Τα οφέλη σε υγεία και ψυχολογία του να ξυπνάς νωρίτερα το πρωί
16 Σεπτεμβρίου 2021
Τι ώρα ξυπνάς το πρωί; Είσαι από τα άτομα που όταν χτυπάει το ξυπνητήρι πατάς «αναβολή» ώστε να κερδίσεις μερικά λεπτά ύπνου ακόμα και ύστερα τρέχεις και δεν... φτάνεις; Κακώς. Μπορεί να σου φαίνεται απλό ή ασήμαντο αλλά από το τι ώρα ξυπνάς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό η αποτελεσματικότητα της μέρας σου αλλά και η ψυχολογική σου διάθεση. «Το πουλί που θα βγει πρώτο για να βρει τροφή, θα φάει καλύτερα», λέει μια σοφή λαϊκή ρήση. Υπάρχει μια σειρά από λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι που ξυπνάνε νωρίτερα, ιδανικά πριν καν την ανατολή του ηλίου, είναι πιο ευτυχισμένοι και δημιουργικοί.
Είναι επίσης κατανοητό ότι υπάρχει και μερίδα του πληθυσμού που αδυνατεί να ξυπνήσει νωρίς (π.χ. λόγω δουλειάς ή επειδή αντιμετωπίζει θέματα με αϋπνία) ή αν ξυπνάει νωρίς συμβαίνει για «κακούς» λόγους. Π.χ. μπορεί να υποφέρει από διαταραχές ύπνου, από γηρατειά, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. Επίσης, αν μιλάμε για γυναικείο πληθυσμό, ενδεχομένως να πρόκειται για ορμονολογική διαταραχή ή να βρίσκεται σε περίοδο εμμηνόπαυσης.
ΤΑ ΟΦΕΛΗ
- Έχεις περισσότερο χρόνο για σένα π.χ. να φας καλύτερο και πιο άνετο πρωϊνό.
- Σου δίνεται έξτρα χρόνος για να γυμναστείς.
- Αποφεύγεις μεγάλο μέρος της κίνησης στους δρόμους.
- Μπορείς να διαχειριστείς καλύτερα τις υποχρεώσεις και να τις προλάβεις όλες.
- Κοιμάσαι καλύτερα γιατί συνηθίζεται όσοι ξυπνούν νωρίτερα να κοιμούνται και νωρίτερα, δηλαδή τις πιο σωστές ώρες.
- Και εφόσον κοιμάσαι καλύτερα έχεις και περισσότερη ενέργεια.
- Καλύτερος ύπνος σημαίνει και πιο υγιές και λαμπερό δέρμα.
- Όταν ο ύπνος είναι πιο ποιοτικός και όχι υπερβολικός αποφεύγεται η πιθανότητα «μαύρων κύκλων» στα μάτια.
- Συγκεντρώνεσαι καλύτερα γιατί ο εγκέφαλος χρειάζεται χρόνο, μετά το ξύπνημα, ώστε να μπει σε φουλ λειτουργία.
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΤΥΧΕΙΣ
- Βάζοντας κάθε μέρα και 5 λεπτά νωρίτερα το ξυπνητήρι έως ότου φτάσει εκεί που θες.
- Δώσε κίνητρο στον εαυτό σου κάνοντας κάτι που σε ευχαριστεί στον επιπλέον χρόνο που κερδίζεις ξυπνώντας νωρίς.
- Αντάμειψε τον εαυτό σου με ένα... δωράκι, π.χ. πέρνα από το αγαπημένο καφέ.
- Σήκω αμέσως από το κρεβάτι με το που χτυπήσει το ξυπνητήρι. Αν μείνεις και χουζουρέψεις είναι πιθανό να γυρίσεις πλευρό και να συνεχίσεις τον ύπνο καθώς ο... πειρασμός θα είναι μεγάλος.
- Κλείσε τις οθόνες κινητού, τηλεόρασης, λάπτοπ, τάμπλετ αρκετή ώρα πριν απ' αυτή που θες να κοιμηθείς γιατί το blue light τους έχει αποδειχθεί ότι μας κάνει άγρυπνους.
- Δώσε... ρεπό στον εαυτό σου από το σκληρό πρόγραμμα ύπνου. Από τις 5 καθημερινές μέρες μπορείς να μείνεις μία λίγο παραπάνω στο κρεβάτι.
- Απέφευγε να τρως «βαριά» και καυτερά το βράδυ.
Extra care: Ανθρώπους με διαταραχές ύπνου μπορεί να τους βοηθήσει η γιόγκα. Αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα το ιδανικό θα είναι να μπαίνει πρόγραμμα ύπνου ορίζοντας συγκεκριμένες ώρες ξεκούρασης στο κρεβάτι.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το περιεχόμενο του παρόντος διαδικτυακού ιστοτόπου δεν αποτελεί και δεν μπορεί να εκληφθεί ως ιατρική συμβουλή, διάγνωση, θεραπεία ή υπόδειξη. Όλες οι πληροφορίες παρέχονται στους αναγνώστες από επαγγελματίες υγείας, αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Δεν υπάρχει καμία πρόθεση το περιεχόμενο αυτό να υποκαταστήσει την εξατομικευμένη ιατρική συμβουλή, διάγνωση, πρόγνωση ή θεραπεία.
Χώρος ζωής, σημείο φροντίδας #carespot
Σχολίασε
Γράψε ένα σχόλιο για ένα άρθρο και κέρδισε 50 πόντους!
για να σχολιάσεις. Αν δεν έχεις λογαριασμό, δημιούργησε σε 1' .