπάρχει έξαρση του φαινομένου. Σε εξάρσεις του οδηγούν οι δικές σου διατροφικές επιλογές. Ναι, υπάρχουν τρόφιμα ή ποτά που οδηγούν σε «φούντωμα» των συμπτωμάτων και των σημαδιών στο δέρμα σου. Δες τη λίστα εκείνων που πρέπει να αποφεύγεις ώστε να διατηρείς την ασθένεια υπό έλεγχο και να έχεις μια φυσιολογική ζωή. Εννοείται πως δεν πρέπει να ξεχνάς και να παραλείπεις τα προϊόντα που είναι εξειδικευμένα για την ψωρίαση και έχουν αποτέλεσμα.


1) Κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά: 

Το κόκκινο (ειδικά το βοδινό) κρέας, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά περιέχουν μια ουσία που λέγεται αραχιδονικό οξύ και έχει συνδεθεί με την ένταση των φαινομένων της ψωρίασης. Στη λίστα των φαγώσιμων που να αποφεύγονται υπάρχει και το μπέικον, τα επεξεργασμένα κόκκινα κρέατα και οι σάλτσες. 

2) Γλουτένη:

Η κοιλιοκάκη είναι μια κατάσταση στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά στη γλουτένη. Οι άνθρωποι που έχουν ψωρίαση έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία στη γλουτένη γι' αυτό επιβάλλεται να την αποφεύγουν. Γλουτένη περιέχουν τροφές όπως το σιτάρι και τα παράγωγά του, σίκαλη, κριθάρι, βύνη, ζυμαρικά, νουντλς, επεξεργασμένα τρόφιμα, μπύρα και ποτά με βύνη. 

3) Επεξεργασμένα τρόφιμα:

Η κατανάλωση σημαντικής ποσότητας επεξεργασμένων τροφίμων με πολλές θερμίδες οδηγεί σε παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο και άλλες χρόνιες ασθένειες που έχουν συνδεθεί και με την ένταση των φαινομένων ψωρίασης. Γι' αυτό στη λίστα των «απαγορεύεται» μπαίνουν και τα επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη, αλάτι και λιπαρά ή φρούτα και λαχανικά που βρίσκονται σε κονσέρβες.

4) Nightshades λαχανικά:

Έχετε ακούσει ξανά τον όρο λαχανικά nightshades; Είναι αυτά που μεγαλώνουν τη νύχτα και ανήκουν στην οικογένεια φυτών που ονομάζεται σολανίδες ή στρυχνοειδή. Σ' αυτά περιλαμβάνονται μελιτζάνες, πατάτες, τομάτες και τοματίνια και οι περισσότερες πιπεριές. Αυτά τα λαχανικά λοιπόν είναι καλό να τα αποφεύγετε ή να τα καταναλώνετε σπάνια και σε πολύ μικρή ποσότητα. 

5) Αλκοόλ:

Δε χρειάζονται και πολλές επεξηγήσεις. Το αλκοόλ επηρεάζει ποικιλοτρόπως τον οργανισμό, φυσικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Μελέτες έχουν δείξει ότι όντως προκαλεί αύξηση των συμπτωμάτων ψωρίασης. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται και τα αναψυκτικά. Εκτός του ότι κάνουν πολλά κακά στον οργανισμό μας περιέχοντας πολλή ζάχαρη και χρωστικές, ερεθίζουν και τα συμπτώματα της ψωρίασης.


Extra info: Ως ψωρίαση αποκαλείται μια χρόνια αλλά μη μεταδοτική και υποτροπιάζουσα αυτοάνοση φλεγμονώδης δερματοπάθεια. 


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .