Shape
carespot.gr
carespot.gr

6 μύθοι για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

29 Απριλίου 2021

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχεις διαβάσει / ακούσει κι εσύ για λίστες με μυστικά προκειμένου να αυξήσεις τον μεταβολισμό (*) σου. Συγνώμη που θα σε στεναχωρήσουμε αλλά, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχουν τέτοια μυστικά. Όχι, τουλάχιστον, σε βαθμό που να κάνουν τεράστια διαφορά. Μπορείς όντως να βοηθήσεις το σώμα σου να «καίει» πιο γρήγορα και πιο πολλές θερμίδες αλλά ως ένα σημείο. Υπάρχουν λοιπόν πολλοί μύθοι γύρω από τον μεταβολισμό σου και ήρθε η στιγμή να ξεδιαλύνουμε την κατάσταση. Εξάλλου, υπάρχουν διαφορές στον μεταβολισμό από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά οφείλονται σε διαφόρους παράγοντες, π.χ. την ηλικία, το φύλο, τα γονίδια. 


Μύθος#1: Η άσκηση δίνει ώθηση στον μεταβολισμό ακόμα και για ώρες μετά το τέλος της. 

Είναι αλήθεια ότι η γυμναστική βοηθάει να κάψεις πιο γρήγορα θερμίδες και ειδικά αν ανεβάσεις ρυθμό και οι καρδιακοί σου παλμοί ανέβουν αρκετά. Είναι πιθανό το «κάψιμο» θερμίδων να συνεχιστεί και 1-2 ώρες μετά, εξαρτάται από το χρονικό διάστημα και την ένταση του προπονητικού προγράμματος. Αυτό ωστόσο δε σημαίνει ότι ο οργανισμός θα συνεχίσει να καίει με τρελούς ρυθμούς για ώρες μετά. Θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα σύντομα. Γι' αυτό πρόσεξε μην χρησιμοποιείς την άσκηση ως δικαιολογία για να φας έξτρα θερμίδες μετά. 


Μύθος#2: Χτίζοντας μύες αυξάνεις τον μεταβολισμό. 

Είναι αλήθεια ότι ένα σώμα με μύες καίει περισσότερες θερμίδες. Όμως είναι καλό να διευκρινιστεί ότι αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει εντυπωσιακή διαφορά. Όσοι γυμνάζονται τακτικά κερδίζουν μερικά γραμμάρια μυών κι αυτό δεν είναι αρκετό για να κάνει διαφορά στον μεταβολισμό. Επίσης, αν μείνεις δίχως άσκηση για λίγες μέρες οι μύες καίνε ελάχιστες θερμίδες αφού ο οργανισμός δίνει έμφαση σε καρδιά, εγκέφαλο, νεφρά, συκώτι κτλ. Καλό λοιπόν είναι να βάζεις στο προπονητικό πρόγραμμα και το να σηκώνεις κιλά και να φροντίζεις να αυξάνεις τους καρδιακούς παλμούς για να ανέβει ο μεταβολισμός. Και φυσικά να τρως υγιεινά.


Μύθος#3: Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών αυξάνει τον μεταβολισμό.

Θα έχεις ακούσει / διαβάσει σίγουρα κι εσύ για το πως το πράσινο τσάι, η καφεΐνη ή τα καυτερά (κόκκινες πιπεριές, τσίλι κτλ.) αυξάνουν τον μεταβολισμό σου. Για ελάχιστο χρονικό διάστημα θα υπάρξει όντως μια αύξηση ρυθμού στον μεταβολισμό αλλά είναι ανεπαίσθητη και δεν θα κάνει διαφορά στο βάρος σου. Γι' αυτό έχει στο νου σου να τρως υγιεινά φαγητά και παράλληλα να έχεις ποικιλία σε ό,τι επιλέγεις. 


Μύθος#4: Πολλά μικρά γεύματα κάθε μέρα αυξάνουν τον μεταβολισμό. 

Δυστυχώς δεν υπάρχει ακόμα σαφής επιστημονική απόδειξη ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, υπάρχουν διατροφολόγοι που υποστηρίζουν πως αν τρως διαρκώς όλη την ημέρα είναι πιθανό να φας περισσότερο απ' όσο θα έτρωγες υπό κανονικές συνθήκες και, τελικά, να έχεις αντίθετα αποτελέσματα απ' αυτά που ήλπιζες. «Φάε όταν πεινάς και όχι όταν λέει το πρόγραμμά σου», λένε χαρακτηριστικά οι διατροφολόγοι. 


Μύθος#5: Ο πολύς και καλός νυχτερινός ύπνος απογειώνει τον μεταβολισμό.

Ούτε αυτό ισχύει. Απλά υπάρχει μια πρακτική αλήθεια. Όσο περισσότερο κοιμόμαστε, τόσο λιγότερο πεινάμε και... παραδινόμαστε σε διατροφικούς πειρασμούς. Φρόντισε λοιπόν να κοιμάσαι επαρκώς και καλά. 


Μύθος#6: Η ηλικία μειώνει τον μεταβολισμό.

Παρότι είναι αλήθεια πως ο μεταβολισμός πέφτει κάπως όσο μεγαλώνουμε και ειδικά αν συγκριθεί μ' αυτόν που είχαμε όταν ήμασταν παιδιά, η αλήθεια για την απόκτηση έξτρα κιλών στη μέση (ή 3η) ηλικία κρύβεται στο ότι σταματάμε να αθλούμαστε και είμαστε ελάχιστα έως καθόλου ενεργητικοί. Η ρουτίνα στη δουλειά και την οικογένεια μας κάνει να θέλουμε απλά να αράξουμε στον καναπέ και να δούμε τηλεόραση κι αυτός είναι ο βασικός λόγος που παίρνουμε κιλά. Γι' αυτό, κουνήσου!


Extra info: Η κατανάλωση υγιεινών τροφών προφανώς βοηθάει στη διατήρηση της σιλουέτας, όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι επιτρέπεται η άφθονη κατανάλωση τέτοιων τροφών γιατί σε overdose δόσεις κι αυτές παχαίνουν. Με μέτρο λοιπόν...


*Μεταβολισμός είναι οι εσωτερικές διεργασίες που μετατρέπουν τις θερμίδες των τροφών σε ενέργεια, δηλαδή... καύσιμο, ώστε να λειτουργεί ομαλά το σώμα και τα όργανά του. 



Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .