Shape
carespot.gr
carespot.gr

9 συμβουλές να είσαι όσο πιο υγιής γίνεται αυτή την άνοιξη

Carespot Pharmacy
CARESPOT PHARMACY
Φαρμακείο

4 Μαρτίου 2022

Άνοιξη. Για πολλούς αποτελεί την καλύτερη εποχή του χρόνου. Ανθίζει η φύση, «μεγαλώνει» η μέρα, η λιακάδα είναι πιο συχνή και ανεβάζει τη θερμοκρασία με συνέπεια να φτιάχνει αυτομάτως η διάθεση όλων. Από μόνα τους ωστόσο τα παραπάνω δεν είναι αρκετά. Πρέπει κι εσύ να βάλεις το χεράκι σου ώστε να απολαύσεις στο 100% την εποχή αυτή και να βελτιώσεις τη σωματική και πνευματική σου υγεία. Δεν θέλει κόπο, τρόπο θέλει. Εμείς δίνουμε τις συμβουλές κι εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τις ακολουθήσεις.


1. Γέμισε το πιάτο σου με φρέσκα εποχιακά φρούτα και λαχανικά όπως τα μανιτάρια, τα μούρα, οι πιπεριές και τα κολοκύθια. Μαζί με το καλοκαίρι αποτελούν τις τέλειες εποχές γι' αυτό. Τα φρούτα και τα λαχανικά παρέχουν στο σώμα θρεπτικά συστατικά που έχει μεγάλη ανάγκη. Σημαντικά επίσης είναι και τα υγιεινά λιπαρά από αβοκάντο, καρύδια και σπόρους και όχι από ραφιναρισμένα έλαια ή τηγανιτά.

2. Να υποκύπτεις με μέτρο στις μαζώξεις ανθυγιεινού φαγητού. Όταν «ανοίγει» ο καιρός οι περισσότεροι προγραμματίζουν οικογενειακές ή φιλικές συγκεντρώσεις σε ανοιχτούς χώρους για μπάρμπεκιου ή πικ-νικ. Απαραίτητα είναι αυτά απλά να έχεις κατά νου ότι συνήθως τα τρόφιμα που καταναλώνονται είναι γρήγορα σνακ και αρκετά ανθυγιεινά. Γι' αυτό να βάζεις μέτρο και να μην τρως / δοκιμάζεις τα πάντα. Το ίδιο ισχύει και με το αλκοόλ αφού όλοι πίνουν «ένα ποτηράκι παραπάνω».

3. Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι. Και δεν μιλάμε μόνο για τα καλλυντικά του δέρματος αλλά για την ενυδάτωση που αρχίζει από μέσα προς τα έξω. Δηλαδή πιες άφθονο νερό αλλά και φυσικούς χυμούς. Δεν είναι δύσκολο να αφυδατωθεί κανείς όταν έχει ζέστη και να προκληθούν μια σειρά από σημαντικά ιατρικά ζητήματα. Ακόμα και μια ήπια αφυδάτωση θα οδηγήσει σε αίσθημα κόπωσης, έλλειψη ενέργειας ακόμα και πονοκεφάλους. 

4. Βγες στην εξοχή και κινήσου. Ο καλός καιρός προσφέρεται για βόλτες στη φύση ή και σε ένα κοντινό πάρκο. Φυσικά προσφέρεται και για άθληση σε εξωτερικό χώρο, ειδικά μετά από μια μακρά περίοδο πανδημίας. Περπατώντας ή τρέχοντας στη φύση όπου το έδαφος δεν είναι ίσιο θα βελτιώσεις και την ισορροπία σου. Εκτός όλων των άλλων, αν έρχεσαι σε επαφή με τον ήλιο θα αυξηθούν τα επίπεδα της πολύτιμης βιταμίνης D.

5. Πάρε λιακάδα. Όπως αναφέραμε και πιο πάνω, η λιακάδα οδηγεί τον οργανισμό να συνθέσει την πολύτιμη βιταμίνη D που ευνοεί την υγεία των οστών. Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό. Η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία παράγει σεροτονίνη που βελτιώνει τη διάθεση. Να θυμάσαι ότι ακόμα και σε έναν περίπατο στη συννεφιά υπάρχει αρκετό φως που βελτιώνει τη διάθεση. 

6. Προστάτεψε δέρμα και μάτια από την ακτινοβολία. Το να βγει κανείς στη λιακάδα είναι θετικό για την υγεία του σωματική και πνευματική. Ωστόσο πρέπει να υπάρχει και μέτρο αλλά και προστασία. Σε μέρες με έντονη λιακάδα είναι απαραίτητο το αντηλιακό αλλά και τα γυαλιά ηλίου για να προστατευτεί το δέρμα αλλά και η ευαίσθητη περιοχή γύρω από τα μάτια. 

7. Επαναπροσδιόρισε το ρολόι του ύπνου. Στις χειμωνιάτικες μέρες που η μέρα διαρκεί λιγότερο είναι λογικό να μένουμε σπίτι περισσότερο. Κι επειδή δεν γίνεται να κοιμόμαστε ατελείωτες ώρες, τις μοιράζουμε μπροστά σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή, ένα τάμπλετ ή ακόμα και το κινητό. Γενικώς μπροστά σε οθόνες. Επειδή λοιπόν οι οθόνες ξυπνούν τον εγκέφαλο και «χαλάνε» τον ύπνο, την άνοιξη είναι καλό να επαναπροσδιοριστεί το ρολόι του ύπνου. Φρόντισε να μην βλέπεις οθόνες και να μην τρως ή πίνεις αλκοόλ αμέσως πριν πέσεις για ύπνο. Φρόντισε να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε μέρα, ιδανικά όταν ανατέλλει και ο ήλιος. 

8. Πρόσεξε πιθανές αλλεργίες. Αρκετός κόσμος αντιμετωπίζει προβλήματα με αλλεργίες και η άνοιξη είναι η εποχή που αυτές «φουντώνουν» λόγω της γύρης και δημιουργούν προβλήματα. Ωστόσο υπάρχουν και αλλεργίες που φουντώνουν ακόμα και σε κλειστούς χώρους και προκαλούνται από τη σκόνη. Φρόντισε να μάθεις τι ακριβώς είναι αυτό που σε ενοχλεί σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους ώστε να το αποφεύγεις. Σημαντική βοήθεια θα προσφέρουν τα ρινικά σπρέι με τα οποία θα καθαρίζεις τακτικά τα ρουθούνια σου ώστε να μην κάθεται για ώρα εκεί η γύρη ή σκόνη και «φουντώνει» την αλλεργία σου.

9. Κάνε τσεκ απ. Ποιά καλύτερη εποχή από την άνοιξη για ένα ετήσιο τσεκ απ, ώστε να βεβαιωθείς πως είναι όλα εντάξει. Επισκέψου το γιατρό σου και ύστερα βγες με αυτοπεποίθηση και όρεξη να ρουφήξεις κάθε σταγόνα ζωής εν όψει και του καλοκαιριού.


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.


Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot


Σχολίασε

Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!

για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .