Shape
carespot.gr
carespot.gr

Χειμερινή κολύμβηση: Τα υπέρ και τα κατά

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

6 Απριλίου 2021

Είναι χειμώνας, περνάς από την παραλία και βλέπεις ανθρώπους με μαγιό να βουτάνε στη θάλασσα. Η πρώτη σου σκέψη είναι: έχουν χάσει τα λογικά τους; Αν ναι, μήπως να το ξανασκεφτείς; Μπορεί να μην το γνωρίζεις αλλά η χειμερινή κολύμβηση στην ανοιχτή, κρύα, θάλασσα έχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία. Αρκεί να γίνεται προσεκτικά (σ.σ.: είναι απαραίτητος το ιατρικό τσεκ απ πριν αρχίσουμε) γιατί πέρα από τα οφέλη υπάρχουν και κίνδυνοι αν πιεστεί ο οργανισμός και φτάσει στα άκρα των αντοχών του. Συνέχισε το διάβασμα και είμαστε σίγουροι πως θα το σκεφτείς κι εσύ για μια βουτιά ακόμα και τις κρύες μέρες.


ΤΑ ΣΥΝ ΤΗΣ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗΣ

  • Αυξάνει τον μεταβολισμό: «Όταν κολυμπάς έξω, το σώμα σου πρέπει να δουλέψει σκληρά για να παράγει θερμότητα και να παραμείνει ζεστό», εξηγεί η προπονήτρια, Τζέιν ΜακΚόρμικ, που ήταν και μέλος της αγγλικής ομάδας που κολύμπησε στο αγγλικό κανάλι (σ.σ.: από τις ακτές της Αγγλίας, στις ακτές της Γαλλίας και πάλι πίσω) και έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ. «Φυσιολογικά λοιπόν καις περισσότερες θερμίδες καθώς όσο πιο κρύο είναι το νερό τόσο πιο σκληρά δουλεύει το σώμα σου», συμπληρώνει. 
  • Καλύτερη κυκλοφορία αίματος: Η απότομη αλλαγή θερμοκρασίας που αισθάνεται το σώμα δίνει σήμα στην καρδιά να σπρώξει περισσότερο αίμα στα όργανά μας. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κυκλοφορίας αίματος και οι τοξίνες ξεπλένονται με συνέπεια να έχουμε καλύτερο και πιο καθαρό δέρμα. 
  • Μείωση στρες, βελτίωση διάθεσης: Είναι γνωστό ότι η άσκηση, εκτός του ότι μας βοηθάει να παραμένουμε υγιείς, βελτιώνει και την ψυχολογία μας. Και το επιτυγχάνει αυτό αφού όσο γυμναζόμαστε ο εγκέφαλος παράγει ενδορφίνες που βελτιώνουν την ψυχική μας κατάσταση. Λογικά λοιπόν πέφτουν τα επίπεδα άγχους και ανεβαίνει η διάθεσή μας. 
  • Καλύτερος ύπνος: Κάθε φορά που κολυμπάμε στην ανοιχτή θάλασσα βελτιώνεται η ποιότητα του ύπνου μας και υπάρχει εξήγηση γι' αυτό. Το κρύο νερό τονώνει το νευρικό σύστημα που βοηθάει το σώμα να ξεκουραστεί και να αποκατασταθεί. Αυτή η διαδικασία δημιουργεί ένα αίσθημα ηρεμίας και κατ' επέκταση ενός καλύτερου βραδινού ύπνου
  • Τόνωση ανοσοποιητικού: Όσο πιο συχνά υποβάλλεις το σώμα σου σ' αυτό που αποκαλείται «σοκ κρύου νερού», κολυμπώντας τον χειμώνα σε ανοιχτή θάλασσα, θα οδηγηθεί ο οργανισμός σου σε επανεκκίνηση του ανοσοποιητικού. Θα παραχθούν περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια και αντιοξειδωτικά που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν το ανοσοποιητικό και προστατεύουν από διάφορες ασθένειες, π.χ. μια κοινή γρίπη ή ακόμα και καρδιολογικά προβλήματα.


ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ

  • Υποθερμία: Με τον όρο υποθερμία ονομάζουμε την πτώση της θερμοκρασίας σώματος στους 35 βαθμούς Κελσίου και κάτω αφού η φυσιολογική θερμοκρασία θεωρείται εκείνη μεταξύ των 36.5 και 37.5 βαθμών. Η υποθερμία έχει ως συμπτώματα το τρέμουλο, το χλωμό δέρμα, τα μπλε χείλη, κόπωση, ζαλάδα, γρήγορη αναπνοή και δυσκολία ακόμα και στην ομιλία. 
  • Σοκ κρύου νερού: Αποκαλείται αυτό που αισθανόμαστε όταν βουτάμε ξαφνικά σε νερό που είναι αρκετά πιο παγωμένο από την εξωτερική θερμοκρασία που αισθανόμαστε πριν πέσουμε σ' αυτό. Έχει ως αποτέλεσμα να δουλεύει η καρδιά πιο πολύ και η αναπνοή να γίνεται πιο γρήγορη. Η φυσιολογική διάρκεια της διαδικασίας αυτής είναι περίπου 90 δευτερόλεπτα. Γι' αυτό συστήνεται να μπαίνουμε σιγά σιγά στο κρύο νερό. 
  • Χιονίστρες: Δεν αναμένεται να βγάλεις χιονίστρες (σ.σ.: μικρά κόκκινα σημάδια) από το παγωμένο νερό αλλά αν ζεσταθείς ξανά πολύ γρήγορα. Δεν προκαλούν σοβαρά προβλήματα υγείας απλά είναι ενοχλητικές καθώς προκαλούν φαγούρα. 


Extra tips: Δεν επιλέγουμε να πάμε για χειμερινό μπάνιο μέρες με βροχή και ειδικά όταν πέφτουν αστραπές. Πριν μπούμε στο νερό κάνουμε μικρή προθέρμανση με διατάσεις και ελαφρύ τζόγκινγκ. Δεν βουτάμε απότομα και είναι προτιμότερο να μπαίνουμε στη θάλασσα με την πλάτη ώστε να μην αισθανθεί το κρύο, πρώτα το στήθος. Όταν μπούμε στο νερό, προσπαθούμε να κολυμπήσουμε συνεχώς για 5-10 λεπτά ώστε να ζεσταθεί για τα καλά το σώμα. Αποφεύγουμε να πηγαίνουμε στα πολύ βαθιά αφού ο οργανισμός, λόγω κρύου, είναι πιο ευάλωτος σε κράμπες. Ο χρόνος παραμονής στο νερό πρέπει να είναι, μάξιμουμ, 15-20 λεπτά (για αρχάριους λιγότερο από μισό) και όταν βγούμε απ' αυτό πρέπει να σκουπιστούμε καλά και να ντυθούμε με ζεστά ρούχα.


 

Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .